DOC // Liderul AUR, George Simion, „indezirabil definitiv” până în 2028

Sursa: anticoruptie.md

Completul Colegiului civil al Curţii de Apel Chişinău, format din  judecătorii Victoria Sîrbu, Veronica Negru şi Angela Braga, a respins cererea liderului Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), partid înregistrat și la Chișinău, George Simion, împotriva Inspectoratului Național pentru Migrație. Simion a cerut în instanță anularea deciziei din septembrie 2023 prin care i-a fost prelungit cu încă cinci ani statutul de persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. În decembrie 2022, parlamentarul a scandalizat opinia publică după ce a cerut Guvernului de la Bucureşti să nu mai finanţeze guvernarea de la Chişinău. Atunci au răsunat primele învinuiri că ar fi finanțat de Moscova. În același an, Simion a încercat să intre în Republica Moldova pentru a participa la o reuniune parlamentară. Așa cum a fost oprit la vamă, deputatul a învinuit autoritățile moldovenești de „dublu limbaj”.

Apărătorul, care l-a reprezentat în instanță moldovenească pe deputatul român, a menționat că Simion este și preşedinte al organizaţiei nonguvemamentale Acţiunea 2012, care pe parcursul ultimilor ani a desfăşurat mai multe activităţi în Republica Moldova. În octombrie 2018 a participat, la Chișinău, la mai multe evenimente, iar după finalizarea acestora urma să revină în România. În timp ce se deplasa cu automobilul spre punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa, a fost stopat de către un echipaj de poliţie, care l-au informat că este declarată persoană indezirabilă pe un termen de cinci ani.

La 11 septembrie 2023, Inspectoratul General pentru Migrație și Azil a constatat că există în continuare indici că Simion ar prezenta pericol pentru securitatea națională a Republicii Moldova și a emis decizia prin care i-a prelungit cu încă cinci ani statutul de persoană indezirabilă, de la 2 octombrie 2023 până la aceeași dată a anului 2028.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: