DOCUMENT ANAF a mutat aproape 800 de companii de la DGMAC la administrațiile județene ale Fiscului

ANAF
Sursa foto: Facebook / ANAF

Numărul companiilor în administrarea Direcției Generale a Marilor Contribuabili (DGAMC) va fi redus de la începutul anului următor la 2.488, la care se adaugă și 25.279 de sedii secundare, potrivit unui ordin al președintelui ANAF. Aproape 800 de companii vor fi mutate, astfel, de la DGMAC la administrațiile județene ale ANAF.

La DGAMC sunt, în prezent, 3.283 societăți, 566 sucursale, reprezentanți și 26.417 sedii secundare.

Potrivit consultantului fiscal Cornel Grama, firmele din categoria contribuabililor mijlocii care ajung la mijlocii sau chiar la mari, trebuie să înceapă mai repede raportarea SAF-T.

„În funcție de încadrarea într-o categorie sau alta intervine una dintre obligațiile majore ce se implementează în acest moment în relația dintre ANAF și contribuabili – (SAF-T) prin declarația 406. În prezent, obligația de a face raportarea SAF-T se aplică contribuabililor mari (începând din 2022) și mijlocii (începând din 2023), potrivit calendarului stabilit prin Ordinul ANAF 1.783/2021. Însă o actualizare a listelor contribuabililor poate duce la o trecere la altă categorie, de la 1 ianuarie 2024, pe lista contribuabililor mijlocii sau chiar pe lista contribuabililor mari.

Asta înseamnă că unele firme pot fi obligate să înceapă raportările SAF-T cu un an mai devreme decât termenul stabilit pentru micii contribuabili – 1 ianuarie 2025. În același timp, este important de precizat că firmele mari și mijlocii care pot trece, de la 1 ianuarie, în categoria firmelor mici nu vor scăpa în 2024 de raportările SAF-T. Acestea vor continua să depună fișierul SAF-T chiar dacă în 2024 sunt contribuabili mici”, a spus acesta.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: