Protestele lucrătorilor din Sănătate s-au întețit în ultimele luni. Oamenii sunt nemulțumiți de propunerea Guvernului de a crește doar salariile de bază, susținând că este nevoie de aplicarea creşterilor asupra tuturor drepturilor salariale. Chiar joi, Federaţia Solidaritatea Sanitară organizează un protest care presupune pichetarea unităţilor sanitare din ţară, în timpul pauzei de masă, pentru a nu perturba activitatea unităţilor medicale.
Adrian Marinescu, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, a declarat într-un interviu acordat PS News, că “este nevoie de salarii mai mari, dar nu se rezolvă nimic peste noapte”.
“Legat de partea de salarii, eu cred că întotdeauna orice angajat și orice om din câmpul muncii își dorește să aibă mai mult și e logic, e normal. Acum, desigur, trebuie să te adaptezi și la posibilitățile din acel moment. Oricum, dacă vorbim de ce se întâmplă în sectorul medical și mă refer la personalul medical, (despre TESA putem discuta separate), lucrurile cred că s-au schimbat în bine. Dacă e să comparăm cu ce era acum zeci de ani, cred că nu suportă comparație. Era la un moment dat o discuție că sunt blocate posturi sau sunt perioade în care posturile din sectorul medical sunt blocate, numai că eu spuneam în felul următor: da, sigur ai nevoie de posturi și ai nevoie să fie o situație cât mai echilibrată, numai că, doar parțial, pentru că marea problema a sectorului medical este în zonă rurală, în orașele mici”.
Dacă vrei să găsești medic de familie într-un sat vei constata că nu-l găsești
“Chiar dacă ai posturi disponibile nu înseamnă că ai oameni care să meargă în acele orașe. Se întâmplă ca în spitale mari și nu vorbesc doar de Institutul Matei Balș să fie o cerere uriașă. Sunt spitale universitare, sunt locuri unde toată lumea ar vrea să lucreze, dar, din păcate, nu există o distribuție uniformă și dacă vrei să găsești medic de familie în într-un sat vei constata că nu-l găsești că e un medic pentru patru-cinci sate”.
E nevoie de salarii mai mari, dar nu se rezolvă nimic peste noapte. Cerințele trebuie să fie adaptate posibilităților
“E nevoie de salarii mai mari, până la urmă ne dorim o viață europeană decentă și chiar mai mult de atât. În momentul în care cineva care muncește și are gărzi și are o viață complicată, își pune sănătatea în pericol, are nevoie și de un venit pe măsură. Nu se rezolvă nimic peste noapte. Aici e un prim aspect și cumva cerințele trebuie să fie adaptate posibilităților. Altfel, sigur, de ce nu, putem să cerem, dar întrebarea este: “E posibil?”
Părerea mea este că medicul trebuie să o ducă bine, dar cred că și inginerul și alți oameni din țară care au, de asemenea salarii. A nu se înțelege că nu vreau un salariu mai mare, toată lumea vrea. Eu cred că trebuie să fim cu gândire echilibrată”.
Federaţia Solidaritatea Sanitară organizează, joi, un protest care presupune pichetarea unităţilor sanitare din ţară, în timpul pauzei de masă, pentru a nu perturba activitatea unităţilor medicale.
Sindicaliştii anunţă, într-un comunicat de presă, că programul de proteste continuă cu o nouă acţiune.
”Pichetarea unităţilor sanitare se va desfăşura joi, 29 februarie 2024. Protestul se va derula în intervalul orar 12.00 – 12.30, în timpul pauzei de masă, fără întreruperea activităţii unităţilor. Acest protest este un alt semnal de avertizare a guvernanţilor: «o repetiţie” pentru grevă, care indică apropierea momentului declanşării grevei generale», transmite Federaţia Solidaritatea Sanitară.
Potrivit sursei citate, toţi angajaţii din unităţile sanitare publice care participă la aceste forme de protest susţin revendicările Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, care au drept referinţă de bază respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflaţia, continuă cu solicitarea unei creşteri a veniturilor salariale reale şi cu necesitatea unei distribuţii echitabile a creşterilor salariale, care să includă creşterea proporţională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac angajaţii lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale.
”Reiterăm că acţiunile de protest organizate de Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” în ultima lună au fost determinate de oferta insuficientă a guvernului, făcută la întâlnirea comună cu cele două federaţii reprezentative din Sănătate din 25 ian. 2024, respectiv o creştere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept corespondent o creştere a veniturilor salariale cu cca. 13,5%. Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a demonstrat în toată această perioadă că oferta guvernului presupune de fapt o creştere medie a veniturilor angajaţilor care nu acoperă nivelul inflaţiei nici măcar din ultimii 2 ani (23,59%), această politică de salarizare continuând şi în anul 2024 scăderea puterii de cumpărare a profesioniştilor din sănătate. De asemenea, protestele sunt motivate şi de refuzul guvernanţilor de a onora angajamentele asumate faţă de reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” în anul anterior, cel mai important fiind adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali”, se precizează în comunicat.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News