Eurodeputatul PNL Daniel Buda s-a declarat convins că România va adera cu frontierele terestre la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, explicându-şi optimismul prin semnalele politice primite din Austria.
„Pot să vă spun că în momentul de faţă avem semnale mai mult decât pozitive, în primul rând că din guvernarea austriacă nu va face parte acel partid extremist care a câştigat alegerile (Partidul Libertăţii – FPOe n.e.), dar nu are o majoritate suficientă pentru a putea să-şi impună nici cancelarul şi nici miniştrii în guvern, şi suntem convinşi că România va intra în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, cunoscut fiind faptul că noi avem îndeplinite toate condiţiile tehnice necesare pentru a putea proteja graniţele Uniuni Europene”, a declarat marţi, la Strasbourg, Daniel Buda, într-un briefing pentru jurnalişti români.
Întrebat dacă există semnale clare la nivelul grupului politic din care face parte, Partidul Popular European, privind disponibilitatea Austriei de a permite României şi Bulgariei să facă şi ultimul pas în aderarea la Schengen, cea cu frontierele terestre, Buda a răspuns afirmativ, dar a refuzat să furnizeze mai multe amănunte.
„Da, sunt semnale care vin şi concurează în această logică a intrării României în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie şi, nu vreau să intru mai mult în amănunte, dar având discuţii cu ei, avem toate motivele să fim încrezători în momentul de faţă”, a spus Buda.
Eurodeputatul PNL susţine că într-o primă etapă chestiunea aderării complete a României şi Bulgariei la Schengen se va discuta în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de joi, 10 octombrie, urmând ca o decizie să fie luată în decembrie. El a subliniat că România se bucură de sprijinul preşedinţiei ungare a Consiliului UE în acest demers.
Daniel Buda a mai spus că aderarea României va ajuta la întărirea frontierelor externe ale UE „pentru că toţi poliţiştii de frontieră, toate structurile care se află pe graniţa internă a UE, între România şi Ungaria de exemplu, vor putea să fie mutaţi pe cealaltă parte a graniţei, astfel încât să creştem numărul de personal care va fi implicat în acest proces de gestionare a frontierelor”.
În acelaşi timp, el a tras un semnal de alarmă în privinţa reintroducerii controalelor la frontierele Schengen de către anumite state, care a făcut obiectul unei dezbateri luni seară în plenul PE.
„Germania transmite un mesaj foarte prost în spaţiul public, pentru că dacă o ţară la nivelul Germaniei nu reuşeşte să-şi controleze în mod eficient graniţele, ce vor face celelalte state? (…) Probabil că şi alte state cu o economie mai puţin dezvoltată decât cea a Germaniei s-ar putea să introducă astfel de de controale, dar sperăm ca totuşi acest lucru să înceteze după ce vor avea şi ei alegeri”, a mai afirmat el.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News