De ce cred fermierii că nu este bun calculul ministrului Agriculturii referitor la despăgubirile de secetă

Sursa foto: Unsplash

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că ia în calcul să achite fermierilor între 200 și 250 euro pe hectar, despăgubiri pentru suprafețele de teren afectate de secetă. Ministrul anunță că suprafețele afectate de seceta vor avea un grad din ce în ce mai mare, până la toamnă. 

„Cred că până în septembrie gradul de afectare va ajunge undeva la două milioane de hectare atât de porumb, cât și de floarea-soarelui. Aceasta este prima estimare a noastră, a spus ministrul Barbu, invitat în emisiunea, Agrostrategia.

Cătălin Bălan Victor, fermier din Giurgiu, explică, pentru PS News, că mai corect ar fi ca, aceste sume, să se raporteze la valoarea investiției pe hectar.

CFRO Facebook

„Vorbind despre ordonanța prin care s-a modificat calculul procentului de daună la culturile calamitate de secetă, guvernul nostru a găsit o metodă de calcul. Teoria este bună metoda și oarecum corectă, doar că nu ține cont de un anumit aspect, o anumită particularitate a țării. Faptul că, în ultimii ani, am avut secetă aproape în fiecare an și atâta timp cât seceta nu a fost împărțită corect pe diverse zone, pe areale ale țării (de exemplu zona Transilvaniei a avut doar un an secetos raportat la ultimii 5 ani).

De 4 ani, transilvănenii au avut producții mari sau acceptabile. Da, conform formulei de calcul, fermierii din acea zonă ar fi favorizați la plata oricărei subvenții ori oricărei despăgubiri pentru că ei având medie mare, se vor raporta la o medie mare. Iar media din anul ăsta, chiar dacă este mică, va fi crescută cu cea a celorlati ani.

Ei vor lua o sumă mai mare de bani din, să spunem, cei 200-250 euro pe care i-a anunțat Guvernul ,momentan, pe când cei din sudul țării, din estul țării, zona Vaslui, Vrancea, zona de Giurgiu, în zona de Călărași, dacă am avut 3 ani din 5, de secetă, media procentului respectiv va fi mai mică.  Ceea ce se transpune într-o sumă mai mică încasată din despăgubirea respectivă”.

Fermierul s-a gândit la o altă formulă de calcul care ține cont de valoarea investiției, fiecăruia, raportat la suprafața cultivată.

„Nu este corect față de ceilalți fermieri. Și eu mă gândesc că ar fi mai corect ca Guvernul să ia în calcul costul real al investițiilor, pentru că noi am investit în fiecare an într-o producție de minimum 10t, o producție optimă, acceptabilă pentru toată lumea.

Doar că nouă ni se decontează, la o eventuală despăgubire de secetă, doar cheltuieli de 200 euro, ceea ce,  200 euro nu reprezintă nici 30% din costul cu înființarea unei culturi de porumb.

De exemplu, în anii anteriori se vorbea de cheltuieli de producție de 3.500- 4.000 lei la hectar. Nu mai vorbește nimeni, pe tema asta de nivelul cheltuielilor.

Eu propun să se raporteze și la valoarea investiției, pe hectar

Bănuiesc că Institutul Național de Statistică, prin direcțiile agricole au astfel de informații. Cam cât este cheltuiala la înființarea unui hectar de porumb, unui hectar de floarea-soarelui, de rapiță etc.

Dacă eu am cheltuit pentru 10t și în anul ăsta aveam precipitații normale și făceam cele 10t, gândiți-vă că eu la 350 de hectare de porumb, ale mele, aș fi făcut un potențial venit de: 10tone înmulțit cu 350 de hectare ar fi 3.500t înmulțit cu 700 lei tona.

Ar veni 2.000.450 lei… și ei ne propun 200 euro! Păi, 80% din 200 euro pe hectar nu ajung nici la 300.000 lei pe care i-aș încasa din despăgubiri”, spune fermierul din Giurgiu.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: