De ce fug românii spre Pilonul III de pensii: „Problema este o bombă cu ceas în România!”

Beneficiari de drepturi
Sursa foto: romaniatv.net

Pilonul III pensii facultative a atras un număr record de noi clienți în 2023 şi se apropie de un miliard de euro în administrare, informează Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Analistul economic, Adrian Negrescu consideră că românii au înțeles că trebuie să pună bani deoparte pentru bătrânețe și să reducă consumul De asemenea, părerea analistului este că doar cu măsuri demografice și fiscale se poate preveni o criză majoră în ceea ce privește plata pensiilor în următorii 15 ani.

Circa 83.000 de români au început în 2023 să economisească pentru vârsta retragerii prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), un record pentru numărul de clienți nou-atrași în sistem într-un singur an.

3 milioane de angajați din România, când vor ieși la pensie, vor deveni practic, asistați social

„Românii au înțeles, în cele din urmă, statul nu le va putea acoperi o pensie decentă atunci când vor ieși din câmpul muncii, undeva în orizontul următorilor 10-20 de ani și practic s-au îndreptat spre aceste pilon trei. Este vorba despre acumulare de capital, acumulare de bani pentru a avea cu ce aibă o viață decentă când vor ieși la pensie. Sunt aproape 3 milioane de angajați din România care când vor ieși la pensie vor deveni practic niște asistați social, în condițiile în care pensia medie nu va depăși 300, chiar 400 euro. În aceste condiții, faptul românii s-au trezit și încep pună bani deoparte e o veste bună care confirmă faptul că ei încep se gândească și la ziua de mâine, nu numai la consumul din ziua de astăzi”, este opinia analistului economic, Adrian Negrescu.

Numărul total de participanți la Pilonul III a ajuns la 710.000 la finele lui 2023, în numele cărora cele 10 fonduri de pensii facultative administrează active nete de 4,74 de miliarde de lei (953 mil. EUR), în creștere cu 31% față de 2022 și reprezentând un maxim istoric pentru sistem.

Pilonul trei este o sursă alternativă pentru pentru oamenii care au nevoie de bani când vor ieși la pensie.  Avem o pensie minimă oferită de stat. O pensie de pe pilonul doi, care este una de asemenea limitată de dimensiunea contribuției transmise de către stat, in contul taxelor pe salarii și există acest pilon trei în care fiecare poate depune câți bani își dorește. Ține de latitudinea fiecăruia de a susține viitorul. Trebuie să ne gândim la viitor, la ce vom face când vom ieși la pensie, în condițiile în care nu cred că mai mult de jumătate din populația activă a României va avea o pensie îndestulătoare pentru a avea un trai decent”, a adăugat analistul.

Problema pensiilor care este o bombă cu ceas atât în România, cât și la nivel european ține în primul rând de situația demografică.

„Gândiți-vă în următorii 15 ani vor ieși la pensie,  1,8 milioane de angajați din România. Oare cine le va plăti pensia acestor oameni și cum se vor descurca, practic cu pensiile reduse oferite de de stat? Trebuie ne gândim la viitor. Trebuie  luăm în calcul această scădere semnificativă a populației României, care trebuie, din punctul meu de vedere fie stimulată prin susținerea natalității, prin crearea unor programe de susținere a familiei, de dezvoltare practica a unor programe de acumulare de capital. Trebuie ne gândim în primul rând la salarii. Da, și acolo cred singura măsură posibilă în momentul de față este reducem taxele pe salarii în așa fel încât oamenii să aibă la dispoziție mai mulți bani și pe care, prin stimulente fiscale, să îi determinăm într-un fel sau altul să economisească, nu să-i dea pe consum”, a încheiat Adrian Negrescu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL