De ce ia Italia măsuri drastice împotriva recenziilor false la hoteluri și restaurante

Italia legea recenziilor hoteluri/restaurante
Sursă foto: Pixabay

Italia abordează problema recenziilor eronate și rău intenționate prin noi norme care impun dovada unei vizite și interzic stimulentele pentru comentariile pozitive.

„Marcăm astăzi un pas important pentru protecția întreprinderilor noastre, a declarat Daniela Santanché, ministrul Turismului din Italia, la prezentarea legislației. Comentariile, care datorită acestei intervenții de reglementare vor fi cu adevărat veridice, sunt fundamentale pentru succesul companiilor și pentru încrederea consumatorilor și a turiștilor.”

Conținutul fals sau manipulator afectează între 6 și 30% din veniturile întreprinderilor din sectorul ospitalității și turismului, potrivit Ministerului italian al Întreprinderilor. Multe hoteluri contactate de Euronews Travel au avut experiențe neplăcute în urma unor astfel de comentarii.

În ianuarie, guvernul italian a propus un proiect de lege pentru a combate recenziile înșelătoare sau dăunătoare despre hotelurile, restaurantele și atracțiile turistice ale țării.

Recenziile false sunt deja ilegale în Italia, dar țara își intensifică reglementările pentru a încerca să împiedice apariția acestora.

Legislația, care urmează să fie aprobată de parlament, va impune oricărei persoane care scrie o recenzie să prezinte o dovadă a vizitei – cum ar fi o chitanță – și să furnizeze un act de identitate verificabil.

Recenziile vor trebui să fie scrise în termen de 15 zile de la vizită, detaliate, transparente și relevante pentru experiența trăită.

Proiectul de lege interzice practica recenziilor plătite sau motivate – cum ar fi oferirea de cadouri clienților în schimbul unor evaluări pozitive – și vânzarea de conținut.

De asemenea, legea acordă dreptul de a răspunde la comentarii, iar unitățile pot solicita eliminarea acestora dacă sunt considerate false sau înșelătoare.

Întreprinderile vor putea solicita eliminarea comentariilor vechi de mai mult de doi ani, precum și a celor care nu mai sunt relevante.

Încă nu este clar cum vor ține cont de noile norme site-urile de recenzii precum Booking.com și Tripadvisor.

Citește mai multe AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: