Cum explică judecătorii din Malta decizia în cazul Prințului Paul

Sursă foto: Wikipedia / Paul-Philippe al României

Un tribunal din Malta a respins luni 20 mai 2024, cererea României pentru extrădarea prințului Paul al României. ”Adevărul” a obținut decizia autorităților malteze și vă prezintă motivele respingerii cererii de extrădare a prințului fugar în România.

Este a doua oară când o instanță din Malta respinge o cerere de extrădare în cazul Prințului Paul al României. Curtea de Apel Brașov va ataca decizia autorităților judiciare din Malta.

”Adevărul” vă prezintă în cele ce urmează motivele pentru care instanța din Malta a respins cererea autorităților române de extrădare a Prințului Paul al României.

Trebuie precizat că magistrații de la Curtea de Apel Brașov au făcut și respectat toate procedurile necesare în acest caz, însă cu toate acestea, tribunalul din Malta a respins în primă instanță solicitarea de extrădare. Printre motivele pentru care Prințul Paul al României și avocații săi au solicitat autorităților malteze respingerea cererii de extrădare a fost cel conform căruia acesta nu ar fi fost prezent atunci când Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat hotărârea definitivă împotriva sa în decembrie 2020. Numai că, așa cum foarte justificat și argumentat au precizat magistrații de la Curtea de Apel Brașov, Prințul Paul al României a fost prezent la termenul din 10 noiembrie 2020, fiind ulterior reprezentat prin avocați și drept urmare a fost informat cu privire la stadiul procesului. Iar magistrații maltezi au respins acest argument al Prințului Paul al României.

Tot în solicitarea sa de respingere a cererii de extrădare, Prințul Paul al României a spus că dacă va executa pedeapsa cu închisoarea în România, acest fapt ar încălca drepturile omului. Drept pentru care autoritățile judiciare malteze au cerut autorităților române detalii suplimentare privind condițiile de detenție în cazul Prințului Paul al României. Și, după cum au precizat autoritățile judiciare din România, Prințul Paul al României ar urma să fie inițial în detenție la Penitenciarul Prahova pentru o perioadă de 21 de zile, într-o celulă cu un spațiu de minimum patru metri pătrați, iar acesta poate opta să participa la diferite activități, având astfel posibilitatea de a petrece perioade mai lungi de timp în afara spațiului de detenție.

”Autoritățile române ne-au informat că având în vedere durata pedepsei, Prințul Paul Philippe al României își va executa cel mai probabil sentința la Penitenciarul Prahova în condiții decente și că având în vedere vârsta sa înaintată, este o posibilitate concretă ca o comisie specializată să decidă ca acesta să intre într-un regim semi-deschis. După ce va executa o cincime din pedeapsă, o comisie va decide dacă va beneficia de regim semi-deschis sau regim deschis, caz în care va fi transferat la Penitenciarul Jilava, unde restricțiile sunt mult mai puține. Mai mult, instanța poate decide eliberarea condiționată după executarea a jumătate din pedeapsă, adică aproximativ 20 de luni”, spun judecătorii maltezi.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: