De vineri, 16 februarie, de la ora 18.00, emisiunea Sănătate, tuturor, realizată de Mihaela Tatu, continuă să aducă medici, profesioniști, oameni pasionați de ideea de sănătate ca fiind o sumă de alegeri pe care le putem face în fiecare zi.
Terapie antiaging nu înseamnă „cosmetizare” exterioară”, spune Mihaela Tatu, preluând o idee a dr. Adrian Stănescu, medic primar specializat în gerontologie și geriatrie, invitat într-una dintre edițiile anului trecut.
Terapia antiaging este un mod de a trăi care începe cu hrană de bună calitate, cu mai puține griji și cu multe plimbări dacă nu se poate un sport mai vioi.
„Cel mai important lucru, ne spune specialistul, este să luăm lucrurile din pripă, nu să așteptăm vârsta de 50-60 de ani, când deja procesele degenerative încep să devină mai importante decât cele regenerative. Vârsta de 60-65 de ani este ca o barieră, este etapa în care deja procesele degenerative le depășesc pe cele regenerative și încă putem lua msuri, ideal însă ar fi să acționăm pe la 40-45 de ani. Susțin că printr-un stil de viață sănătos, prin tot ce înseamnă somnul, hrana, energia noastră, cu siguranță că vom avea rezultate mult mai bune atunci când vorbim despre îmbătrânire”.
Dând drept exemplu cazurile instalării bolilor de memorie la 55-60 de ani, dr. Adrian Stănescu afirmă că, de fapt, primele semne au apărut undeva pe la 40-45 de ani.
„Undeva în această etapă, pot să apară primele probleme cu memoria. Acestea pot să fie ușoare, obișnuite, de aceea de cele mai multe ori nu ne sperie. Însă e nevoie neapărat de o evaluare pentru că unele dintre aceste persoane se vor îndrepta către demență, altele nu. Până în urmă cu câțiva ani, acest lucru nu se spunea, acum însă lumea științifică afirmă din ce în ce mai ferm în ultima vreme faptul că da, e advărat, neuronii cu care ne naștem nu se pot multiplica, nu pot întineri, iar îmbătrânirea cerebală este inevitabilă. Însă vestea bună este că foarte importante sunt sinapsele, legăturile dintre neuronii rămași. Iar în ultimii ani au prins avânt terapiile neuro-regenerative. Da. pierdem niște neuroni pe parcursul anilor, astfel încât la 80 de ani rămânem cu un volum al creierului cu 30% mai mic. Dar este foarte important dacă acești neuron care rămân sunt foarte bine conectați între ei, afirmă dr. Adrian Stănescu, co-fondatorul Oxxygene.”
Ediția integrală este disponibilă pe canalul nostru YouTube.
Emisiunea Sănătate, tuturor!, cu Mihaela Tatu, este prezentată de Team Dental Clinic Timișoara.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News