DNA ia la puricat averea lui Dumitru Buzatu

Buzatu şi Farmazon
Sursa foto: stiriest.ro

Averea pe care baronul Dumitru Buzatu, aflat în arest preventiv pentru luare de mită, a declarat-o va fi verificată de DNA.

Anchetatorii vor căuta să afle dacă există proprietăți, sume de bani sau conturi bancare pe care Dumitru Buzatu nu le-a menționat în declarațiile de avere depuse de-a lungul anilor la Agenția Națională de Integritate, scrie digi24.ro.

În măsura în care investigatorii financiari vor găsi proprietăți sau alte bunuri și sume de bani nedeclarate care nu pot fi justificate din veniturile oficiale, ei vor cere confiscarea acestora, odată cu trimiterea în judecată a politicianului.

Dumitru Buzatu se află în arest preventiv pentru 30 de zile. El a contestat măsura dispusă de judecători, iar cel mai probabil, în cursul săptămânii vitoare, la Curtea de Apel Iași, apărătorii săi vor încerca să îi convingă pe magistrați că arestul preventiv este o măsură prea aspră pentru politicianul vasluian.

Baronul PSD a respins acuzațiile procurorilor, însă declarațiile sale de apărare au fost destul de confuze. Inițial a spus că cele 1,25 de milioane de lei erau banii săi din economii, apoi că, de fapt, ar fi fost un împrumut cerut omului de afaceri, pentru ca apoi să revină la varianta inițială, cea a economiilor.

Sâmbătă, autoritățile au mai reținut un suspect în persoana unui expert, acuzat deopotrivă de luare de mită și trafic de influență, în dosarul mitei luate de preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu. Acesta ar fi primit de la omul de afaceri care este martor în dosar suma de 714.000 de lei pentru a întocmi un raport de expertiză privind lucrări de modernizare a drumurilor executate de firma acestuia. Duminică, judecătorii l-au trimis 30 de zile după gratii și pe acesta, fiind acuzat de procurorii de luare de mită şi trafic de influenţă.

Averea lui Buzatu

Preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu, prins vineri seară în flagrant de DNA în timp ce lua o mită de peste un milion de lei, încasa venituri ca preşedinte de CJ, venituri din pensie şi indemnizaţie de la Parlament pentru limită de vârstă, care anul trecut au totalizat peste 330.000 de lei, conform celei mai recente declaraţii de avere.

Buzatu are mai multe terenuri în localitatea Zapodeni, din Judeţul Vaslui, achiziţionare în 2018: 33.614 metri pătraţi de teren agricol, 708 metri pătraţi încadraţi la ”alte categorii de terenuri extravilane dacă se află în circuitul civil” şi 709 metri pătraţi de teren intravilan, la modul de dobândire fiind trecută menţiunea ”altele”.

El mai deţine proprietăţi imobiliare în judeţul Suceava, la Şaru Dornei – peste 60.000 de metri pătraţi de teren agricol, mari suprafeţe de pădure, dobândite prin cumpărare în anii 2008 şi 2018, unele deţinute în co-proprietate.

În 2006, a mai devenit proprietarul a peste 1000 de metri pătraţi de teren agricol şi a 580 de metri pătraţi de teren intravilan, în localitatea Ştefan cel Mare, din judeţul Vaslui, la modul de dobândire fiind trecută tot menţiunea ”altele”.

Are cinci construcţii în Zapodeni, cele mai mari având 520 de metri pătraţi, 386 de metri pătraţi şi 196 de metri pătraţi, iar celelalte fiind sub 100 de metri pătraţi.

Buzatu are un autoturism Lada fabricat în 2008, o şalupă fabricată în 2010, o rulotă Buerstner tip 4752 din 1984 şi un Mercedes Benz din 1979.

În 2022 i-a donat fiului său Tudor Buzatu teren agricol, teren intravilan şi o casă de locuit.

Buzatu are acţiuni la SC Acip Perla SR, Lîn valoare de 200 de lei.

El are trei conturi bancare în lei deschise în 2010 şi 2011, totalizând aproximativ 100.000 de lei şi o datorie de 205.202 lei la SC RALFI IFN SA, creditul fiind contractat în 2021 şi scadent în 2026.

În ultimul an fiscal, Dumitru Buzatu a încasat – 164.268 de lei reprezentând indemnizaţia de preşedinte de CJ, pensie pentru limită de vârstă de 95820 lei şi 73372 reprezentând ”indemnizaţie limită de vârstă” de la Parlamentul României, acestea totalizând 333.460 de lei.

„Îţi mulţumesc, eram pe drojdie”

Potrivit referatului DNA Iași, șeful CJ Vaslui a pretins sume de bani pentru urgentarea îndeplinirii unor activități care intrau în atribuțiile sale de serviciu. Au apărut inclusiv imaginile în care liderul PSD primește banii de la afaceristul care l-a denunțat, de altfel un apropiat al său.

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant, vineri seară, de procurorii DNA Iași, în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei. Ulterior, după șase ore de percheziții la locuința sa, acesta a fost dus la DNA Iași pentru audieri, iar dimineață a fost reținut pentru 24 de ore. Sâmbătă seară, Tribunalul Vaslui a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

„Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”, i-a spus Buzatu omului de afaceri Emil Savin, la momentul primirii genții cu 1,25 milioane de lei.

Câteva minute mai târziu, după ce a fost oprit în trafic de procurorii DNA, Buzatu a susținut că geanta îi aparține și că banii care se aflau în interior făceau parte din economiile sale.

„Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele”, a spus șeful CJ Vaslui.

„La orele 17.15, (…..) și BUZATU DUMITRU s-au ridicat de la masă și s-au deplasat către autoturismele marca (…..) și marca (…..). BUZATU DUMITRU amers la portbagajul (…..), iar (…..) la autoturismul (…..), unde a deschis ușa stânga spate și a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziție de către Direcția Națională Anticorupție, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. BUZATU DUMITRU a deschis portbagajul (…..), (…..) a mers către el, i-a întins geanta cu banii, BUZATU DUMITRU a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis. Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul (…..) cu nr. de înmatriculare (…..) utilizat de către Consiliul Județean Vaslui a fost oprit la ieșirea din ferma (…..), în autoturism fiind identificat numitul BUZATU Dumitru, însoțit de un conducător auto angajat al Consiliului Județean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziției auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei. Procedând la cercetarea acestei genți și la individualizarea sumei de bani identificate am constatat că în interior se află suma totală de 1.250.000 de lei, compusă din 2.500 bancnote cu cupiura de 500 de lei fiecare”, se mai arată în referat.

Apoi, Buzatu a încercat să schimbe povestea spunând că, de fapt, i-a cerut afaceristului un împrumut de 125 mii de lei și că a fost surprins să vadă că, de fapt, a primit 1,25 milioane și că nu știe despre ce e vorba.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL