Cum lichida doctorița poreclită de colegi „doamna cu coasa” pacienții ca să elibereze paturile – referatul de arestare

Sursă foto: Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București

Referatul de arestare al doctorițelor Miron Maria Alexandra și Păiuș Mirela arată cum lichida doctorița poreclită de colegi „doamna cu coasa” pacienții ca să elibereze paturile.

Potrivit defapt.ro, documentul se bazează pe numeroase mărturii ale asistentelor medicale – care interveneau fără știința medicilor pentru a salva pacienții – dar și pe un referat al medicilor legiști, convorbiri telefonice interceptate sau „situația statistică a numărului de decese defalcate pe zile, survenite în perioada 01.01.2023 – 30.06.2024”.

Iată ce au relatat martorii, în cea mai mare parte cadre medicale de la spitalul Sf. Pantelimon, în legătură cu doctorițele suspectate că au ucis cel puțin un pacient de la secția ATI.

Cum lichida „doamna cu coasa” pacienții

„Cu privire la scăderea ratei de noradrenalină din data de 04.04.2024, ora 13:17, Pisică  Maria Cristina (asistentul medical care a îngrijit pacientul) a declarat că infirmiera Alexandru Georgeta i-a atras atenția că, după ce prin rezerva 8 au trecut inculpatele Păiuș Mirela și Miron Maria (ultima poreclită la nivelul secției ATI „doamna cu coasa”), infirmiera a observat că rata noradrenalinei pe injectomat fusese redusă de la 20 ml/h la 1 ml/h.

Totodată, aceasta a mai arătat că a observat că este modificată și valoarea oxigenului de la ventilator. Deși valoarea trebuia să fie setată la 100, aceasta era scăzută la o rată destul de mică, sub 50 (…)

În acel moment martora a administrat o fiolă de adrenalină în serul perfuzabil și a lăsat-o la picătură mică. A făcut asta pentru a menține pacientul în viață și nu a mărit rata pe injectomat pentru ca inculpatele să nu observe. Martora a precizat că a procedat în acest mod deoarece în trecut a modificat rata pe injectomat, însă a venit inculpata Miron Maria și i-a reproșat acest lucru, certând-o că a modificat valoarea.

Ulterior modificării, pacientul a intrat în stop cardiorespirator, iar martora a anunțat-o pe inculpata Păiuș Mirela cu privire la stop și, înainte de a începe manevrele de resuscitareaceasta i-a spus martorei să treacă în continuare în fișa de observație că rata de administrare a noradrenalinei a fost de 20 ml/h”.

Aceste relatări au fost confirmate de o altă asistentă, care spus că bănuiește că pacienții erau lichidați pentru a elibera paturile de la ATI și „a se pune bine cu UPU”.

Se eliberau paturile pentru urgențele de la UPU

„De multe ori, în cazul modificărilor aduse de inculpata Miron Maria injectomatelor, el dar și alți asistenți care se confruntau cu situații similare, scoteau pentru pacient o nouă fiolă de noradrenalină pe care o introduceau în flaconul de ser fiziologic, apoi setau perfuzorul să administreze serul cu noradrenalina introdusă de ei pentru a compensa rata mică de pe injectomat”, martorul Grigore Petrică.

La schimbul de ture existau uneori discuții între asistenții care ieșeau și cei care intrau în care îşi transmiteau că deși un pacient este pe o rată de noradrenalină mică pe injectomat, respectiv 1ml/h, tensiunea este ținută de fapt de noradrenalina din flaconul de ser fiziologic (…)

Grigore Petrică a arătat că la un moment dat inculpata Miron Maria a început să observe faptul  în ciuda modificărilor aduse de ea ratei de administrare a noradrenalinei la 1ml/h, tensiunea pacienților nu se modifica în jos, în mai rău. Nu știe dacă aceasta cunoștea cum compensau ei, asistenții, rata mică de noradrenalină administrată, deoarece nu s-au confruntat în vreun fel cu inculpata. La un moment dat martorul a observat la mai mulţi dintre pacienții săi cărora inculpata le modificase rata, că aceasta din urmă le-a ajustat parametrii ventilatoarelor (FIO2) la valori sub 30, chiar și 10, în contextul în care, din experiența sa toți pacienții conectați la aceste ventilatoare au setate valori de peste 50. Valorile de 50 și peste ale ventilatorului, printre altele, au rolul de a menține nivelul de saturație de oxigen a pacientului în cote normale, părerea martorului fiind aceea că prin setarea acestor valori la cote sub 50 saturația de oxigen scade, acesta fiind un alt mod prin care se poate ajunge la decesul pacientului”.

Un deces asistat în 2023

Acest martor relatează despre un deces suspect din 2023: „În perioada noiembrie 2023 – sfârșitul lunii februarie 2024, Grigore Petrică a avut un pacient, bărbat, peste 60 de ani, despre care îşi amintește doar că era în salonul 5 sau 6 patul 2 sau 3, căruia îi era deja administrată noradrenalină prin injectomat cu o rată mare (peste 15ml/h).

Inculpata Miron Maria a intrat în salonul martorului, a inspectat toți pacienții, apoi a încărcat o seringă de 50ml numai cu ser fiziologic, apoi a venit lângă patul pacientului unde se afla martorul și l-a dat pe martor la o parte, a scos seringa în care mai era noradrenalină și a înlocuit-o cu cea care conținea numai ser fiziologic. După ce a montat seringa cu ser, inculpata a pornit injectomatul cu aceeași rată cu care i se administra anterior noradrenalina, și a așteptat preț de câteva minute lângă patul pacientului. Pacientului i s-a prăbușit imediat tensiunea, iar pulsul i-a ajuns la 0 intrând în stop cardio-respirator”.

Același martor arată cum era eliberat, urgent, patul: „O altă practică pe care martorul a observat-o personal la dr. Popov și la inculpata Miron Maria este aceea că nu respectă prevederile protocolului care impun faptul ca după declararea exitusului, pacientul trebuie să rămână timp de 2 ore conectat la toate aparatele și să-i fie administrate medicamentele cu suport vital cu aceeași rată de administrare.

Grigore Petrică a arătat că au fost situații când pacientul proaspăt decedat, la cererea inculpatei Miron Maria, era deconectat de la toate aparatele de suport vital și de administrare a medicației, detubat, cateterul venos central detașat, sonda urinară şi sonda nazo-gastrică detașate și a fost etichetat pentru a fi depus la morgă. Pacientul era mutat apoi pe un brancard și ținut pe salon cele două ore conform protocolului. Între timp, patul eliberat era ocupat de o altă admisie din UPU sau altă secție.

Martorul a precizat că percepţia sa asupra tuturor acestor acte ale inculpatei Miron de a grăbi decesul unor pacienți în stare foarte gravă sau critică se datorează faptului că erau alți pacienți în stare gravă pe alte secții, UPU sau blocul operator, care ar avea mai multe șanse de supraviețuire decât cel căruia îi redusese noradrenalina”.

Rata deceselor a scăzut după izbucnirea scandalului

Însă, după ce scandalul a izbucnit la Sf. Pantelimon, comportamentul medicilor inculpați s-a schimbat și rata deceselor a scăzut.

„Aspectele declarate de martorul Grigore Petrică cu privire la scăderea numărului deceselor se coroborează cu situaţia statistică a deceselor din perioada 01.01.2023 – 30.06.2024 trimisă de către Spitalul Sfântul Pantelimon.

Astfel, luna mai 2024, care este luna imediat următoare celei în care au fost sesizate faptele, a fost luna în care s-au înregistrat cele mai puţine decese din ultimul an şi jumătate în cadrul secţiei ATI, respectiv 46 de decese, în condiţiile în care media deceselor pe lună în perioada 01.03.2023 – 30.04.2024 era de 67/lună”, se arată în referatul procurorilor.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: