Cum și-a construit Mark Rutte drumul spre NATO: marile provocări care îl așteaptă

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Mark Rutte, premierul interimar al Olandei, este noul Secretar general al NATO, după ce România a renunțat la susținerea pentru Klaus Iohannis. Mark Rutte nu mai are impedimente, după lungi negocieri cu unele state.

Cel mai mare impediment al lui Rutte a fost, de departe, Viktor Orban, premierul Ungariei. Însă în urma negocierilor dintre cei doi, Orban a decis să-l susțină pe Rutte. Ungaria și-a negociat dreptul de a nu se implicat cu absolut nimic în războiul din Ucraina. Viktor Orban și-a asigurat un statut de neutralitate în Europa, devenind primul stat NATO în neutralitate.

După ce Viktor Orban a bătut palma cu Rutte, pentru Klaus Iohannis nu a mai rămas nicio șansă să devină Secretar General al NATO. Astfel, Președintele României a anunțat că nu mai este interesat de această funcție și România nu se opune lui Rutte.

Drumul lui Rutte spre NATO

Mark Rutte are o lungă carieră politică, deși înainte de a o începe era la conducerea unei fabrici de unt de arahide. Rutte a fost mereu fidel NATO, iar în 2003, când era deputat la primul mandat, a susținut invazia din Irak.

În 2010, a devenit premier al Olandei cu ajutorul partidului de extremă dreapta Partidul pentru Libertate, condus de Geert Wilders. În primii săi ani de mandat, mulți îl caracterizau ca fiind un premier „lipsit de viziune”. Premierul olandez și-a atras de fiecare dată antipatia cetățenilor când a râs de problemelor sociale din țară. Guvernarea lui Rutte a fost o guvernare complet de dreapta, pentru prima dată după al doilea război mondial.

Pentru a-și consolida poziția în politica olandeză, Mark Rutte a făcut tot posibilul pentru a alinia Olanda cât mai aproape de Statele Unite și Israel. În ultimul an, a făcut mai multe vizite în Israel și a avut numeroase întâlniri cu Benjamin Netanyahu, premierul israelian. În problema Israel-Palestina, Mark Rutte a fost complet de partea lui Netanyahu și acest lucru a atras furia multor cetățeni care l-au contestat public.

Deși a avut numeroase probleme pe plan național, pe scena internațională a încercat să fie prietenul tuturor. Rutte a demonstrat abilitatea de a se adapta rapid la schimbări și de a găsi compromisuri politice. La nivelul UE, Rutte este unul dintre arhitecții acordurilor UE-Turcia  și UE-Tunisia pentru transferul de migranți, care încalcă dreptul internațional.

Totodată, premierul olandez a provocat și furia unor state UE, atunci când a insistat cu măsurile de austeritate și privatizarea unor servicii. Olanda a fost mulți ani un adversar al statelor care aveau probleme economice, intrând de multe ori în conflict cu Italia, Grecia sau Spania. În timpul pandemiei coronavirus. premierul Olandei îi îndemna pe italieni să invețe să se descurce singuri și să nu mai ceară bani de la UE.

Marile provocări

Mark Rutte preia conducerea NATO într-un moment foarte dificil. NATO e implicată direct în războiul Ucraina-Rusia, în timp ce politicienii de la Kiev forțează intrarea în NATO.

O altă mare provocare pentru Rutte vine din SUA. O eventuală victorie a lui Donald Trump, la alegerile prezidențiale din acest an, ar putea să aducă anumite schimbări în interiorul NATO. Premierul olandez a avut relații bune cu Trump, însă situația se poate schimba cu un război la granițe.

Principalul rol al olandezului va fi acela de a se asigura că industria militară e pregătită și statele membre investesc tot mai mult în apărare, într-o perioadă cu conflictul la granițe. De asemenea, Rutte se va dovedi și un politician capabil să negocieze cu Rusia, dacă va fi nevoie. Chiar dacă olandezul a avut poziții dure împotriva Moscovei, acesta știe foarte bine să accepte un compromis.

Nu în ultimul rând, Mark Rutte va trebui să fie atent și la ceea ce va face China. NATO poate fi implicat într-un alt conflict militar, dacă China va ataca Taiwan în următorii ani. Alianța tot mai puternică dintre China și Rusia a alimentat nemulțumirile NATO cu privire la Beijing. Oricum relațiile SUA/UE-China nu traversează deloc o perioadă bună. Dar în această problemă, Rutte va avea o misiunea dificilă să convingă anumite state UE, deoarece China rămâne esențială pentru multe industrii europene.

Stoltenberg, actualul Secretar general al NATO, a cerut de mai multe ori sancțiuni împotriva Chinei și a acuzat Beijingul de implicare în războiul din Ucraina. Deja aceste declarații au agitat apele în UE și multe țări s-au arătat îngrijorate.

Mark Rutte va prelua mandatul de Secretar General al NATO de la 2 octombrie 2024 și nu se anunță un mandat ușor pentru acesta.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: