Pe măsură ce inteligența artificială remodelează rapid domeniul mass media, jurnaliștii se confruntă cu o decizie esențială: să modeleze sau să se lase modelați de viitorul știrilor. Acesta a fost mesajul care a stat la baza webinarului „Tendințe ale IA în jurnalism în 2025”, parte a inițiativei „IA în mass media”.
Webinarul a examinat modul în care redacțiile adoptă IA, a explorat instrumentele și interfețele emergente și a aprofundat întrebările strategice care vor determina rolul jurnalismului într-o lume condusă de IA, scrie World Association of News Publishers.
În timp ce o mare parte a inovației în domeniul inteligenței artificiale se concentrează în Silicon Valley, experții prezenți la sesiune au subliniat că cele mai promițătoare oportunități pentru jurnalism s-ar putea afla în altă parte – în comunitățile open-source și în cadrul redacțiilor.
Nikita Roy, fondator al Newsroom Robots Lab și gazdă a podcastului „Newsroom Robots”, a observat un decalaj între instrumentele utilizate în industrii precum finanțele și asigurările și cele adoptate în jurnalism.
„Mulți jurnaliști nu sunt încă echipați cu competențele necesare pentru a explora aceste instrumente. Dar fiecare jurnalist trebuie să înțeleagă inteligența artificială – este la fel de transformatoare ca atunci când calculatoarele au ajuns pentru prima dată în redacții”, a spus aceasta.
Aceasta a subliniat că incertitudinea în ceea ce privește randamentul investițiilor în IA este adesea ceea ce încetinește adoptarea organizațională. Multe echipe se află în faza de „teren de joacă”, încercând instrumente în mod izolat, fără să le integreze în strategia mai largă a redacției.
Pe măsură ce interfețele IA devin din ce în ce mai sofisticate, modul în care utilizatorii accesează și relaționează cu știrile începe să se schimbe radical – de la motoarele de căutare și fluxurile sociale la agenții IA și interacțiunile bazate pe sarcini.
Spre exemplu, un program IA poate deschide un browser, localiza o știre și o poate rezuma în numele utilizatorului, fără a da vreodată clic pe site-ul publicației.
„Dacă acesta devine modul în care oamenii consumă conținut, nu vor vedea pagina de pornire. Fără reclame, fără recirculare de conținut, fără puncte de contact cu publicația”, remarcă Ezra Eeman, expert IA. „Asta spulberă modelul economic actual al jurnalismului”.
În același timp, licențierea, fiabilitatea și validarea conținutului rămân preocupări presante. Un studiu recent al BBC a constatat că peste 50% din conținutul de știri generat de IA prezenta probleme factuale sau etice.
De asemenea, dezbaterile juridice se intensifică. Roy a indicat cazul Reuters vs Ross Intelligence drept un potențial precedent. La începutul anului, Thomson Reuters, compania mamă a publicației Reuters, a câștigat o dispută juridică împotriva firmei de avocatură Ross Intelligence, după ce un judecător a decis că utilizarea conținutului juridic al Thomson Reuters pentru a antrena un model de IA a încălcat legislația americană privind drepturile de autor.
„În funcție de modul în care se pronunță instanțele, editorii pot obține mai mult control asupra modului în care conținutul lor este utilizat în instruirea inteligenței artificiale”, a spus aceasta.
Cu toate acestea, soluția nu va consta doar în litigii.
„Dacă editorii doresc să aibă influență în ecosistemul IA, trebuie să se implice în acesta – prin experimente, parteneriate și colaborare open-source. Adevărata concurență nu este reprezentată de alte redacții. Sunt companiile de tehnologie”, au concluzionat participanții la webinar.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News