De ce duhnește Clujul. A fost sesizat Oficiul Europenan de Luptă Antifraudă

gunoi-Cluj
Sursa foto: captură video

Aerul din Cluj-Napoca de câteva zile, duhnește, „îmbogățit” cu miasme de la la Pata Rât. Garda de Mediu susține că deșeurile biodegradabile nu sunt prelucrate corespunzător, iar ecologiștii susțin că sunt probleme la centrul de deșeuri care a înlocuit vechea groapă de gunoi și au sesizat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Situația a fost semnalată de luni, 28 august 2023, de mai mulți clujeni și nici până astăzi, când ne apropiem de finalul de săptămână, nu există o explicație acceptată de toate părțile implicate. Pe rețelele sociale au început să apară glume apropo de situația neplăcută.

Dragi clujeni, cât de rău pute Cluju’ unde locuiți? Vă rog să-mi răspundeți pe o scară de la 0 la Alin Tișe. Vă mulțumesc”, a scris, marți, 29 august 2023, actorul Bob Rădulescu pe pagina sa de Facebook, preluat de Adevărul.ro

Bine ca acu’ aflu’, după ce am verificat de câteva ori dacă am călcat io în ceva”, „Miroase și în Borhanci de o dăm în hepatita curând!”, ,,Aici în Iris putoarea depășește scara Alin Tișe. Da-i fain la Cluj altfel, nu?”, ,,Prețuri ca la Paris, servicii ca în Bangladesh…”, ,,În centru, efectiv am căutat un hoit în ghena de gunoi, în pivniță și în gradină……nu am găsit nimic …… da era senzație de aproape leșin…… ” –  sunt o parte din răspunsurile primite.

Actorul Bob Rădulescu a făcut referire la Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care a gestionat închiderea vechii gropi de gunoi de la Pata Rât și înlocuirea acesteia cu un Centru de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Diferența dintre vechea groapă de gunoi și CMID consta în faptul că gunoiul produs de clujeni nu mai este pus claie-peste-grămadă rezultând mici „munți” de deșeuri; teoretic, la CMID deșeurile care nu se pot recicla sunt prelucrate astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru mediu și, ei bine, să nu miroasă tot orașul când bate vântul dinspre groapa de gunoi.

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) este una dintre cele mai mari și scumpe „gropi de gunoi” din țară. Un volum de 1.550.000 de metri cubi de deșeuri va putea fi depozitat aici, celula având o suprafață de 8,95 de hectare. Centrul este compus dintr-o celulă de depozitare a deșeurilor, o stație de sortare și o stație de tratare a gunoaielor, permițând un sistem modern de gestionare a deșeurilor.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-a cerut, marți, iertare clujenilor pentru miros, la o emisiune online. „Ca autoritate publică județeană, îmi fac datoria să-mi cer iertare clujenilor pentru miros. Aș vrea să-i informez că, încă din data de 23 august, am sesizat Agenția de Mediu pentru a verifica exact cauza acestui miros și pentru a se dispune măsuri de remediere. Consiliul Județean Cluj a aplicat penalizări și a solicitat acestor instituții luarea de măsuri”, a spus el la un post local de radio.

Citește integral articolul aici.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL