Tragedia de la Odorheiu Secuiesc, acolo unde clădirea unui internat s-a prăbușit peste 4 copii, s-ar putea repeta oricând pentru că în România există zeci de școli care abia mai stau în picioare. Și cum autoritățile ridică din umeri, fiind total depășite de situație, se pune întrebarea: ce ar putea face părinții pentru a preveni o altă nenorocire?
În București, potrivit ultimelor date oficiale, 9 unități de învățământ funcționează în clădiri vechi, cu risc mare de prăbușire în cazul unui cutremur. Cele mai multe dintre ele se află în Sectorul 4. Printre acestea se numără Liceul Traian Vuia, Școala Avram Iancu, Școala Gimnazială nr. 194 și Școala Gimnazială 308. Aceste imobile în care învață mii de copii sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Ce înseamnă acest lucru? Că ar putea fi grav avariate în cazul unui cutremur mai mare. Înseamnă că acei elevi sunt zilnic în pericol de a-și pierde viața sub dărâmături.
Câte școli din România ar putea să cadă la un cutremur? Care este cifra reală a unităților de învățământ cu grad de risc seismic avansat? Nici autoritățile nu știu foarte bine. Chiar anul acesta s-au întrecut în bâlbe și au prezentat cifre total diferite. În timp ce premierul Nicolae Ciucă anunța un număr de 118 şcoli din România încadrate în gradul I de risc seismic, Ministerul Educației vorbea despre 45. Iar în prezent, potrivit ultimelor date oferite de Ministerul Educației, sunt 52 de unități de învățământ care funcționează în clădiri încadrate în gradul I de risc seismic. Cele mai multe, sunt în județele Iași, Vrancea, Bacău și Galați.
Și încă un aspect extrem de grav: alte câteva zeci de mii de clădiri în care funcționează școli și grădinițe nu sunt expertizate din punct de vedere seismic. Prin urmare, nu au fost incluse în nicio clasă de risc. Concret, din peste 31.000 de clădiri școlare din România, doar în jur de 2.000 au fost expertizate, iar dintre acestea o treime figurează cu risc seismic de gradul I și II.
Mai mult decât atât, în România există școli și licee care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News