De ce a fost România ținta ideală pentru manipularea alegerilor. Specialist francez: „Este ușor să faci acest lucru”

Sursa foto: Pinterest

România a fost ținta perfectă pentru a aplica o operațiune de manipulare a informațiilor de pe rețelele de socializare, este concluzia lui Marc Antonie Brillant, directorul Serviciului de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale străine (VIGINUM) din Franța. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterilor din comisia Parlamentului European care discută anularea scrutinului prezidențial.

Comisia specială „Scutul european al democrației” a discutat luni, 17 februarie, concluziile raportului VIGINUM.

Marc Antonie Brillant, directorul serviciului francez, a punctat că România a fost o țintă perfectă pentru manipularea opiniei publice.

În acest sens, Brillant a subliniat că în țara noastră sunt 9 milioane de conturi de TikTok și că o mare parte dintre români aleg să obțină informații de pe rețelele de socializare.

„România este un caz particular din acest punct de vedere (…) Foarte mulți români folosesc TikTok și foarte mulți români se folosesc de rețelele de socializare pentru a primi informația. A fost ușor, astfel, ca o operațiune de acest tip să aibă loc pe TikTok”, a subliniat directorul VIGINUM la dezbaterea organizată de europarlamentari.

Oficialul francez a reluat concluziile raportului și a reamintit că ingerința străină la alegerile din noiembrie 2024 s-a produs pe două paliere interconectate: manipularea algoritmului rețelei de socializare și folosirea influencerilor pentru promovarea unor mesaje ascunse.

În ceea ce privește manipularea algoritmului TikTok, directorul VIGINUM susține că „este ușor să faci acest lucru, atât timp cât știi cum funcționează platforma”.

În cazul alegerilor din toamnă, după cum exemplifică raportul, schema a fost următoarea:

Conturi TikTok, coordonate în special pe grupuri de Telegram și Discord (cu administratori necunoscuți), au publicat pe rețeaua de socializare postări pro-Georgescu. Pe lângă postări, conturi TikTok au publicat și comentarii pro-Georgescu.  Comentariile și postările conțineau hashtaguri („#…”) și cuvinte cheie.

„Această manipulare informațională s-a bazat în primul rând pe mobilizarea coordonată a câtorva mii de conturi, pentru a crește artificial popularitatea cuvintelor-cheie asociate candidatului și a manipula astfel algoritmul de recomandare TikTok, astfel încât acestea să apară în feed-urile utilizatorilor”, arată raportul serviciului francez.

Pe canalele Discord și Telegram, administratorii trimiteau videoclipuri sau poze „gata de publicare”, dar îi sfătuiau pe „voluntari”, așa cum erau numiți utilizatorii din acele grupuri, să le editeze în așa fel încât TikTok să perceapă postările drept originale, potrivit sursei citate.

Aceiași administratori le cereau „voluntarilor” să caute postări populare în România (în special ale altor candidați) și să comenteze cu „hashtaguri sau emoji specifice”.

„Menționarea masivă și pozitivă a numelui Georgescu, asociat cu anumite cuvinte-cheie în comentarii, a contribuit la evidențierea conținuturilor legate de candidat în algoritmul de recomandare, care se află la baza funcționării TikTok”, se arată în raportul VIGINUM.

SRI a arătat în documentele declasificate care au stat la baza deciziei CCR de a anula alegerile că 25.000 de conturi TikTok pro-Georgescu au fost „deosebit de active” cu două săptămâni înainte de primul tur.

În ianuarie, TikTok susține că a descoperit o rețea de aproximativ 30.000 de conturi care operau din Turcia și care îl promovau pe Călin Georgescu, dar și pe AUR.

„Conturile false se foloseau de personalități fictive pentru a publica mai degrabă comentarii legate de alegerile din România, decât videoclipuri. Analiza noastră relevă că aceste o terță entitate a fost plătită pentru a posta aceste comentarii. Locația și identitatea este necunoscută”, potrivit unui comunicat transmis în ianuarie de TikTok.

„Se pune problema identificării comanditarului din spatele acestei operațiuni coordonate, autoritățile române sugerând doar implicarea unui actor străin”, arată și raportul serviciilor franceze.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: