„Dacă Germania tușește, România cu siguranță va face gripă”: Cum ne va afecta recesiunea economică resimțită la Berlin

INQUAM PHOTOS / ALBERTO GROŞESCU
INQUAM PHOTOS / ALBERTO GROŞESCU

Intrarea Germaniei în recesiune va afecta și România, în condițiile în care „exporturile noastre, cele mai multe, vizează piața germană”, susține analistul economic Adrian Negrescu. „Dacă Germania tușește, România cu siguranță va face gripă”, a adăugat el, într-un interviu pentru PS News.

„Nu este exclus ca și România să fie afectată dacă Germania intră în recesiune, cu adevărat o recesiune puternică, nu doar una aparentă, cum se manifestă în momentul de față, în condițiile în care Germania este principalul nostru partener comercial. Altfel spus, dacă Germania tușește, România cu siguranță va face gripă. O gripă economică care va afecta și mai mult economia românească și așa extrem de de fragilă în momentul de față. Gândiți-vă că am terminat primul trimestru cu o creștere economică de 0,1% . Unii ar spune că e de fapt recesiune și că datele au fost modificate din pix de către INS pentru a ieși cât de cât creștere economică.

Cert este că în momentul de față economia românească stagnează, nivelul de dezintermediere (n.r. – retragerea de sume de bani din conturile care oferă un randament scăzut) se accentuează, adică oamenii de afaceri nu mai au încredere să deschidă noi afaceri, să creeze investiții, să creeze locuri de muncă și toată lumea se teme de efectele inflației și de cadrul fiscal impredictibil, de aceste veșnice discuții legate de supraimpozitarea companiilor, de creșterea impozitului pe dividende, de taxe și noi taxe pe care noua guvernare și le propune să le introducă începând din partea doua a anului.

Dacă Germania va merge pe această scădere economică pe care o vedem în momentul de față, din păcate, și la noi se va simți puternic acest lucru, în condițiile în care exporturile noastre, cele mai multe, vizează piața germană”, a declarat Adrian Negrescu.

Adrian Negrescu (FOTO: financialintelligence.ro)

Economia Germaniei a intrat în recesiune

Economia germană s-a contractat uşor în primul trimestru al anului 2023 comparativ cu precedentele trei luni, intrând astfel în recesiune, potrivit datelor biroului de statistică publicate joi, relatează Reuters.

Produsul intern brut a scăzut cu 0,3% pentru acest trimestru, atunci când a fost ajustat cu efectele preţurilor şi variaţiilor sezoniere, arată datele. Aceasta urmează unui declin de 0,5% în trimestrul patru din 2022.

O recesiune este definită în mod obişnuit ca două trimestre succesive de contracţie.

O estimare preliminară arătase că PIB-ul a stagnat în primul trimestru şi că Germania a evitat o recesiune.

Inflaţia a continuat să fie o povară pentru economia germană la începutul anului, a precizat biroul de statistică. Acest lucru s-a reflectat în consumul gospodăriilor, care a scăzut cu 1,2% faţă de trimestrul anterior, după ajustările de preţ, sezoniere şi calendaristice.

În schimb, investiţiile au crescut în primele trei luni ale anului, după o a doua jumătate slabă a anului 2022. Au existat, de asemenea, contribuţii pozitive din partea comerţului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: