Ina Coşeru, președinta Comisiei pentru Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului R. Moldova a vorbit, într-un interviu acordat exclusiv PS News, despre ecourile vizitei delegației președintelui Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă la Chișinău.
De asemenea, a evidențiat cât de importantă a fost și este relația cu România în acest proces care a dus la independența energetică a R. Moldova dar și în tot ceea ce înseamnă aderarea R. Moldova la UE precum și deschiderea mediului de afaceri transnistrean spre Chișinău.
PS News: Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a făcut o vizită să la Chișinău, însoțit de o delegație a Partidului Național Liberal. Cum s-a văzut această vizită din „stradă”?
Ina Coşeru: Vizitele organizate de oficialii din România sunt de importanță majoră pentru noi, pentru Republica Moldova. În primul rând noi cunoaștem cât de puternică a fost vocea fraților noștri români în Parlamentul European, în procesul de acordare a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană în vara 2022 și ulterior deschiderea de anul trecut, decizia istorică din decembrie care a fost luată de Consiliul Europei. Noi înțelegem că, în mare parte, a fost o muncă foarte grea care a fost desfășurată în Parlamentul European de europarlamentarii din România, pentru că asta ni s-a spus și de alte țări.
PS News: Podurile de peste Prut continuă să fie refăcute. Trăim un moment istoric în care pare a se accelera tot ceea ce nu s-a făcut în ultimii peste 30 de ani.
Ina Coşeru: România, care a devenit țară membră a Uniunii Europene în 2007, este un exemplu pentru noi. Toate exemplele pe care le are în România în acestă integrare în Uniunea Europeană, ne ajută foarte mult. Eu am avut și vizite în Parlamentul European și Camera Deputaților si Senatul României. Eu sunt președinte a Comisiei de Politică Externă și Integrare Europeană în Parlamentul României. Au fost mai multe vizite atât ale R. Moldova în România cât și invers, unde s-a discutat, în primul rând, despre integrarea europeană, despre inter-conexiuni.
Noi înțelegem că pentru a scoate Republica Moldova din izolare, tot ce înseamnă Uniunea Sovietică pentru noi, din trecut, este nevoie să construim acele poduri fizice și virtuale care să lege Republica Moldova din Uniunea Europeană și acest lucru se va produce prin România.
Toate proiectele mari pe care le discutăm cu România, cu Guvernul României, ele țin de conectarea Republicii Moldova de spațiu european, de inter-conexiune pe partea de sector energetic .
PS News: Vă propun să abordăm și subiectul Transnistria având în vedere evenimentele din ultima vreme. Vă îngrijorează starea lucrurilor de pe malul stâng al Nistrului ?
Ina Coşeru: Pe subiectul Transnistriei, imediat am să mă refer și la acest lucru pentru că este de o actualitate mare acum, ținând cont de situațiile care s-au întâmplat, de interconexiuni. Dar, înainte de asta voiam să spun, că suntem foarte recunoscători de susținerea care vine din partea României.
Vorbesc despre tot ceea ce ține de realizarea podurilor peste Prut, de proiectele ce țin de aprovizionarea populației Republicii Moldova cu apă potabilă (…) primul proiect care este implementat între orașele Iași și Ungheni, vorbim despre calea ferată și toate proiectele de viitor care pot fi desfășurate în sectorul ăsta.
Vorbim despre sectorul energetic și avem trei linii, una dată în explorare în 2025 și urmează să fie construite și celelalte două. Avem multe discuții acum și pe partea de energii-nucleare și hidroenergii pe care o desfășurăm cu partenerii din România.
Republica Moldova a fost foarte izolată pe toate planurile, inclusiv energetic și extrem de vulnerabilă și aici pot să adaug și acest context transnistrean pentru că…curentul electric era procurat doar din Transnistria, era produs pe malul stâng al Nistrului.
Acum iarăși împreună cu România finalizăm toate acțiunile ce țin de conectarea noastră la bursa OPCOM și vom putea procura la prețuri bune și deja procuram și avem legislația care a fost adoptată în Parlamentul Republicii Moldova.
Deci practic până în 2021, de când Putin a declanșat această criză energetică artificială, pe tot spațiul european, noi am fost izolați pentru că am consumat dintr-o singură sursă, din gazul rusesc și de unde se producea și curentul electric, vă dați seama cât de vulnerabilă era Republica Moldova !
Este foarte important de menționat pentru tot poporul român că moldovenii sunt foarte recunoscători pentru tot ceea ce s-a întâmplat din 2021 și până în prezent. În mare parte cu românii și cu partenerii de dezvoltare din Europa, dar special, cu românii, noi am am putut să trecem prin aceste momente foarte dificile și am reușit să implementăm multe legislații și să vorbim despre multe proiecte de interconexiune pe partea de sector energetic.
PS News: Care este, acum, raportul mediului economic din Transnistria cu cel din Republica Moldova?
Ina Coşeru: Transnistria devine tot mai vulnerabilă în acest sens pentru că anterior nici nu puteai să discuți despre același preț la curentul electric care se producea din gazul rusesc, dar, acum, sunt diverse discuții.
Acum sunt deschiși să discute. Avem multe companii private care acționează prin traderi care realizează producția pe piețele europene și aceste companii sunt nevoite să deschidă afacerile în Republica Moldova, altfel nu vor putea continua cu comercializarea produselor pe piețele europene.
Pe de altă parte, acele motoare economice pe care le are partea transnistreană, cum ar fi Uzina Metalurgică care produce marfă pentru piața europeană, trebuie să se conformeze legislației europene și să obțină actele (care să le permită comerțul), la Chișinău.
Deci, cele mai importante surse de formare a bugetului transnistrean au devenit vulnerabile, în sensul că trebuie să comunice cu Chișinăul ca să obțină toate actele permisive ca să negocieze alte prețuri la contracte de curent electric ș.a.m.d.
Deci Transnistria se apropie de Chișinău și aceea fumigienă pe care am văzut-o și zilele trecute nu a fost altceva decât o altă acțiune de destabilizare politică a situației de la Chișinău, pentru că urmează 2 ani electorali. Anul acesta prezidențialele în Republica Moldova și pentru 2025, alegeri parlamentare.
Bineînțeles, Kremlinul face tot posibilul ca să destabilizeze politic Republica Moldova.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News