Deputații au votat modificarea Codului de procedură civilă. Ce se schimbă

Sursa foto: Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede majorarea de la 10.000 lei la 50.000 lei a pragului valoric pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă la procesele civile.

S-au înregistrat 256 voturi ”pentru”, 21 ”contra” și 20 abțineri.

Propunerea legislativă, inițiată de parlamentarii liberali Cătălin-Daniel Fenechiu și Cristian-Augustin Niculescu-Tâgârlaș, modifică în acest sens art. 1026 alin. (1) din Legea 134/2010 privind Codul de procedură civilă care se referă la procedura privind cererile cu valoare redusă.

”Prezentul titlu se aplică atunci când valoarea cererii, fără a se lua în considerare dobânzile, cheltuielile de judecată și alte venituri accesorii, nu depășește suma de 50.000 lei la data sesizării instanței”, prevede proiectul care modifică articolul 1026 privind Titlul X – Procedura cu privire la cererile de valoare redusă.

Potrivit expunerii de motive, procedura specială a cererilor de valoare redusă prezintă numeroase beneficii atât pentru instanțele de judecată, cât și pentru părțile din procesul civil, deoarece această procedură specială permite judecătorului să soluționeze cauzele și fără înfățișarea părților, fapt ce reduce semnificativ termenul în care sunt soluționate cererile de valoare redusă, fiind diminuat totodată numărul de persoane prezente fizic în sălile de judecată.

Conform Codului de procedură civilă, procedura cu privire la cererile cu valoare redusă este scrisă și se desfășoară în întregul ei în camera de consiliu. Instanța poate dispune înfățișarea părților, dacă apreciază acest fapt ca fiind necesar sau la solicitarea uneia dintre părți. Instanța poate să refuze o astfel de solicitare în cazul în care consideră că, ținând cont de împrejurările cauzei, nu sunt necesare dezbateri orale. Refuzul se motivează în scris și nu poate fi atacat separat.

Această procedură nu se aplică în materie fiscală, vamală sau administrativă și nici în ceea ce privește răspunderea statului pentru acte sau omisiuni în cadrul exercitării autorității publice. De asemenea, procedura nu se aplică nici cererilor referitoare la: a) starea civilă sau capacitatea persoanelor fizice; b) drepturile patrimoniale născute din raporturile de familie; c) moștenire; d) insolvență, concordatul preventiv, procedurile privind lichidarea societăților insolvabile și a altor persoane juridice sau alte proceduri asemănătoare; e) asigurări sociale; f) dreptul muncii; g) închirierea unor bunuri imobile, cu excepția acțiunilor privind creanțele având ca obiect plata unei sume de bani; h) arbitraj; i) atingeri aduse dreptului la viață privată sau altor drepturi care privesc personalitatea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: