DOCUMENT ANAF a redactat modelul Declarației unice pentru 2024. Formular schimbat

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

ANAF a redactat modelul Declarației unice pentru 2024. Formularul trebuie depus până pe 25 mai 2024.

Astfel, ANAF a pregătit un proiect care, conform analizei Profit.ro, modifică Declarația Unică, ca urmare a schimbărilor fiscale cu impact asupra modului în care sunt calculate impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Astfel, în Declarația Unică vor fi introduse rubrici noi privind contribuția de sănătate, pentru venituri din străinătate (referitoare la proprități imobiliare și venituri din pensii), vor fi introduse câmpuri privind diferențele de contribuții sociale stabilite în plus/minus, ca urmare a regularizării sumelor. De asemenea, la contribuția de sănătate vor fi introduse și câmpuri disticte pentru stabilirea și declararea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de contribuabilii care realizează venituri din activități independente, în funcție de venitul estimat pentru anul fiscal de impunere.

Proiectul implementează modificări necesare ca urmare a adoptării OG 16/2022, legii 142/2022, legii 296/2023, OUG 115/2023. De asemenea, prin Legea nr.412/2023 a fost reglementat regimul fiscal aplicabil veniturilor realizate de persoanele fizice ca urmare a desfășurării activității ca punct gastronomic local.

Modificările/completările vizează în principal, următoarele aspecte

  1. Modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venitul din cedarea folosinței bunurilor, în sensul în care, în anul 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil.
  2. Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, începând cu anul 2023. La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacției prin aplicarea unei cote de impunere (1% sau 3%) în funcție de perioada de deținere a proprietăților imobiliare, (deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv sau deținute o perioadă mai mare de 3 ani).
  3. Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului de investiții, începând cu anul 2023 Veniturile sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și din operațiuni cu instrumente financiare derivate, pentru transferuri/operațiuni efectuate prin entitățile prevăzute la art.96^1 alin.(1) din Codul fiscal, se impun prin reținere la sursă, impozitul fiind final.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: