Dispariții și destituiri inexplicabile: cum se fac ”remanierile” în guvernul Chinei (analiză France24)

Sursa foto: AFP via France24/Noël Celis

Guvernul chinez a anunțat marți destituirea mai multor miniștri, inclusiv a ministrului Apărării, Li Shangfu, care nu mai fusese văzut în public de mai bine de o lună. Totodată, autoritățile au confirmat că fostul ministru al Afacerilor Externe, Qin Gang, a căzut în dizgrație. O adevărată vânătoare de capete, fără nici un fel de explicație oficială, notează analistul France24.

Xi Jinping a început, pe 24 octombrie, să facă schimbări majore în vârful statului. Li Shangfu, ministrul Apărării, dispărut practic de peste o lună, a fost oficial destituit din toate funcțiile sale. Ministrul Finanțelor, Liu Kun, și cel al Inovației și Științei – Wang Zhigang – au fost înlocuiți.

Și nu numai atât: fostul ministru al Afacerilor Externe, Qin Gang, care nu a mai apărut în public din iunie 2023, nu mai apare în organigrama Consiliului de Stat, principala entitate administrativă din China unde mai avea oficial un loc. Practic el este acum total izolat și lipsit de orice fel de influență.

O situație extrem de atipică

„O remaniere atât de timpurie, la doar șapte luni de la formarea guvernului, este foarte neobișnuită și aproape fără precedent”, subliniază Marc Lanteigne, sinolog la Universitatea Arctică din Norvegia.

Mai ales că nu a fost oferit niciun motiv oficial pentru demiterea lui Li Shangfu sau pentru înlocuirea celorlalți doi miniștri.

Soarta celor doi pare să se potrivească cu procedurile politice obișnuite în China. „S-a urmat procedura obișnuită în aceste două cazuri, cu numirea imediată a doi înlocuitori”, remarcă Marc Lanteigne.

În schimb, nimic nu este obișnuit în ceea ce li s-a întâmplat lui Li Shangfu sau Qin Gang. Cei doi au dispărut fără urmă de luni de zile și există o mare incertitudine cu privire la pozițiile lor în cadrul ministerelor.

În cazul lui Qin Gang, la sfârșitul lui iulie, a fost desemnat să îndeplinească funcția de ministru interimar al Afacerilor Externe, înlocuindu-l pe Wang Yi, dar „a fost întotdeauna clar că aceasta nu era soluția finală, în special din cauza vârstei lui Wang Yi [ 70 de ani, adică vârsta de pensionare în politică] „, a precizat Marc Lanteigne. În ceea ce privește Ministerul Apărării, acesta practic nu are nici un lider.

Ambiguitatea din jurul acestor două ministere reprezintă o problemă și mai semnificativă, deoarece „acestea sunt două dintre cele mai importante poziții guvernamentale pentru imaginea Chinei la nivel internațional”, a rezumat Marc Lanteigne. Absența unui ministru al Apărării, care ar trebui să reprezinte puterea armatei chineze pe scena internațională, afectează Beijingul într-un moment în care relațiile sino-americane sunt extrem de tensionate.

În mod obișnuit, astfel de turbulențe politice ar fi putut fi explicate prin reglarea conturilor între facțiuni pe care Xi Jinping ar fi trebuit să le soluționeze. Dar nu în acest caz: acești miniștri erau cunoscuți pentru loialitatea lor fermă. „Președintele chinez nu poate face pe altcineva responsabil de această situație, deoarece el i-a ales și i-a plasat în aceste poziții”, a subliniat Marc Lanteigne.

„Nu este deloc în avantajul unui președinte care se mândrește că are control asupra tuturor și stăpânește totul”, spune și Zeno Leoni, specialist în probleme legate de China la International Team for the Study of Security (ITSS) Verona.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL