Cum păcălește Dreapta Unită electoratul înainte de alegerile europarlamentare

Ludovic Orban (stânga), Cătălin Drulă (centru), Eugen Tomac (dreapta), sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei) păcălește electoratul înainte de alegerile europarlamentare din 2024, cu promisiuni care nu depind de Parlamentul European. USR-iștii și-au început campania electorală cu 3 luni înainte de data alegerilor, semn că sunt îngrijorați de rezultatele din sondaje. O parte dintre ideile din 2024 sunt copiate din campania electorală din 2019.

Dreapta Unită, alianța formată din USR, PMP și Forța Dreptei, va folosi sloganul „Alege România modernă” în campania pentru alegerile europarlamentare. În 2019, USR-iștii foloseau sloganul „Fără hoție ajungem departe”, iar toată campania lor electorală era concentrată pe subiectul justiției. 5 ani mai târziu, alianța USR-iștilor vorbește despre România modernă, care există deja și este parte din UE și NATO.

Cum păcălește USR electoratul și în 2024

Dreapta Unită propune, în 2024, mai multe proiecte care nu au nicio legătură cu Parlamentul European. Aderarea României la Schengen sau zona euro sunt proiecte care țin strict de activitatea Guvernului Român și nu se decid în Parlamentul European. Așa cum a arătat situația în cazul Schengen, Parlamentul European a fost mereu de acord cu aderarea României, dar votul Austriei ne-a blocat.

Dreapta Unită copiază mesajele AUR și cere „Unirea cu Moldova”, însă în Uniunea Europeană. De asemenea, Dreapta Unită susține și Ucraina, pe care o vrea în UE. Alianța se folosește și de mai multe fake news-uri precum faptul că Republica Moldova ar urma după Ucraina și apoi România. Atât Statele Unite ale Americii, cât și numeroase state UE au confirmat de atâtea ori că nu există motive de îngrijorare pentru NATO în acest moment și nu există pericolul ca acel conflict să se extindă. Trupele Rusiei nu au ajuns nici măcar la Odesa, până în acest moment.

Dreapta Unită nu spune nimic despre problemele urgente din UE, precum situația agriculturii. De mai multe ori, fermierii români au acuzat inegalitățile în privința subvențiilor. USR-iștii nu au luptat niciodată pentru drepturile fermierilor români, nici atunci când cerealele din Ucraina au invadat piața UE și au furat clienții companiilor românești.

Totodată, Dreapta Unită nu propune nimic în legătură cu criza produselor din Ucraina. S-a demonstrat de atâtea ori că cerealele și alte produse din Ucraina destabilizează piața UE și reprezintă o concurență neloială, mai ales că nu sunt supuse taxării. Dreapta Unită nu spune nimic despre această problemă care a creat o criză a prețurilor în UE. Alianța lui Drulă, Orban și Tomac ignoră complet problemele agriculturilor români, dar promite „activități de marketing” pentru fermieri.

După ce în 2019 promiteau „Erasmus pentru liceeni”, în 2024 Dreapta Unită promite „extinderea programului Erasmus pentru profesori”. Dreapta Unită mai vrea un „Erasmus pentru medicii rezidenți”. Politicienii din Dreapta Unită nu fac diferența între medicii rezidenți – care sunt angajați – și programul Erasmus care este pentru studenți, nu pentru angajați.

Liderii din alianță vor și un nou MCV pentru România, pentru a monitoriza statul de drept. Aceștia atacă sistemul de justiție din țara noastră și cer noi mecanisme pentru monitorizarea statului de drept.

„Raportul de țară pe Stat de drept, la crearea căruia europarlamentarii noștri au avut o contribuție importantă, trebuie să se concentreze pe menținerea luptei cu corupția în România. Europarlamentarii Dreapta Unită vor face demersuri constante la nivelul Comisiei Europene pe această temă”, scrie Dreapta Unită.

Ideile copiate din 2019

Dreapta Unită promite, în 2024, că va apăra drepturile muncitorilor români oriunde lucrează în UE. Doar că aceeași promisiune o făcea USR și în 2019. Doar că astfel de raporturi depind strict de relațiile dintre statele membre. Recent, România și Italia au semnat un acord pentru a îmbunătăți procesul pentru pensiile românilor care lucrează în Italia.

Tot în 2019, USR promitea Schengen pentru români, iar 5 ani mai târziu revine cu aceeași promisiune. În perioada în care se vota pentru Schengen, USR-iștii au dus o întreagă campanie de denigrare a guvernului român, acuzând false fapte de corupție.

Dreapta Unită a copiat și mesajele despre aderarea la zona euro, pe care USRPLUS le folosea în campania din 2019. Aceștia revin cu același mesaj: dacă în 2019 spuneau că moneda euro oferă stabilitate economică, în 2024 promit același lucru.

Capitolele despre sănătate și educație sunt și ele copiate din campania din 2019, semn că USR-iștii nu s-au obosit să mai vină cu alte proiecte și, totodată, arată că USR-iștii nu au făcut nimic din ceea ce au promis în 2019.

CITEȘTE ȘI: USR pregătește un nou dezastru: privatizarea asigurărilor de sănătate

În urmă cu 5 ani, USR promitea: Erasmus pentru liceeni (care exista deja), fondul special „Nimeni nu rămâne în urmă” pentru regiunile cu educație deficitară, acordarea de fonduri europene suplimentare pentru construirea de noi spitale, crearea unei Agenții Europene pentru copii. Orice alegător poate să decidă singur că USR-iștii nu au realizat nimic din aceste promisiuni care țin de Parlamentul European.

Cu penalii vor ajunge la Bruxelles

Dreapta Unită copiază proiectele propuse de USR în 2019 și își face campania electorală cu promisiuni nerealiste, care țin de activitatea Guvernului, nu de Parlamentul European. În ultimii 5 ani, USR a pierdut mai mulți europarlamentari și propune o listă cu persoane cu un trecut controversat. Dan Barna va deschide lista Dreptei Unite, deși este un politician care nu are nicio realizare.

Pe locul 2 pe lista Drepta Unită este Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății și, în prezent, urmărit penal în dosarul vaccinurilor. Voiculescu este acuzat, împreună cu Florin Cîțu și Ioana Mihăilă, de un prejudiciu de 1 miliard de euro. Dacă în 2019 USR-iștii spuneau că „Fără hoție ajungem departe”, în 2024 ar putea să spună: Cu penalii ajungem la Bruxelles.

Pe locul 3 pe lista Dreapta Unită este Eugen Tomac, liderul PMP, iar pe locul 6 o regăsim pe Violeta Alexandru, din partea Forței Drepte. Dreapta Unită mizează pe 6 mandate în Parlamentul European, adică un rezultat de peste 15%.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL