Dispută în Guvernul Ciolacu. Ce îi reproșează Intotero lui Boloș: „Nu îmi mai răspunde de atunci la telefon!”

Natalia Intotero si Marcel Bolos

Invitată în emisiunea Puterea Știrilor, Natalia Intotero, ministru al Familiei în Guvernul condus de Marcel Ciolacu, a declarat că situația programului naţional de fertilizare in vitro este incertă în anul 2024, din cauza că nu a putut avea o discuţie cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, pe această temă. „Nu a mai avut disponibilitate să discute cu mine. Nu știu cât a discutat cu ceilalți colegi, mie nu mi-a mai răspuns la telefon”, a susținut Natalia Intotero, în direct la Puterea Știrilor.

Ministrul Familiei a explicat că în prezent se mai decontează proceduri pentru anul trecut. De altfel, în momentul de față, hotărârea de Guvern pentru aprobarea fondurilor desintate Programului național de fertilizare in vitro este pe circuitul de avizare la Ministerul de Finanțe.

„Ministerul de Finanțe nu a înțeles cum funcționează acest program”

„Ultima dată când am discutat cu dl. ministru Boloș era în luna noiembrie a anului 2023. A fost și atunci o discuție pe un alt proiect ce decurgea destul de greu, dedicat tot familiilor tinerilor din România, respectiv programele de creditare. Ulterior, cât s-au discutat solicitările noastre pentru bugetul pentru anul 2024, nu a mai avut disponibilitate să discute cu mine. Nu știu cât a discutat cu ceilalți colegi, mie nu mi-a mai răspuns la telefon. Singurele discuții ulterioare au fost doar prin sprijinul premierului Marcel Ciolacu. Noi mergem înainte, nu ne lăsăm, așteptăm. Proiectul de Hotărâre de Guvern este la dl. ministru Boloș și mi-aș dori, sincer, vă spun să înțeleagă că acest program este diferit față de alte programe, în sensul că o familie este declarată eligibilă. Da, încă nu au fost decontate toate procedurile pentru anul 2023. Din cele 10.000 de proceduri care au fost declarate eligibile, avem 9.322 până în momentul de față contracte semnate și vouchere emise către familii, pentru că vorbim de vouchere care însumează 3.000 euro, 1.000 euro pentru analize medicale și 2.000 euro pentru procedură.

Dintre acestea, avem 3.119 de conturi la farmacii, 2.928 deconturi la clinici. Și acum am să explic: în momentul în care o familie declarată eligibilă își alege una dintre clinicile din programul nostru care au dorit să participe la acest program. Ulterior ,ajung la la clinică, părinții încep să aibă discuții cu medicii, li se fac analize medicale, se vede starea de sănătate, iar apoi vine programată mama pentru analize. În momentul în care se fac analizele, care sunt premergătoare procedurii de fertilizare, se realizează acel decont la farmacii de care am și spus. Deci, chiar dacă avem 9.322 de contracte semnate și vouchere trimise, până în momentul de față doar 3.119 la farmacii, pentru că medicii au considerat că încă nu este pregătit corpul și cumva această procedură nu va fi una realizabilă și se vor pierde banii. Iar apoi, după această procedură medicală, mă rog, partea de analize, tratament, vine momentul în care medicul consideră că este pregătit corpul pentru a face inseminarea în vitro. Chiar dacă acest program a debutat undeva în toamna anului 2022, prima naștere am avut-o în octombrie 2023 și până în momentul de față avem 73 de nașteri, 1.736 de sarcini în evoluție și celelalte date pe care eu vi le-am furnizat. Deci, aici cred eu că a fost problema Ministerului Finanțelor, că nu a înțeles cum funcționează acest program și văzând că nu s-au făcut deconturile în totalitate pe cele 10.000 de proceduri, ei ne-au luat banii la sfârșitul anului 2023, dându-ne pentru 2024 doar pentru a finaliza cele 10.000 de de proceduri”, a declarat ministrul Natalia Intotero, la Puterea Știrilor.

„Nimeni nu ne-a obligat să fim miniștri”

„La ședințele de guvern se discută proiectele care se află în săptămâna în curs, în ziua respectivă în avizare. Nu vă ascund faptul că de de multe ori când am fost plecată în teritoriu, ministerul pe care îl conduc a fost reprezentat de un secretat de stat sau Ministerul Finanțelor, de asemenea, a fost reprezentant de un secretar de stat. Eu la altceva voiam să fac referire. În momentul în care partidul din care faci parte te desemnează pentru această înaltă și nobilă funcție de demnitate publică, cred că trebuie să îți dai, așa cum depui jurământ, toată silința și priceperea pentru binele și pentru interesul cetățeanului român și să fii conștient că această funcție nu este pe viață, dar atâta timp cât ești acolo ai o activitate intensă, chiar dacă înseamnă puține ore de odihnă, dar tu ai acceptat, atunci trebuie să-ți găsești timp pentru dialog și pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățeni.

Acesta este punctul meu de vedere, pentru că, să știți că avem și am marea majoritate a colegilor din Partidul Național Liberal, din Guvern, care sunt oameni de toată isprava, oameni cu care avem o colaborare și o comunicare exemplară. Dar sunt și excepții și mesajul meu pentru excepții este acesta: indiferent cât este de grea o asemenea funcție, nimeni nu ne-a obligat să fim miniștri, dar atunci când am ales să fim miniștrii, nu trebuie să-i dezamăgim pe cetățeni. Dacă îi dezamăgim, ei vor ști cum să se comporte în următoarea etapă electorală ce ne așteaptă un scurt timp”, mai spune Natalia Intotero.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL