După demisia lui Marcel Ciolacu din fruntea Guvernului, viitorul președinte – foarte probabil George Simion – va avea un cuvânt greu de spus în desemnarea viitorului premier. Liderul AUR a repetat în ultimele săptămâni, că îl va aduce la putere pe Călin Georgescu. Aseară, la Euronews dar și la Digi 24, a spus clar și în ce calitate: cea de premier, cu o majoritate în Parlament. Pentru asta are însă nevoie să racoleze mulți parlamentari.
„Voi insista probabil să merg cu Călin Georgescu la niște alegeri anticipate, dar mă aștept să găsim 50% plus unu din Parlament (…) Sincer, aș vrea să evităm…”, a explicat George Simion marți seară, la Digi24.
Cum arată calculele în Parlament
În acest moment, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități naționale, care tocmai l-a pierdut pe Marcel Ciolacu din fruntea de premier, are majoritatea în Parlament, atât la Senat – 68 de senatori din 134, cât și la Camera Deputaților 174 din 330. În total – 242 de parlamentari din 464.
Iar tabără pro-europeană mai are un partid în Parlament, chiar dacă în opoziție – USR, cu 59 de parlamentari.
Simion are nevoie de cel puțin 117 voturi, adică dublu decât au acum AUR și POT
De cealaltă parte, tabără AUR-Partidul Oamenilor Tineri au împreună doar 116 voturi. Pentru ca un guvern să fie validat, are nevoie de 50%+1 din voturile parlamentarilor, adică 233. În aceste condiții, AUR și POT ar mai avea nevoie de 117 voturi.
La acestea s-ar putea adăuga voturile parlamentarilor S.O.S. România al Dianei Șoșoacă, declarată adversară a lui Simion – 33 de parlamentari, dar 149 de voturi tot nu ar fi suficiente. Mai există 12 deputați neafiliați, ceea ce ar duce numărul la 161 și reprezentanții minorităților naționale, care de obicei votează însă cu puterea – 17. În cel mai bun caz 178 față de necesarul de 233.
Varianta unei guvernări alături de PSD
Scenariul a fost exclus constant de Marcel Ciolacu, cel care a spus că atât timp cât va fi președintele PSD, formațiunea nu va face alianță cu AUR. Viitorul în funcția de președinte al PSD al lui Ciolacu este incert, în partid s-a vorbit despre demisia întregii conduceri după eșecul în alegeri, dar ea nu a avut loc deocamdată.
Alături de PSD, AUR și POT ar avea o majoritate confortabilă, dar rămâne de văzut în ce măsură cel mai mare partid din Parlament – PSD – ar accepta să cedeze funcția de premier către Călin Georgescu.
În eventualitatea în care PSD s-ar alătura AUR și POT, ar forma împreună o majoritate parlamentară de 238 de voturi, la care există și posibilitatea ca grupul Minorităților Naționale să se alăture, ceea ce ar oferi suveraniștilor 17 voturi în plus. 255.
Ce s-ar putea întâmpla după turul al doilea
„Marcel Ciolacu, dându-și demisia, i-a făcut un cadou lui George Simion. Anume posibilitatea de a nominaliza de la început un prim-ministru și de a creiona principalele tendințe de guvernare. Altfel spus acele câteva firave elemente constituționale care ar fi permis o coabitare și rezistență sunt spulberate”, spune politologul Cristian Pîrvulescu, potrivit Hotnews.
După ce președintele este ales pe 18 mai, va exista o întreagă procedură care se va încheia undeva la sfârșitul lui mai, adaugă el.
Există un proces de validare a alegerilor, iar apoi președintele depune jurământul în Parlament, după care începe mandatul și consultări oficiale cu partidele parlamentare.
„Domnul Simion a anunțat că îl va nominaliza pentru funcția de prim-ministru pe Călin Georgescu. Există un dacă – dacă Călin Georgescu va accepta acest lucru. Dacă acceptă, atunci Georgescu va începe negocieri pentru formarea unei majorități. Cred că Georgescu va fi foarte atent, pentru că dacă nu poate să obțină această majoritate, nu va accepta această nominalizare”, zice Pîrvulescu.
Cum ar putea premierul desemnat să formeze o majoritate
Politologul spune și că în eventualitatea în care Georgescu va accepta, îi va crea probleme de legitimitate lui Simion, care ar putea să încerca să compromită această soluție.
Cristian Pîrvulescu vorbește și despre partidele care ar putea alcătui o posibilă majoritate:
„În acest moment, AUR împreună cu S.O.S România și POT nu au majoritatea necesară pentru a forma un Guvern. Mă îndoiesc că Minoritățile Naționale vor fi dornice să susțină un asemenea Guvern în absența PSD. Cei care îi pot da lui Simion majoritatea sunt PSD-iștii. Este posibil doar cu cooperarea PSD să impună un prim-ministru. Altfel, nu. E posibil să vedem că din PSD apare un partid parlamentar care va sprijini AUR. Nu văd un alt partid de unde ar putea să apară o astfel de formațiune politică”.
Ce instrumente mai are următorul președinte
Trebuie să fie numiți trei judecători la Curtea Constituțională, iar unul dintre ei este numit de către președinte.
De asemenea, viitorul șef de stat va fi prezent la Summitul NATO din iunie.
„Problema lui Simion este că nu are majoritate parlamentară. Are nevoie de sprijin popular. Dacă acțiunile pe care le face nu vor fi suficient de radicale, de exemplu anti-ucrainene, astfel încât electoratul lui să fie satisfăcut, nu va putea rezista foarte mult”, spune Cristian Pîrvulescu.
El reamintește și de faptul că președintele poate fi suspendat, în cazul în care nu se mai bucură de popularitate:
„Am tot auzit mulți oameni spunând că președintele e făcător de legi, de prim-miniștri, controlează serviciile, numai că președintele României poate fi suspendat foarte ușor. Ceea ce s-a mai întâmplat. Deci, în momentul în care Președintele este impopular, poate fi oricând debarcat. Un președinte cum ar fi Simion, înțelege foarte bine lucrul ăsta de asta cred că va folosi toate pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a schimba în mod radical structura instituțională”.
Politologul spune că se așteaptă ca Simion să forțeze o schimbare de regim de la Palatul Cotroceni, folosind instrumentele puține pe care le are să încerce să modifice Constituția, să bulverseze Parlamentul, să îl aducă în fața opțiunii alegerilor anticipate.
„Haideți să mergem pe scenariul Georgescu: este propus și apoi respins în Parlament. Simion îl propune, îl propune încă o dată pe Georgescu. Este respins din nou în Parlament. A treia oară Parlamentul va trebui să se decidă alegeri anticipate pe care AUR le câștigă în acest moment, în fanfară, sau Georgescu prim-ministru, ce credeți că va face Parlamentul?”, încheie Cristian Pîrvulescu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News