Divorț între suveraniștii din Parlamentul European: apare grupul anti-Ucraina

Sursa foto: Facebook

Suveraniștii din Parlamentul European sunt tot mai divizați după războiul din Ucraina. Grupul Identitate și Democrație (ID) și grupul Conservatorilor Europeni (ECR) erau cele mai puternice, dar în ultimii ani au pierdut mai multe partide deoarece nu s-au înțeles pe probleme de politică externă.

Grupul ECR a ajuns în mâinile Giorgiei Meloni, după ce a devenit premier al Italiei. Aceasta are cel mai mare partid din grup și cea mai mare influență. Meloni a uitat tot euroscepticismul pe care îl demonstra înainte să guverneze și a devenit imediat cel mai fidel partener al Comisiei Europene. Tot din ECR mai face parte și PiS, partidul președintelui Poloniei. PiS a avut numeroase conflicte cu comisia von der Leyen.

Grupul ID este controlat de Marine Le Pen, care visează la funcția de președinte al Franței în 2027. Le Pen are partidul Adunarea Națională, care tocmai ce a câștigat alegerile europarlamentare din Franța cu un rezultat de 31%, dublu decât partidul controlat de Emmanuel Macron.

În ultimul an, Le Pen a încercat să-și cizeleze imaginea pe scena europeană, după cum a făcut Meloni. Aceasta s-a declarat de acord cu trimiterea de arme în Ucraina, iar acest lucru a provocat probleme în grupul ID. Tot din acest grup făcea parte și partidul Alternativă pentru Germania (AfD), care este anti-Ucraina. AfD se opune oricărui ajutor pentru Kiev și cere reluarea relațiilor economice cu Rusia. Totodată, mai mulți membri AfD au avut și legături cu neo-nazismul, iar Le Pen a decis să facă curat în grup și i-a exclus pe politicienii germani.

88 de europarlamentari neafiliați

Partidele care critică ajutorul pentru Ucraina au fost excluse sau nu au fost primite în actualele grupuri din Parlamentul European. După alegerile europarlamentare, rămân 88 de europarlamentari neafiliați, adică 12% din numărul total.

ECR și-a mărit grupul cu AUR și alte partide, însă le-a cerut să dea declarații în care să precizeze că sunt de acord cu orice ajutor pentru Ucraina. În acest moment, ECR a devenit al treilea grup din PE, cu 83 de mandate. Identitate și Democrație a scăzut la 58 de mandate după ce i-a pierdut pe cei de la AfD, care au 15 mandate de europarlamentari.

Un alt important partid din UE este Fidesz, condus de Viktor Orban, premierul Ungariei. Fidesz se opune oricărui ajutor pentru Ucraina, iar Orban a negociat cu Rutte ca Ungaria să aibă neutralitate în acest conflict și să nu se implice cu nimic. Fidesz a obținut 10 mandate la alegerile europarlamentare, iar de multe ori a fost în discuții pentru a intra în grupul ECR, după ce a fost exclus din PPE, în urmă cu câțiva ani.

Totuși, Viktor Orban nu ar fi dispus să semneze declarația cerută de Meloni, pentru a preciza că va ajuta Ucraina, în condițiile în care Ungaria are neutralitate și a blocat mai multe ajutoare financiare pentru Kiev. De altfel, Meloni a devenit prietenă cu von der Leyen și ar vrea să o ajute pe președinta Comisiei Europene să obțină al doilea mandat. Fidesz a fost exclus din PPE tocmai pentru numeroasele conflicte cu Von der Leyen și Comisia Europeană.

Sursa foto-x

Viktor Orban, un rol decisiv

AfD anunțase formarea unui nou grup în Parlamentul European, dar a renunțat parțial la idee. Cel mai probabil nu au găsit suficiente partide sau negociază revenirea în grupul ID.

Noul grup ar putea să apară sub conducerea lui Viktor Orban, care este de 3 ani fără un grup european. AfD nu are influență pe scena internațională, însă Orban poate negocia cu alte partide și state UE. Sunt 88 de mandate de unde Orban poate alege pentru a forma un grup suveranist. Pentru a-și forma grupul va avea nevoie de cel puțin 25 de europarlamentari din 7 state UE.

Viktor Orban poate construi grupul cu Roberto Fico, premierul Slovaciei, care nu contribuie la războiul din Ucraina. Fico a fondat partidul de stânga Smer, care în acest moment este neafiliat în Parlamentul European. Smer a câștigat 5 mandate pentru Parlamentul European.

Apoi Orban poate negocia cu bulgarii de la Vazrazhdane (3 mandate, cu o viziune anti-NATO, anti-Ucraina). În Germania cu AfD dacă germanii își vor face curățenie în partid. În Letonia poate colabora cu partidul Mai întâi Letonia, care a primit 1 mandat. Viktor Orban mai poate căuta partide și în Spania, Grecia sau Polonia. Orban poate colabora cu PiS, cu care este în relații bune și ar putea părăsi grupul ECR, sau chiar cu Konfederacija.

Partidele neafiliate și cu viziune anti-Ucraina au împreună 88 de mandate și dacă ar forma un grup ar deveni al treilea grup din Parlamentul European. Pe 27 și 28 iunie, liderii statelor membre se vor reuni la Bruxelles pentru a negocia cele mai importante funcții din UE. În funcție de aceste negocieri se vor stabili și viitoarele grupuri din Parlamentul European.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: