Definitivat 2025. Marți începe examenul național pentru definitivare în învățământ. În cele 42 de centre de examen (câte unul în fiecare județ), sunt așteptați peste 9.500 de candidați pentru a susține proba scrisă.
La Definitivat 2025 sunt așteptați să participe cei peste 9.500 de candidați (dintr-un total de peste 9.900 de candidați înscriși), care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: au efectuat un stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; dețin calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs; au avut cel puțin 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.
Cum se desfăşoară examenul de Definitivat 2025
Ministerul Educației și Cercetării anunță că proba începe la ora 9:00 și are o durată de 4 ore, cu posibilitatea prelungirii cu 1 – 2 ore în anumite situaţii speciale.
Disciplinele de examen/specializările cu cel mai mare număr de candidați care pot susține proba scrisă sunt: învăţământ preşcolar în limba română (2.518 candidați), învăţământ primar în limba română (1.632 de candidați), educaţie fizică şi sport (751 de candidați) și consiliere psihopedagogică (408 candidați). Lucrările scrise vor fi evaluate digitalizat în centre constituite la nivel național pe discipline.
Când se afişează primele rezultate la Definitivat
Primele rezultate vor fi afișate în data de 15 iulie, în centrele de examen și pe pagina de internet a examenului. Contestațiile se depun la centrele de examen în zilele de 15 iulie (până la ora 20:00) și 16 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse și online la adresele de e-mail comunicate de inspectoratele școlare prin afișarea la sediul centrelor de examene în ziua susținerii probei scrise.
Rezultatele finale se afișează în data de 21 iulie. Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind obiectivul propriu-zis al examenului. Prin accesul la definitivarea în învățământ, cadrele didactice trec de etapa de debutant și pot intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Examenul naţional pentru definitivare în învăţământ poate fi susținut fără taxă de cel mult 3 ori.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News