Deutsche Welle – AfD, a doua cea mai puternică forță politică din Germania

Sursă foto: w

Două alegeri municipale din estul federal au fost câștigate recent de partidul populist de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (Alternative für Deutschland – AfD): un post de administrator de district și unul de primar. Nu este chiar o surpriză: AfD este deja foarte puternică în acea parte a Germaniei. În landul Turingia, de exemplu, a ajuns deja în sondaje la 34%. Între timp, însă, partidul crește și la nivel federal, scrie Deutsche Welle.

Dacă ar avea loc alegeri pentru Bundestag în acest moment, AfD ar câștiga 20% din voturi. Este cea mai bună prognoză pe care a avut-o vreodată AfD în barometrul ARD Germania, (sondajul de opinie cel mai relevant pentru politica din Republica Federală), realizat lunar de infratest dimap în numele postului public de televiziune ARD.

AfD centralizează ca niciun alt partid nemulțumirile cetățenilor față de Guvernul federal: trei din patru respondenți (75%) se exprimă negativ la adresa majorității parlamentare. Cele trei partide din coaliția de guvernământ nu reușesc nici de data aceasta să strângă, la un loc, suficientă susținere pentru a menține actuala formulă executivă.

La fel ca la începutul lunii iunie, Partidul Social Democrat (SPD), al cancelarului Olaf Scholz, ar fi votat de 18% din alegători, Verzii de 14% (un punct procentual sub valoarea de luna trecută, cel mai slab rezultat din septembrie 2018) iar Partidul Liberal-Democrat (FDP) ar rămâne neschimbat la 7%. În prezent, cea mai puternică forță politică ar fi uniunea conservatoare CDU/CSU, a fostei cancelare Angela Merkel, care se situează la 28%.

Majoritatea subiecților sondajului crede în continuare că există prea mulți extremiști de dreapta în AfD, dar părerea este susținută de 69% din repondenți, față de 85%, așa cum arăutau sondajele cu șase ani în urmă. A crescut în schimb proporția celor care salută intenția AfD de a restricționa accesul imigranților în Germania, de la o treime în toamna lui 2017 la 42% în cel mai recent sondaj. Pe de altă parte, 43% dintre cetățeni continuă să spere că toate celelalte partide vor refuza pe mai departe colaborarea cu AfD.

Principalele motive de nesiguranță socială enumerate de germani sunt maniera de a face politică și a guverna a celor care administrează țara, creșterea prețurilor și inflația, erorile în politicile de mediu sau migrație dar și ascensiunea AfD.

 

Autor: Sabine Kinkartz. Sursa: dw.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: