De ce tragedia de la Crevedia se poate repeta oricând

Explozia de la Crevedia în care și-au pierdut viața până acum 3 persoane, iar alte câteva zeci au fost rănite, scoate la iveal detalii halucinante despre modul în care autoritățile din România gestionează în prezent situația benzinăriilor și a stațiilor GPL. La scurt timp după explozie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat controale la toate stațiile de caburanți și GPL din țară. Aceste controale au scos la iveală, la nivelul Capitalei, lucruri de neînchipuit. De pildă, Primăria Sectorului 6 recunoaște negru pe alb că din cele 40 de stații GPL câte există în tot sectorul nici măcar una nu funcționează conform legii. Mai exact, în urma controalelor efectuate de poliția locală, doar una dintre aceste stații avea toate autorizațiile de funcționare, dar nu respecta distanța față de imobile.

Mai grav este că autoritățile par ele însele dezorientate atunci când vine vorba despre cum funcționează legea în cazul benzinăriilor și a stațiilor GPL sau, într-adevăr, dacă există o lege care se aplică pentru ele sau nu. Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 spune că nu este clar cine dă aceste avize de funcționare, pentru că primăria nu o face. Așa cum arată primăria în comunicatul său este nevoie de un cumul de avize pe care aceste benzinării și stații GPL trebuie să le primească (autorizație  ISU, ISCIR, de mediu, de construcție etc.).

Până când autoritățile se vor dezmetici cu privire la cine anume este responsabil de funcționarea benzinăriilor și a stațiilor GPL, rămânem cu o realitate alarmantă. Dacă extrapolăm situația din Sectorul 6 la nivelul întregii țări atunci putem spune că peste 95% dintre stațiile GPL nu au autorizațiile necesare de funcționare. Cu alte cuvinte românii se află în preajma unor adevărate bombe care pot exploda oricând. O tragedie precum cea de la Crevedia, nu este prin urmare un caz izolat, ci dimpotrivă este oricând repetabilă dacă aceste stații de GPL din țară nu au avizele și autorizațiile de funcționare necesare. Mai grav este că multe dintre acestea se află amplasate la o distanță prea mică de clădiri rezidențiale, lucru care crește șansele ca o eventuală explozie să ducă la un număr mare de morți sau răniți.

Ce ar trebui să facă autoritățile? Primul pas a fost făcut, acela de a realiza controale la stațiile GPL. Dar acest lucru reprezintă doar începutul. În primul rând, autoritățile ar trebui să izoleze și să închidă de urgență stațiile GPL de la nivelul țării care prezintă cele mai mari riscuri, de pildă cele care se află în proximitatea clădirilor rezidențiale și care nu respectă niciun fel de norme de siguranță la incendiu. În al doilea rând, ar trebui să schițeze o ligislație foarte precisă în ceea ce privește funcționarea acestor stații GPL pe teritoriul României. Este inadmisibil ca autoritățile locale (primăriile) să nu aibă nici o putere în cazul acestor stații GPL. Autoritățile locale ar trebui să fie primele care să sesizeze pericolele funcționării unor astfel de stații și să poate să le închidă în acest caz, cu o justificare precisă. O legislație clară ar lăsa puțin loc de interpretare atunci când vine vorba de modul în care ar trebui să funcționeze o astfel de stație și cu privire la locul în care ar trebui să fie amplasată. În completare autoritățile ar putea lucra și la o lege pentru înăsprirea sancțiunilor în cazul celor care nu respectă legislația, de vreme ce potențialul pentru distrugere este foarte mare în cazul unui accident la o astfel de stație, așa cum o dezvăluie și tragedia de la Crevedia. Nu în ultimul rând, autoritățile ar trebui să ia la puricat fiecare stație din țară pentru a descoperi cum anume au ajuns să funcționeze din capul locului. Pentru acest lucru se poate întocmi o comisie specializată de anchetă.

Până când situația autoritățile nu vor face lucrul acesta, românii vor continua să trăiască în preajma unor adevărate bombe și, o tragedie precum cea de la Crevedia s-ar putea repeta în oricare parte a țării.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL