Orban: Lumea se vaită că sistemul de sănătate e la pământ; ceva se întâmplă, comunicarea e proastă şi cineva nu explică

Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Carmen Orban a declarat joi că Guvernul a demonstrat că sprijină dezvoltarea sistemului sanitar prin investiţiile derulate în infrastructura medicală, atrăgând totodată atenţia cu privire la o serie de deficienţe structurale cu care se confruntă unităţile spitaliceşti.

Coaliţia „Votez pentru sănătate” susţine alocarea a 9% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Sănătate, astfel încât pacienţii să beneficieze de îngrijiri medicale la standarde europene, indiferent dacă provin din mediul urban sau din mediul rural. În cadrul unei caravane organizate cu sprijinul unor ONG-uri şi asociaţii de pacienţi, au fost scoase în relief problemele cu care pacienţii se confruntă atunci când iau contact cu sistemul de sănătate şi cum anume finanţarea ar putea contribui la rezolvarea lor.

„Am ajuns la Buzău cu caravana ‘Votez pentru sănătate’, care este susţinută de un număr foarte mare de ONG-uri. Ne dorim alocarea a 9% din PIB. Cele mai mari probleme sunt diagnosticarea târzie, circuitul pacientului, după ce primesc un diagnostic nu ştiu unde să ajungă, lipsa programelor de screening, lipsa medicilor de familie din multe localităţi rurale, acces îngreunat la îngrijiri de sănătate. Finanţarea mai bună va ajuta din toate punctele de vedere, va ajuta să existe mai multe medicamente, mai mult acces la diagnostic de înaltă performanţă în mai multe locuri, mai mult personal”, a declarat directorul executiv al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Luminiţa Vâlcea.

Potrivit specialiştilor, la ora actuală există zeci de mii de pacienţi la nivel naţional care sunt în aşteptarea unor medicamente. Totodată, reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) vorbesc despre un decalaj major între alocarea din PIB destinată sistemului naţional de sănătate şi media europeană.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL