Dan Ostahie, acuzat de Axionet IOT că ar fi blocat dezvoltarea firmei şi ar fi folosit informaţii confidenţiale

Sursa foto: X.com

Consiliul de Administraţie al firmei Axionet IOT aduce acuzaţii grave omului de afaceri Dan Ostahie, acţionar şi administrator al societăţii. Consiliul de Administraţie al firmei Axionet IOT susţine că Ostahie ar fi blocat realizarea proiectului Dragomireşti 2 de către Axionet şi că ar fi copiat şi ar fi implementat acest proiect cu altă firmă. Ostahie e acuzat că ar fi folosit informaţii sensibile, confidenţiale şi secrete comerciale obţinute în calitate de administrator al Axionet în interesul companiilor din grupul Altex, pe le deţine direct sau indirect, se arată în convocatorul AGEA obţinut de Economica.net.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor firmei Axionet IOT va decide la 14 mai revocarea lui Dan Ostahie din funcţia de administrator şi sesizarea Consiliului Concurenţei, ANAF, Parchetelor, dar nu numai, pentru a demara controale împotriva societăţilor deţinute direct sau indirect de Dan Ostahie, reiese dintr-un convocator al firmei obţinut de Economica.net.
Tot la 14 mai AGEA Axionet va decide dacă aprobă împuternicirii lui Dumitru Gabriel Ioniță (noul administrator şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Axionet IOT), cu posibilitate de subdelegare, ca în numele şi pe seama societăţii să introducă la instanţele competente acţiune în răspundere împotriva lui Dan Ostahie şi acţiunea în justiţie privind încetarea concurenţei neloiale, obţinerea de despăgubiri împotriva societăţii Altex Romania, Cometex, Altex Green Energy şi a oricăror societăţi deţinute direct sau indirect de Dan Ostahie.

Ce acuzaţii i se aduc omului de afaceri Dan Ostahie:

„Există o creştere semnificativă a activităţii societăţilor din grupul Altex (Altex Romania, Cometex, Altex Green Energy, Despec România), controlat direct sau indirect de Dan Constantin Ostahie, în defavoarea activităţii şi profitului societăţii Axionet IOT, în care acesta are calitatea de administrator, în ceea ce priveşte comercializarea de staţii de încărcare vehicule electrice şi hibride plug-in, panouri fotovoltaice, invertoare, accesorii panouri fotovoltaice, respectiv implementarea de proiecte fotovoltaice şi de staţii de încărcare în perioada 2022 – 2024, ceea ce demonstrează sărvârşirea unor acte de concurenţă neloială şi de divulgare a informaţiilor confidenţiale şi a secretelor comerciale ale societăţii noastre către societăţi din grupul Altex”, potrivit convocatorului obţinut de Economica.net.

„Blocarea realizării de către societate a proiectului Dragomireşti 2, copierea şi implementarea acestuia cu un terţ competitor, proiect conceput în detaliu de Axionet IOT (…) şi utilizarea informaţiilor sensibile, confidenţiale şi a secretelor comerciale în interesul companiilor pe care administratorul Dan Constantin Ostahie le deţine direct sau indirect şi în care are calitatea de acţionar şi/sau de administrator. Însuşirea în interesul propriu a proiectului creat de Axionet (modelului de afacere a acestuia, copierea şi implementarea în folosul propriu a afacerii Axionet) – înfiinţarea societăţii Altex Green Energy cu obiect de activitate identic cu Axionet Renewable (societate deţinută 100% de Axionet IOT)
Acest proiect a fost creat de Axionet IOT la nivel de detaliu cu scopul clar definit de a fi implementat pe societatea special înfiinţată (Axionet Renewable, deţinută integral de Axionet IOT), scop cunoscut administratorului Axionet IOT Dan Constantin Ostahie, proiectul şi modelul de business Axionet fiind implementat de companiile pe care le deţine Dan Ostahie prin societăţile concurente Alex, Altex Green Energy, fără ştiinţa şi acordul prealabil al Axionet IOT şi, respectiv, Axionet Renewable, şi fără nicio contraprestaţie către acestea”, se arată în documentul firmei, obţinut de Economica.net.

Întreprinderea de acte de concurenţă neloială faţă de Axionet IOT şi afiliaţii acestuia (Axionet Renewable, respectiv Axionet Mobility&Charging) în relaţiile juridice şi contractuale cu clienţii, furnizorii şi competitorii acestuia.
„Prin toate contractele încheiate între Axionet IOT şi companiile controlate de Dan Ostahie, acesta din urmă a impus o limită a marjei de profit a Axionet IOT de maximum 7% din valoarea contractelor, în condiţiile în care Axionet IOT a obţinut din contractele cu terţi marje de profit de 20-30% din valoarea lucrărilor”, susţine Consiliul de Administraţie al Axionet IOT.

În toate adunările acţionarilor anterioare, Dan Ostahie s-ar fi opus proiectelor de dezvoltare a Axionet IOT prin atragerea de fonduri europene, “cu scopul vădit de a iniţia şi obţine pe companiile din grupul Altex proiecte şi fonduri similare, iniţiind/încercând în acest fel eliminarea Axionet IOT din piaţă”.
Din cauza opoziţiei acţionarului Dan Ostahie la proiectul de listare la bursă a societăţii, aceasta a pierdut atât suma de 500.000 de lei alocată prin contractul cu finanţare din PNRR pentru listare, cât şi un aport de capital estimat la peste 3 milioane de euro, sume ce ar fi putut fi atrase de pe piaţa de capital prin listare la BVB, aceste sume reprezentând pentru societate benefiu nerealizat”, se arată în convocatorul obţinut de Economica.net.
“Încercarea de întrerupere prematură şi prejudiciatoare a contractului de operare a staţiilor de încărcare vândute societăţilor din grupul Altex”, reiese din documentul citit de Economica.net.

Refuzul de a promova şi susţine aprobarea situaţiilor financiare pentru anul 2023, pe care avea obligaţia să le întocmească şi să le cunoască în calitatea sa de administrator.
Pe durata mandatului şi ulterior, “fostul administrator a adoptat o atitudine constant ostilă şi obstructivă, refuzând cooperarea cu ceilalţi acţionari, neparticipând la consiliile de administraţie şi adunările generale, tergiversând procesele decizionale şi blocând funcţionarea normal a organelor societare”, susţine Consiliul de Administraţie al Axionet în convocatorul consultat de Economica.net.

“Concurenţă neloială şi utilizarea know-how-ului societăţii în favoarea unor firme concurente sau a unor firme din grupul Altex. A utilizat informaţii confidenţiale, secrete comerciale şi resurse ale societăţii pentru a lansa produse similare prin firme concurente, provocând pierderi societăţii şi deturnarea clientelei acesteia”.

Axionet IOT a realizat afaceri nete de 34,6 milioane de lei în anul 2023, cu 4% mai mari decât cele obţinute în anul 2022. Firma a avut profit net de 3,2 milioane de lei în anul 2023, în scădere nesemnificativă faţă de cel înregistrat în anul 2022, arată bilanţurile societăţii comparate de Economica.net. Axionet IOT a lucrat cu un număr mediu de 14 salariaţi pe parcursul anului 2023, cu 2 în plus pe statele de plată faţă de nivelul indicatorului din 2022.

Axionet IOT are trei linii de afaceri:

  • platforma pentru administrarea staţiilor de încărcare a maşinilor electrice – https://polyfazer.ro/
  • implementarea sistemelor fotovoltaice la cheie – XSolar;
  • telematica GPS şi administrare flote, active şi echipe de teren – Axifleet.

Omul de afaceri Dan Ostahie nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzaţiilor care i-au fost aduse.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: