De ce nu a mers ISU în control la Ferma Dacilor. Arafat: „Sunt două explicații: una neutră și una cu semn de întrebare”

Sursă foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Șeful DSU, Raed Arafat, a spus la Digi24 că ISU Prahova nu a mers în control la pensiunea Ferma Dacilor după 2019, deși știau că sunt probleme acolo, fie pentru că au avut multe firme de inspectat, fie pentru că acest control a fost evitat în mod intenționat. El a vorbit și despre demisiile de la ISU Prahova după incendiul de la pensiune, soldat cu moartea a 8 oameni. 


Șefii ISU Prahova au fost demiși din cauza unor probleme în activitatea lor, nu din cauza scandalului iscat după incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor, a spus Arafat.

„Ei au avut o problemă constatată la nivelul Ministerului de Interne, care a constatat o problemă cu activitatea lor. Ceea ce se întâmplă foarte rar, s-a retras accesul la documente clasificate. Când ți se retrage accesul, înseamnă că e o problemă acolo. A fost o problemă de relații pe care nu trebuie să le ai cu firme, de anumite acțiuni care denotă că poate există o problemă de… sunt mai multe situații pentru care se retrage acest aviz. Odată retras avizul, nu mai poți exercita funcția care solicită să ai acest aviz, pentru că primești documente de acest fel. Și atunci pleci”, a explicat Arafat.

„Dar nu era corelat neapărat cu Ferma Dacilor. Una din probleme a fost și Ferma Dacilor, dar nu neapărat că a fost acolo, sesizată”, a adăugat el.

Șeful DSU a vorbit și despre faptul că pensiunea a fost verificată pentru ultima dată în 2019 și, deși ar fi trebuit închisă, administratorii au primit doar avertismente.

„Ăsta e și motivul pentru care a plecat încă un grup de oameni din cei care au fost în funcții. Adevărul este că – hai să zicem că în 2019 s-a făcut controlul, trebuia să închidă localul, nu l-au închis, asta era problema. 2020 și 2021 știm foarte bine cum au fost, tot sistemul a fost băgat în managementul pandemiei. În plus, HoReCa nu a prea funcționat, au fost limitări, restricții. Dar din 2022, trebuia să se ducă în control acolo, mai ales că aveau un raport cu niște constatări. Trebuia să meargă să verifice dacă aceste constatări au fost rezolvate”, a spus Arafat.

„Sunt două explicații: una neutră și una care poate să fie cu un mare semn de întrebare. 1: nu le-a venit rândul, nu s-au gândit, au amânat în mod inocent. 2: a fost evitat controlul. Acest aspect nu-l mai stabilim noi. Ăsta este motivul pentru care este o anchetă la Parchet, care va stabili ce s-a întâmplat în perioada asta, dacă cineva a dat vreo decizie să nu se inspecteze sau dacă a fost o situație în care nu au ajuns la ei pentru că numărul e mare”, a spus șeful DSU.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: