Dan Dungaciu: „România nu are o viziune strategică, nu știe unde să meargă. PROBLEMA este modul de a gândi”

Dan Dungaciu: „România nu are o viziune strategică, nu știe unde să meargă. PROBLEMA este modul de a gândi”

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Strategia României este să nu facă vreo greșeală, să nu deranjeze pe nimeni, spune analistul politic.  Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Am vorbit de nenumărate ori despre lipsa oricărei viziuni. România nu are o viziune, România nu știe unde să meargă. Atunci când gândești, inclusiv în politica externă, cel mai important lucru este să nu faci vreo greșeală, să nu deranjezi pe cineva. În momentul ăla, rezultatul este acesta: orice ar spune un premier ucrainean sau orice n-ar spune un premier ucrainean, rămâne nesancționat, că nu se știe pe cine deranjezi. Ăsta e tipul de gândire, să nu greșim. Când miza strategică este să nu facă greșeli, suma acestor neputințe este proiectul strategic al României. Asta este viziunea strategică a României”, a declarat Dan Dungaciu.

În ceea ce privește eșecul aderării României la Schengen, analistul politic a spus: „noi am fost umiliți și nu am avut nicio reacție. Fostul ministru de Interne a mers în Austria să discute despre Schengen și i s-a spus că nu vrea aderarea României, actualul ministru de Interne a mers și el, ca să fie și el refuzat.”

Oamenii sunt conștienți de faptul că lucrurile merg din ce în ce mai rău în România, spune acesta.

„În momentul în care tu-ți imaginezi că atunci când vorbești cu Kievul, vorbești cu mai știu eu cu ce planetă, ești foarte atent, să nu cumva să greșești, că cineva de la Kiev te-ar putea pârî cuiva. Problema României este modul de a gândi. Kiev a avut mereu o relație contondentă cu București. La fel de reală este și situația că noi suntem lângă Ucraina. Dacă nu poți să ai o relație, vorbește măcar cu partenerul strategic. Trebuie să facem ceva ca lucrurile să arate mai bine, pentru că va fi prost. Populația vede că lucrurile merg prost. Oamenii care se comportă așa și au decizia sau au posibilitatea deciziei, sunt iresponsabili politic”, a încheiat Dan Dungaciu.

Citește mai mult pe www.gandul.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL