Cum au evoluat prețurile la alimente în prima lună cu adaosuri comerciale plafonate

ceapa
Sursa foto: Foto: Fotostand / Reuhl / imago stock&people / Profimedia

Preţurile produselor alimentare au scăzut cu 2% în august, prima lună în care a funcționat sistemul adaosului comercial plafonat în cazul a 14 grupe de produse , conform OUG 67/2023, arată o analiză realizată de Institutul Național de Statistică. Față de perioada similară a lui 2022, sunt legume și fructe ce costă și cu 40% mai mult.

 

Potrivit datelor INS, legumele și conservele de legume s-au ieftinit cu 10,8%, fructele proaspete cu 7,6%, uleiul și grăsimile cu 6,7%, zahărul cu 5,8%, ouăle cu 4,5%, produse de morărit și panificație au fost cu 2,9% mai ieftine, carne de pasăre cu 2,1%, laptele și produse lactate cu 1%.

Practic, din lista de 14 produse din OUG privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, s-au raportat creșteri nesemnificative de preț, de numai 0,2% față de iunie, la carnea de porc. Aceasta cu mențiunea că pentru iaurt INS nu comunică prețuri.

Totodată, dacă ne raportăm la decembrie 2022, prețurile produselor alimentare din lista celor pentru care se aplică adaosul plafonat sunt mai mici, cu unele excepții – telemeaua de vaca ( plus 4,3%) ș carnea de porc ( plus 9.5%). pe total categorie produse alimentare, prețurile sunt însă cu 4,5% mai mari.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL