Cum funcționa sistemul creat de Șoigu, fostul ministru rus al apărării. Echipamente militare inutile, primite fictiv

Serghei Şoigu
Serghei Şoigu

Serghei Șoigu, fostul ministru al apărării și-a creat o echipă coruptă în jurul său tolerată de Putin. Motivul principal era încrederea președintelui în armata pregătită de luptă. De asemenea, Șoigu este considerat de către Kremlin drept responsabil pentru declanșarea războiului din Ucraina. Totuși, nevoia de sprijin militar a Rusiei din partea Iranului și Coreei de Nord l-a determinat pe Putin să înceteze această toleranță.

Sub conducerea lui Șoigu, s-a creat un sistem care permitea generalilor și firmelor „prietene” să achiziționeze echipamente militare prin licitații câștigate de aceștia. Aceste echipamente erau considerate inutile pentru actuala armată, ba chiar unele apăreau doar „pe hârtie”, notează Digi24.

Numirea lui Andrei Beluosov în calitate de ministru al apărării avea ca scop ruperea monopolului creat de Șoigu. Același interes de epurare îl aveau și FSB (Serviciul Federal de Securitate), dar și Comitetul de Investigații al Rusiei.

Anna Țivileva, soția ministrului rus al energiei, Serghei Tsivilev, a fost numită adjunct al lui Belousov. Serghei Țivilev este partenerul lui Gennadi Timchenko, un prieten apropiat al lui Putin și un membru-cheie al așa-numitului „politburo Putin”.

Spre deosebire de Șoigu, Belousov pare dispus să distribuie prada corupției dincolo de cercul său imediat de influență. Acest lucru, la rândul său, sugerează că cheltuielile legate de corupție ale Ministerului Apărării ar putea crește din cauza numărului tot mai mare de beneficiari, tot potrivit Digi24.

De aceea, a început un val de epurări în cadrul Ministerului Apărării, pentru a elimina echipa lui Șoigu.

De exemplu, joi, 29 august, Generalul Pavel Popov, fostul adjunct al lui Serghei Șoigu în Ministerul Apărării, a fost reținut la Moscova. El a fost acuzat de corupție între 2021-2024, deoarece a folosit banii armatei pentru moșia personală de lângă Moscova, potrivit Antena 3 CNN.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: