Daniel Buda, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, a vorbit în emisiunea Be EU de la Antena 3 CNN despre cum se va schimba situaţia alimentară în întreaga Uniune Europeană şi despre criza cerealelor.
„Se discută de ceea ce înseamnă prelungirea interdicției de export a cerealelor din Ucraina către cele cinci state membre. Foarte multe state membre ale Uniunii Europene se opun acestei chestiuni pe considerentul legat de împrejurarea că s-au primit compensații financiare de către aceste cinci state membre. Însă în opinia mea, acele compensații financiare sunt insuficiente pentru a compensa pierderile de venit”, a spus europarlamentarul Daniel Buda.
Cerealele ucrainene care nu au ajuns în Africa au pus presiune pe noi, spune vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
Potrivit lui Daniel Buda, 45% din porumbul ucrainean şi 35% din grâu a rămas în Uniunea Europeană şi asta a pus presiune pe piaţa din România.
Soluţia corectă este să asigurăm un tranzit al cerealelor din Ucraina, a punctat europarlamentarul, adăugând că fermierii români spun că au pierderi mari din cauza Ucrainei.
Uniunea Europeană a interzis temporar importurile de cereale în cinci țări: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, pentru a proteja fermierii locali, care se temeau că cerealele ucrainene duc la scăderea prețurilor la nivel local.
Interdicția a expirat la 15 septembrie.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că va cere miniştrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene şi a adăugat că aşteaptă de la prim-ministrul Ucrainei o propunere de licenţiere, după ce Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News