Cum justifică ministrul Finanțelor tăierea bugetului alocat Bucureștiului

Sursa foto: Bucuresti vazut de sus

Bucureştiul va contribui anul acesta la Fondul Naţional de Solidaritate în ceea ce priveşte cele 14 procente cu care fiecare primărie, indiferent cât e de mare sau cât e de mică, a contribuit ani de zile în acest fond, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern.

„Cu privire la bugetul Bucureştiului am avut o discuţie în Coaliţie. Din punctul meu de vedere, decizia cea mai importantă este că Bucureştiul contribuie la Fondul Naţional de Solidaritate în ceea ce priveşte cele 14 procente cu care fiecare primărie, indiferent cât e de mare sau cât e de mică, a contribuit ani de zile în acest fond de solidaritate, cu excepţia Bucureştiului. Este primul an când şi-a dat Bucureştiul seama că ţara are Capitală şi nu Capitala are ţară. Este un pas important. Din acest punct de vedere, cred că nici domnul Nicuşor Dan (primarul Capitalei n.r.) nu are nimic de obiectat. Cel puţin în discuţia telefonică pe care am avut-o, nu a avut obiecţii cu privire la acest fond de solidaritate”, a spus Tanczos Barna.

Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte împărţirea banilor pe sectoare, sau între Primăria Capitalei şi primăriile de sector, aceasta a fost decizia Coaliţiei şi rezultatele Referendumului vor fi luate în calcul în momentul în care se vor materializa printr-un act normativ.

„În privinţa împărţirii banilor pe sectoare sau a împărţirii banilor între PMB şi sectoare, este decizia coaliţiei. Orice referendum trebuie să se materializeze printr-un act normativ. În momentul în care Parlamentul va lua o decizie, printr-un act normativ, o lege, pe acest referendum, a doua zi, bugetul nu poate să facă altceva decât să ia pur şi simplu textul din acel act normativ să-l treacă în bugetul de stat. Şi acel text va fi foarte simplu: Primăria Generală Bucureşti împarte banii. Până atunci, coaliţia a decis, Guvernul a propus şi mergem cu această variantă în Parlament”, a explicat ministrul Finanţelor.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PMB, edilul general a cerut Guvernului să modifice proiectul de buget, astfel încât acesta să fie în acord cu „voinţa” exprimată de către bucureşteni la referendumul din 24 noiembrie, iar împărţirea banilor pentru Bucureşti să fie făcută de către Consiliul General, nu de către Parlament.

De asemenea, Nicuşor Dan a solicitat parlamentarilor „de bună credinţă” să voteze amendamentele care să transpună în legislaţie punctul de vedere exprimat de către bucureşteni la referendumul local.

„Solicit de asemenea parlamentarilor de bună credinţă să conteste legea bugetului naţional la Curtea Constituţională, pentru că există două decizii ale Curţii Constituţionale, hotărârea 2/2019 şi decizia 682/2012, în care CCR spune expres că voinţa exprimată într-un referendum este obligatorie. O lege care nu respectă un referendum este neconstituţională”, a spus edilul general.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: