Arabia Saudită găzduiește una dintre cele mai importante reuniuni diplomatice dintre Rusia și Statele Unite din ultimii ani.
Pe 18 februarie, secretarul de stat american Marco Rubio se întâlnește, la Riad, omologul său rus, Serghei Lavrov, la Riad.
Scopul întâlnirii e restabilirea relațiilor tensionate dintre cele două țări.
Accentul va fi pus pe încetarea războiului din Ucraina – Washingtonul și-a condus aliații europeni în sprijinul Kievului împotriva invaziei rusești începute acum trei ani.
Experții consideră că discuțiile sunt un semn că Arabia Saudită încearcă să își asume un rol central în diplomația internațională, pe măsură ce își întărește legăturile cu aliatul de lungă durată Washington.
Discuțiile vor fi o oportunitate pentru națiunea arabă – bogată în petrol – să-și afirme influența politică după ce a respins planul președintelui american Donald Trump de relocare a locuitorilor din Gaza, opunându-se în același timp oricărei normalizări a relațiilor cu Israelul.
„Riadul a dorit să aibă o amprentă diplomatică mai mare”, spune Amin Tarzi, profesor adjunct de relații internaționale la programul Washington, D.C. al Universității California de Sud.
El afirmă că Riadul încearcă să „reînvie relația” pe care prințul moștenitor Muhammad bin Salman a construit-o cu președintele american Donald Trump în timpul primei administrații a acestuia.
În mai 2017, Trump a făcut prima sa vizită externă în Arabia Saudită.
„Atât Riadul, cât și Washingtonul ar dori să extindă relațiile sub actuala administrație americană”, spune Tarzi.
În 2018, Riadul a fost izolat din punct de vedere diplomatic după ce legăturile sale cu Washingtonul s-au deteriorat în urma uciderii editorialistului Jamal Khashoggi de la Washington Post.
Acesta era cetățean saudit și a fost omorât în interiorul consulatului țării sale din Istanbul.
Arabia Saudită, cea mai bogată și mai puternică națiune arabă, a fost umbrită din punct de vedere diplomatic de vecinii săi mai mici din Golf, Qatar și Emiratele Arabe Unite (E.A.U.).
Qatarul a jucat un rol central în negocierile în curs dintre Israel și Hamas, care a fost desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană.
Țara bogată în gaze naturale a sprijinit Washingtonul în eforturile lui de a rezolva probleme greu de rezolvat.
Din 2013, ea găzduiește un birou al talibanilor afgani, ceea ce a ajutat prima Administrație Trump să încheie, în februarie 2020, un acord de pace cu gruparea militantă islamistă în februarie 2020.
Pentru a sublinia influența diplomatică a U.A.E., președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost, pe 17 februarie, în vizită la Abu Dhabi, înainte de a pleca spre Arabia Saudită și Turcia.
Zelenski s-a opus negocierilor directe între Rusia și Statele Unite privind Ucraina, afirmând că țara lui nu va „recunoaște niciun acord despre noi fără noi”.
„Aceste discuții SUA-Rusia sunt o oportunitate pentru Riad de a demonstra că este o putere diplomatică”, declară Tarzi.
Iar Matthew Robinson, director al think tank-ului Euro-Gulf Information Center, cu sediul la Roma, e de acord.
El consideră că totul face parte din efortul Riadului de „a fi un actor global cheie în rezolvarea problemelor geopolitice majore”.
Robinson consideră, de asemenea, că Riadul încearcă să compenseze în liniște orice consecințe ale respingerii planului lui Trump de a prelua Fâșia Gaza.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News