Cum încalcă flagrant legea Nicuşor Dan. Zeci de instituții din subordinea PMB sunt conduse de interimari

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

PS News a arătat într-un material anterior cum anume Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei şi candidat pentru un nou mandat la alegerile din 9 iunie 2024, recunoaște că a încălcat legea în ceea ce priveşte directorii interimari ai teatrelor din Bucureşti.

Teatrele aflate în administrarea Primăriei Generale a Capitalei au directori interimari, unii dintre ei fiind în funcţiar chiar şi de cinci ani. Potrivit legislaţiei, un director interimar poate ocupa funcţia pentru o perioadă maximă de 120 de zile, până la organizarea unui nou concurs.

Astfel, menţinerea în funcţie a unui director interimar pete cele 120 de zile este ilegală.

Nicuşor Dan nu a organizat concursurile necesare pentru angajarea unor directori şi nu a creat comisiile care să evalueze eventualii candidaţi, însă a creat în schimb comisii de evaluare care a concediat directorii anteriori.

Teatrele nu sunt singurele instituții

Doar că teatrele nu sunt singurele instituții din subordinea Primăriei Generale a Capitalei care funcționează cu directori interimari. Potrivit portalului Instituţiilor subordonate Consiliului General al Municipiului Bucureşti, până în 2023 aveam în total 23 de instituții, cu tot cu teatrele, la care nu aveam persoane în funcții de conducere cu drepturi depline. Astăzi, avem în continuare unele instituții conduse la nivel de interimat.

Pe lângă teatre, vorbim despre Circul Metropolitan Bucureşti, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Centrul de cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, Administraţia Străzilor, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Administraţia Fondului Imobiliar, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor      , Centrul de Protecţie a Plantelor, Directia Generală de Poliţie Locală şi Control A Municipiului Bucureşti, Centrul de Proiecte Educationale şi Sportive Bucureşti – PROEDUS și Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. Toate aceste instituții au funcționat până în 2023 cu directori interimari și multe dintre ele încă funcționează.

De pildă, managerul interimar al Circului Metropolitan București este Adrian Daminescu. Centrul de cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” a rămas fără conducere după ce fostul director general al Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, Bogdan Popa, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de luare de mită și abuz într-un dosar referitor la acordarea unui contract de dezinsecție. Iana Emil a condus Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, după care a venit Marius Albișor, acesta figurând acum ca „PLECAT”.

La Centrul de Proiecte Educationale şi Sportive Bucureşti – PROEDUS, figurează ca director Preoteasa Zvetlana Ileana, aceast fiind plimbată de la o instituție la alta, anterior conducând Biblioteca Metropolitană Bucureşti. Anterior, instituția fusese condusă la nivel de interimat de Florin Diaconescu. La Administrația Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti au fost de asemenea schimbați mai mulți directori. Daniela Blîndu   figura inițial ca director. Ulterior apărea Apostol Vasile, iar în prezent îl avem pe Iustinian Rosca.

Dincolo de faptul că primarul poate fi acuzat de încălcarea legii, Nicușor Dan generează instabilitate în rândul respectivelor instituții. Un director interimar poate fi mai puțin eficient în luarea deciziilor strategice pe termen lung, deoarece se concentrează pe gestionarea curentă și pe menținerea status quo-ului, în loc să inițieze și să implementeze reforme necesare.

De asemenea, personalul poate să nu aibă încredere deplină în autoritatea unui director interimar, ceea ce poate duce la o performanță scăzută a echipei. Pe de altă parte, organizarea de concursuri publice pentru ocuparea funcțiilor de conducere asigură un proces transparent și competitiv, care poate atrage cei mai competenți candidați. Menținerea interimatului poate fi percepută ca o lipsă de transparență și ca o modalitate de a evita responsabilitatea publică în ceea ce privește selecția și evaluarea cadrelor de conducere.

În concluzie, modul în care sunt administrate instituțiile din subordinea Primăriei București, arată deficiențele de organizare ale primarului general.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: