Curentul suveranist din România a câștigat o vizibilitate semnificativă în contextul discuțiilor legate de alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024. Cu accent pe recâștigarea suveranității naționale și protejarea cu orice preț a valorilor tradiționale, discursurile suveraniste sunt intens discutate în spațiul online, alimentând dezbateri aprinse despre viitorul politic al țării, informează informat.ro.
În ultima lună, mențiunile despre acest curent au crescut exponențial, atingând un vârf pe 2 decembrie, conform informațiilor monitorizate prin intermediul NewsVibe, o platformă de media intelligence bazată pe AI.
Analiza celor mai vizibile narative, agregate cu ajutorul algoritmilor machine learning, arată că principalele mesaje suveraniste vehiculate în această perioadă includ opoziția față de influențele externe, critici la adresa “globalismului” și promovarea unei viziuni politice axate pe protejarea resurselor naționale. Prezența suveranismului în media mainstream a fost redusă, în timp ce surse media alternative din spațiul online, precum 60m.ro, ActiveNews sau Radio Gold FM, au dominat conversațiile pe acest subiect. Perspectivele analitice obținute prin monitorizarea conversațiilor online demonstrează o tendință clară de polarizare a opiniei publice, dar și o mobilizare a grupurilor care susțin mesaje anti-sistem.
În ultima lună, observăm cum discuțiile despre suveranism și suveraniști au înregistrat o creștere puternică începând cu a doua jumătate a lunii noiembrie, cu un total de 1899 mențiuni în ultimele 30 de zile și un impact estimat de aproximativ 38.500.000 de vizualizări, în cadrul celor mai relevante surse media din România. Vârful de pe 2 decembrie apare ca urmare a alegerilor parlamentare și a deciziei Curții Constituționale cu privire la validarea rezultatelor din turul 1 al alegerilor prezidențiale. Este pus accentul în mod special pe Partidul Oamenilor Tineri (POT), care i-a oferit sprijinul lui Călin Georgescu, obținând în același timp și un rezultat surprinzător la alegeri, unde a reușit să treacă pragul electoral. Totodată, declarația Dianei Șoșoacă referitoare la “sacrificiul” pe care aceasta l-ar face pentru a conduce un guvern minoritar a ieșit în evidență.
Pe 25 noiembrie, celălalt punct de interes major din ultima lună, observăm o concentrare asupra lui Călin Georgescu, atât din perspectivă personală, prin prisma declarațiilor sale controversate, dar și prin programul său electoral. În plus, este pus accentul pe AUR, prin susținerea pe care Marius Lulea i-a oferit-o lui Călin Georgescu și prin declarațiile lui George Simion, care atacă PSD și PNL, subliniind eșecul partidelor tradiționale în cadrul acestui ciclu electoral.
Citește articolul integral AICI.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News