Dezbatere în PE cu preşedintele Iohannis, axată pe sprijinul pentru #Ucraina și perspectivele aderării la Schengen

Sursa foto: Facebook

Strasbourg  – Eurodeputaţii i-au mulţumit miercuri, în plenul PE reunit la Strasbourg, preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru sprijinul său acordat Ucrainei de la declanşarea invaziei ruse şi, de asemenea, i-au promis susţinere pentru aderarea deplină a României la spaţiul Schengen. Pe de altă parte, au existat şi eurodeputaţi care au ridicat problema corupţiei în România sau problema protecţiei pădurilor.

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, din Parlamentul European a apreciat în intervenţia sa că preşedintele român a dat dovadă de „leadership în cea mai bună variantă” atunci când a crescut cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB. De asemenea, el a spus că „România este o poveste de succes după aderarea la UE”.

„România şi Bulgaria trebuie să adere deplin la Schengen, este bine pentru afaceri, este bine pentru cetăţenii noştri”, a mai spus eurodeputatul german, care a fost doar primul dintre vorbitori care şi-a exprimat sprijinul pentru aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul de liberă circulaţie.

Eurodeputata franceză Valerie Hayer, din grupul Renew Europe, a dat şi ea asigurări în intervenţia ei că grupul politic din care face parte se va lupta în Parlamentul European pentru ridicarea controalelor terestre pentru România şi Bulgaria.

„Salut constribuţia adusă de România la apărarea Ucrainei. Mă bucur că aceste două ţări merg pe drumul spre UE”, a spus ea, referindu-se la Ucraina şi Republica Moldova.

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, din grupul Verzilor, i-a atras atenţia preşedintelui Iohannis asupra provocărilor cu care se confruntă în ziua de azi tinerii din România.

„Haideţi să punem viitorul tinerilor în centrul politicii. Tinerii au nevoie să fie auziţi, ajutaţi, ascultaţi. Vreau să luptăm împreună pentru o Românie care oferă tinerilor locuinţe accesibile, locuri de muncă stabile, servicii de sănătate, inclusiv mintală”, a spus Ştefănuţă în discursul său.

Ştefănuţă a atras atenţia şi asupra pericolului creşterii extremismului în România: „Tinerii nu vor să trăiască într-o ţară cu extremă dreaptă la putere. De aceea vă cer, domnule Preşedinte, să nu permiteţi un guvern fascist în România” a pledat Nicu Ştefănuţă.

La rândul său, eurodeputatul german Beck Gunnar, din grupul Identitate şi Democraţie, a spus că România este una dintre ţările care au beneficiat cel mai mult de fondurile UE, deşi are indicele de a doua cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană.

Raraş Bogdan, din grupul PPE, le-a spus eurodeputaţilor că au ascultat discursul „unui om cu vocaţie europeană”.

„Aceasta este România, cea mai importantă ţară pentru securitatea la Marea Neagră şi una care are 650 de km de graniţă cu Ucraina”, a adăugat eurodeputatul PNL.

„Preşedintele Iohannis este un şef de stat echilibrat şi raţional, profund european, un preşedinte care a echilibrat într-un mod admirabil interesele ţării sale cu cele europene”, a mai apreciat el.

Eurodeputata Maria Grapini, din grupul Renew Europe, l-a întrebat pe preşedintele Klaus Iohannis dacă îi place cum arată Europa şi dacă nu crede că se putea face mai mult pentru a o transforma. Printre lucrurile care trebuie ameliorate ea a aminitit piaţa unică europeană şi Politica Agricolă Comună.

Dacian Cioloş, din grupul Renew Europe, a spus în intervenţia sa că România are „toate rândurile de alegeri şi că acest lucru poate duce la resetarea totală a establishment-ului politic”.

„Aveţi datoria de a comunica cetăţenilor României importanţa apartenenţei noastre europene”, i-a mai transmis Cioloş şefului statului.

Eurodeputata germană Anna Deparnay-Grunenberg, din grupul Verzilor, i-a cerut lui Klaus Iohannis să facă mai mult pentru a proteja pădurile din România şi pe cei care încearcă să aducă la lumină problemele din sectorul exploatării ilegale a lemnului.

Tudor Ciuhodaru, din grupul S&D, i-a transmis preşedintelui României că „ne preocupă crize şi soluţii globale, dar am uitat de oamenii de lângă noi”.

„Nemulţumirile românilor sunt tot mai numeroase şi legate de traiul de fiecare zi. Dle preşedinte, am fi putut face mai mult pentru români şi pentru România. Cred că e un moment în care trebuie să ne reconectăm la problemele oamenilor”, a afirmat Ciuhodaru.

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a spus în plenul PE, adresându-se preşedintelui Iohannis: „Aţi susţinut în permanenţă un sprijin puternic pentru Ucraina, aţi asigurat stabilitatea în regiune şi aţi condus eforturile europene de sprijinirea a Republicii Moldova. Aţi ajutat Europa să înţeleagă că suntem în siguranţă doar dacă vecinii noştri sunt şi ei în siguranţă.”

„Ca proeuropeni, vom continua sa oferim soluţii şi să spunem oamenilor că extremismul nu este o soluţie la provocările cu care ne confruntăm. Asta este ceea ce susţinem, ca majoritate proeuropeană, aici în Parlamentul European. Este, de asemenea, ceea suntem pregătiţi să obţinem împreună cu dumneavoastră în următorii ani’, a mai spus Mureşan.

Eurodeputata bulgară Ţvetelina Penkova, din grupul S&D, a abordat şi ea chestiunea aderării la Schengen.

„Bulgaria şi România îndeplinesc toate criteriile pentru aderare deplină la zona Schengen. Cu toate acestea, din motive politice, suntem ţinuţi la uşa Schengen, ceea ce-i face pe cetăţenii noştri să devină cetăţeni de categorie inferioară. Un acces parţial nu reprezintă un succes. Care sunt acţiunile specifice pe care le veţi întreprinde împreună cu Bulgaria? Discriminarea nu trebuie să mai continue”, a atras atenţia eurodeputata bulgară.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: