Luna cadourilor. Luna bucuriilor. Luna colindelor interminabile la radio – aceleași ca în fiecare an. Luna vizitelor la prieteni și rude. Dacă le enumerăm așa pe toate, pe rând, parcă încep să sune mai degrabă a obligații, decât a plăcere. Și uneori chiar așa este, avertizează oamenii de știință, care explică în ce fel poate fi o de fapt o perioadă stresantă, în care depresia și anxietatea se pot accentua.
Mai mereu, sărbătorile par că ne iau prin surprindere – așa, cum sunt uneori autoritățile surprinse de caniculă sau de ninsoare. Și, deși această perioadă ar trebui să fie una de bucurie, poate chiar aici e una dintre probleme, chiar verbul „a trebui”, asociat cu așteptările pe care le avem.
Susan Glassburn, Universitatea din Indiana: Cred că oamenii au de înfruntat multe provocări în timpul sărbătorilor de iarnă. Avem cu toții aceste așteptări să ne simțim bine, să ne organizăm perfect, să cheltuim o grămadă de bani pe cadouri ca să mulțumim lumea. Tocmai aceste așteptări sunt cele mai dificile, pentru că mulți dintre noi nu ni le îndeplinim de fapt.
De fapt, tocmai când ne-ar prii să ne relaxăm mai mult, să ne bucurăm, obținem contrariul: stresul. Cum îl evităm? Încercăm să ne coborâm puțin așteptările, să decidem ce vrem să facem – și de fapt, cum și la ce să spunem „nu”. Mai ales pentru aceia dintre noi care suferă de depresie sau anxietate, e important un plan realist.
Susan Glassburn, Universitatea din Indiana: Dacă știm că ar urma lucruri care să ne provoace anxietatea – spre exemplu o reuniune de familie, gândiți-vă la un plan pentru a putea face față. Poate să stați mai puțin. Poate să mergeți mai devreme, poate mai târziu. Sau dacă familia generează atât de multă anxietate ori dificultăți, poate ar trebui să nu mergeți, pentru că ar fi prea mult de dus. E o decizie grea. Dar trebuie să ne cunoaștem și ne gândim „De fapt, ce POT face?”. Pentru mine, să existe un plan e cel mai important lucru.
Uneori, soluția poate fi să facem un gest bun față de alții, fără nicio obligație sau așteptare de reciprocă – s-ar putea să ne facă să ne simțim mai bine. Sau de partea cealaltă – să încercăm să-i înțelegem pe cei din jur dacă refuză, aparent inexplicabil, o întâlnire sau o reuniune.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News