Daniel Buda, despre fermierii care protestează: Le-a ajuns cuțitul la os. Urmează ca banca să le execute casa

Daniel Buda

Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul PNL Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European va dezbate miercuri, în plenul său reunit la Strasbourg, problemele fermierilor care au protestat în mai multe state europene, la solicitarea liberalului.

Buda a declarat, referindu-se la o parte din revendicările fermierilor care protestează în România în aceste zile, că „sunt multe chestiuni care pot să fie rezolvate într-o şedinţă, două, de guvern, pentru că nu sunt chestiuni majore”.

Daniel Buda, despre fermierii care protestează: Urmează ca banca să le execute casa

„Din păcate, sectorul agricol la nivel european se află într-o dificultate destul de serioasă în ultima vreme sau dificultăți date de diverse provocări, fie că discutăm de inflație, de secetă, de inundații, războiul din Ucraina ș.a.m.d. Legislația, care de multe ori nu este foarte predictibilă, de la nivel european, ceea ce creează temere în rândul fermierilor și de aceea am cerut această dezbatere în Parlamentul European pentru a fi puse pe masă aceste realități astfel încât Comisia Europeană să vină cu un fel de măsuri și cu un plan de măsuri prin care să sprijine sectorul agricol de la nivel european și bineînțeles și la nivel național. La nivel național, acolo sunt multe chestiuni care în opinia mea, pot să fi rezolvate într-o ședință, două, de Guvern și eu cred că dl. Ciolacu va face acest lucru cât de repede. Pe de altă parte, avem nevoie de resurse financiare de la nivelul Comisiei Europene, pentru că în momentul de față fermierii au nevoie de bani pentru a-și putea continua activitatea.

Noi trebuie să înțelegem un lucru foarte clar: că acești oameni sunt oameni care și-au lăsat de bunăvoie casa, masa, familia să vină de la Botoșani, de pe unde au venit în București. Sunt oameni cărora chiar le-a ajuns cuțitul la os, adică nu mai pot să își desfășoare activitatea, au rate la bancă, au credite la bancă pe care trebuie să și le plătească și, din păcate, activitatea lor agricolă nu este suficient de bine plătită sau produsele pe care ei le-au obținut nu sunt suficient de bine plătite să-și poată achite aceste rate, urmează ca banca să le execute casa. Adică trebuie să ne punem puțin în situația lor și de aceea este nevoie de un plan de măsuri coerent, sigur și la nivel național, ci și la nivel european. Cerem în Parlamentul European Comisiei Europene, în speță doamnei Ursula von der Leyen, să vină cu resurse financiare care să fie alocate fermierilor din întreaga Uniune Europeană, pentru că probleme nu sunt doar în România, sunt și în Germania, sunt și în Franța, și în alte state. Eu cred că aceste eforturi trebui să fie făcute în comun,  astfel încât să putem avea ceea ce numim noi securitatea alimentară. Până la urmă, să știți că putem să trăim fără foarte multe lucruri din viața aceasta, dar nu putem trăi fără mâncare. Ori acești oameni nu fac altceva decât să muncească pentru noi în fiecare zi”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

 

Ministrul Agriculturii s-a enervat după noile revendicări ale unor fermieri: „Sunt instigatori. Le urez sănătate și la mulți ani”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat marți că, din punctul său de vedere, cei care mai protestează la Afumați nu mai pot fi numiți fermieri. „Cred că domnii de la Afumați nu sunt fermieri, ci sunt instigatori și protestatari”, spune ministrul. Acesta a fost întrebat dacă, după ce a ajuns la o înțelegere cu asociațiile de fermieri, mai este dispus să ofere ceva în plus celor care încă mai au revendicări. „Sunt aberații care le cer”, a mai spus ministrul.

„Nu mai există negocieri cu ministrul Agriculturii. S-au încheiat. Am formele asociative, au 9 milioane de hectare, sunt aproape 700.000 de fermieri înscriși, am discutat și cu fermieri persoane fizice, și cu fermieri care se dau fermieri, am încheiat și cu ei un proces verbal. Repet, asimilarea categoriei B cu TR1, amânarea ratelor la bănci, creditul fermierului, creditul agricol, suta de euro pe culturile din toamna 2022, sprijin Ucraina pentru sectorul ovin, bovin, suin, avicol și să nu uităm un lucru, în anul 2023, ministerul Agriculturii a alocat subvenții, plăți directe în contul fermierilor, de 3 miliarde de euro”, a declarat Florin Barbu.

După ce luni seară ministrul Agriculturii și mai multe asociații de fermieri au ajuns la o înțelegere, marți a apărut o nouă listă de revendicări în rândul protestatarilor.

epp group

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: