Decizie controversată. Ce lege au respins senatorii luni

Senatul României a respins cu un vot covârșitor o propunere legislativă care ar fi putut salva mii de vieți.

Este vorba despre propunerea legislativă a deputatului Dan Cristian Popescu, privind unele măsuri urgente de reducere a riscului seismic asupra populaţiei. Rămâne de văzut dacă parlamentarii care au respins propunerea vor oferi alte soluții pentru a rezolva problema clădirilor din Centrul Vechi sau oamenii care frecventează zilnic zona respectivă vor continua să își pună viețile în pericol în fiecare secundă petrecută printre imobilele vechi și nesigure. Miile de vieți ale acestora nu par să reprezinte pentru senatori „o cauză de utilitate publică temeinic fundamentată” pentru permiterea exproprierilor, așa cum se întămplă însă în cazul autostrăzilor, de exemplu, informează cei de la dcnews.

Propunerea legislativă tratează cu prioritate clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa întâi de risc seismic şi care prezintă pericol public.

Principalele elementele de noutate ce vor apărea faţă de legislaţia în vigoare se referă la introducerea unor panouri de avertizare cu un mesaj standard: „Atenţie. Clădire cu risc seismic ridicat. Pericol de prăbuşire”, înăsprirea sancţiunilor până la atragerea răspunderii penale pentru proprietarii şi administratorii construcţiilor ce fac obiectul prezentului act normativ sau a persoanelor implicate în măsurile de prevenire, dar şi introducerea procedurii de expropriere în interes public ca soluţie ultimativă aplicată celor care refuză aplicarea legii.

De asemenea, se are în vedere prioritizarea finanţării publice a măsurilor de prevenire a riscului seismic în paralel cu introducerea parteneriatului public-privat ca posibilitate de finanţare„, își prezenta Dan Cristian Popescu propunerea legislativă.

Propunerea legislativă a primit aviz favorabil de la Consiliul legislativ al Senatului, a primit punct de vedere negativ de la Guvern și aviz negativ de la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Camera Superioară.

De asemenea, Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului din Senat a întocmit un raport negativ pentru propunerea legislativă a lui Dan Cristian Popescu.

În final, propunerea a fost respinsă de Senat cu 114 voturi la 4 și 8 abțineri.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: