Europarlamentarul Daniel Buda face o analiză a factorilor care au declanșat protestele cu care România se confruntă în prezent: dacă ele ar fi putut fi evitate, cât au fost de previzibile, într-un context european agitat, dar mai ales, cere fermierilor să nu își lase parazitate acțiunile de diversele partide extremiste, gen AUR , sau Șoșoacă. „Drepturile lor sunt drepturi reale, primordiale, ce trebuie satisfăcute de dincolo de orice ingerință politică! „atrage atenția Daniel Buda.
Daniel Buda: Din păcate le-a cam ajuns cuțitul la os, fermierilor. Avem, în prezent, în stradă, nu doar proteste ale fermierilor din România dar și ale celor din alte țări europene. Astăzi sunt blocate intrări înspre Germania, deoarece am avut și avem de-a face cu o depreciere a valorii produselor agricole raportat la costuri, raportat la nevoile pe care le au familiile fermierilor astfel încât să poată să supraviețuiască într-o piață complicată.
PS News: Cum de s-a ajuns în această situație?
Daniel Buda: S-a ajuns în această situație, din cauza unei „neatenții ”din partea de decidenților de la nivel european pe deoparte și național. Există destul de multe programe care încă nu sunt demarate, ratele de cofinanțare sunt destul de mari pentru unele proiecte de fonduri europene nu s-a avut în vedere o abordare echilibrată (și aici discutăm de o chestiune care nu se circumscrie doar actualului ministru ci și miniștrilor de resort). Inexistența unui plan de acțiune pe termen scurt, mediu și lung. dacă mă gândesc la diverse sectoare zootehnice, în condițiile în care noi, de exemplu, suntem mari producători de porumb, dar mari importatori de carne de porc.
De asemenea, în momentul de față, deși avem o resursă, aș putea să spun, inepuizabilă de a produce lapte și produse din lapte, noi le importă. Am ajuns să importăm inclusiv cartofi deși avem posibilitatea de a îi cultivă în cantități suficiente.
PS News: Analiștii din sectorul agricol spun că nu este o surpriză acest protest. Previzibilitatea lui era destul de mare.
Daniel Buda: Și în opinia mea mea, protestele erau previzibile și dacă vă uitați puțin la intervențiile mele din Parlamentul European din ultimii 2 ani de zile, mai ales de când am avut parte de declanșarea războiului din Ucraina, am atras atenția asupra dificultăților sectorului la nivel european, inclusiv în discuție Ursula von der Layen și de aici trebuia să avem o direcție, pentru că pur și simplu, fermierii nu mai au posibilitatea de a suportă cheltuielile cu activitatea agricolă. Adică nu vorbim despre oameni care au bani, să cumpere la finalul anului, de exemplu, un Mercedes, vorbim despre cei care nu au bani să supraviețuiască și atunci se pune întrebarea, ce este de făcut?
PS News: Domnule Buda, dacă în celelalte țări, să zicem Germania și și Franța, revendicările sunt clare și la obiect, la noi s-a produs și multă confuzie.
Daniel Buda: În momentul în care eșți într-un colț, că și câinele care este pus într-un colț, evident că începi să dai un mod haotic din picioare, la fel se întâmplă și aici. Am cerut, dimineață, la câteva asociații de fermieri să vină cu revendicări clare, care să poată să fie fezabile.
Ca să vă dau un exemplu: faptul că acele culoare de tranzit cereale din Ucraina tirurile din Ucraina trec în 2 ore prin vamă și tirurile din România stau 3 zile la coadă. Nu-i corect, eu am nevoie să mă uit un pic și propria ogradă să văd ce poate să facă fermierul, cel căruia eu i-am răpit posibilitate să-și transporte, depoziteze și să își vândă produsul până la urmă.
PS News: Protestul fermierilor a început cu stângăcie, în urmă cu 6 zile. Primii protestatari s-au alăturat transportatorilor, în mod spontan
Daniel Buda: Da, am avut, un pic de bâlbâiala, în acest sens, adică cred că ei s-au foarte mult în Franța și în Germania la ceea ce se întâmplă. Au ieșit și foarte bine că au ieșit până la urmă. Pentru mine, că membru al unui partid aflat la guvernare, este extrem de important să gestionăm lucrurile de manieră în care fermierii români pot, mai departe să poată să reziste pe piață, pentru că altfel o să suferim cu toții.
Cer fermierilor să nu își lase parazitate acțiunile de diversele partide extremiste, gen AUR , sau Șoșoacă. Drepturile lor sunt drepturi reale, primordiale, ce trebuie satisfăcute de dincolo de orice ingerință politică.
PS News: Ce se întâmplă în Europa? Avem germanii care au ieșit astăzi cred că număr de 10 000, cu tractoare și utilaje. Ce se întâmplă în Franța și dacă sunt și alte țări care au semnalat sau au anunțat proteste?
Daniel Buda: În Franța, în Germania ce se întâmplă? Vedem de o săptămână, existența protestelor și am atras atenția să fim atenți pentru că și în Franța și în Germania, dar mai ales în Germania, unde partidul fascist s-a cocoțat și el pe protestul fermierilor. În Franța la fel, am văzut ce s-a întâmplat pur și simplu, instituții ale statului murdărite cu bălegar ș.a.m.d. În Polonia vedem, de asemenea astfel de mișcări. Evident că aceste mișcări de la nivel european trebuie să primească un răspuns ferm din partea Comisiei Europene și în cursul zilei de astăzi cu ocazia discuțiilor din grupul meu politic voi cere o dezbatere prioritară în Parlamentul European pentru a solicită Comisia Europeană să vină de-ndată cu un punct de vedere pe nevoile fermierilor de la nivel european și cu soluții concrete.
Trebuie să identificăm resurse financiare pentru a fi sprijiniți fermierii de la nivel european, astfel încât pe mai departe să aibă capacitatea de a produce alimente în fața unor dificultățile pe care le avem, pentru că, altfel, riscăm să avem probleme mai mari mai târziu.
PS News: Deși știm că sunt multe lucruri care împiedică fermierii de a-și continuă activitatea că și până acum, v-aș ruga să enumerați trei puncte care ard sectorul agricol?
Daniel Buda: Avem pierderile pe venit pe care fermierii le-au suferit, urmare activităților pe care le-au avut, din diverse motive. Depinde dacă ne ducem în zona de est a Uniunii Europene: România, Polonia, Ungaria ș.a.m.d. vedem, pierderi că urmarea conflictului din Ucraina, pe de o parte, pe de altă parte, am avut de-a face cu o pierdere a puterii de cumpărare urmare a inflației foarte mari pe care am avut-o. Sută de euro de acum 3 ani de zile, nu mai este echivalentă cu sută de euro de astăzi, în sensul în care nu poți să-ți cumperi aceeași cantitate de motorină, de exemplu, pentru activitățile agricole, sau inputuri sau îngrășăminte etc.
PS News: Fermierii români nu își pot procesa produsele. Le vând la preț de nimic. România importă, apoi, produs finit.
Daniel Buda: Prețurile de vânzare a produselor, faptul că nu avem posibilitatea de a vinde produse agricole la niște prețuri rezonabile, pe mulți fermieri îi fac să nu poată merge mai departe cu activitatea. Sigur că dacă mă opresc un pic la nivel de România, marea problemă pe care noi avem în momentul de față legată de inexistentă sectorului de procesare a produsului din agricultură și aici mă refer la fabricii de procesare a legumelor. Avem un program Tomata, care este bun. Ne trebuie un program consistent de înființare a unor fabrici prin care să prelucrăm acele tomate și alte legume și fructe.
Din păcate, sunt oameni care au venit din Italia, din Franța, din Germania, unde au fost plecați 10-15 ani și au ajuns în situația în care, se întorc înapoi la lucru acolo, în construcții, pentru că nu pot să desfășoare o activitate în România care să le asigure continuitate sau certitudinea de a continuă și de a-și asigura un venit cert.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News