DOCUMENT Scandal în USR. Cum a încălcat Drulă statutul partidului

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De-a lungul anilor USR a încercat să pozeze în postura unui partid corect și cinstit care face lucrurile în mod transparent. Democrația din interiorul partidului a fost însă de multe ori pusă sub semnul întrebării. Valurile de plecări din USR ca urmare a unor acuzații dure la adresa conducerii, acuzații care vizau între altele chiar încălcări flagrante ale democrației de partid, stau mărturie pentru lipsa transparenței din interiorul formațiunii.

Democrație de partid doar pe hârtie

Un document obținut de PS News arată că membri USR contestă decis deciziile conducerii care ocolește democrația de partid pentru a-și impune preferații la alegerile europarlamentare de anul viitor. Mai exact, unul dintre consilierii locali ai USR de la Primăria Sectorului 1 din București, Șerban Remus-Cătălin, contestă la Comisia Națională de Arbitraj a USR decizia Biroului Național prin care au fost aleși candidații la alegerile europarlamentare.

Amintim că lista USR la aceste alegeri se deschide cu Elena Lasconi, Dan Barna și Vlad Voiculescu. Dar acești candidați ar fi fost impuși de la vârful USR, direct de către Cătălin Drulă și nu printr-un proces transparent, în urma unei competiții interne deschisă tuturor celor care doreau să se înscrie.

Grav este că în chiar statutul USR este precizat în Art. 79 (1) faptul că „orice membru USR poate propune USR candidatura sa din partea USR la alegerile pentru funcția de membru al Parlamentului European”. Ori așa cum arată Șerban Remus-Cătălin acest lucru a fost ignorat de către conducerea USR care a decis pur și simplu să impună o listă de candidați la alegerile europarlamentare, fără un vot intern.

În petiția sa către Comisia Națională de Arbitraj, Șerban Remus-Cătălin cere anularea deciziei și organizarea de alegeri interne pentru scrutinul europarlamentar, fără impunerea unor candidați preferențiali pe primele locuri din listă. Șerban Remus-Cătălin mai arată că „împărțirea listei de candidați la alegerile pentru funcția de membru al Parlamentului European în două categorii de candidați, unii care participă la alegerile interne pe locurile fără șansă și alții care sunt impuși pe listă de o manieră discreționară / nedemocratică de către Biroul Național constituie o încălcare a scopului și obiectivelor USR prevăzute al Art.6 din Statutul USR”.

Potrivit surselor PS News, avocatul lui Șerban Remus-Cătălin în acest proces este chiar Dumitru Dobrev, cel care l-a reprezentat pe Valeriu Nicolae. Amintim că acesta declara în 2022 că „USR e super împărţit” și că există „minim 3 tabere care se urăsc cu spume”. Tot sursele PS News spun că un alt membru USR, Vlad Gheorghe, actual europarlamentar, ar fi decis să acționeze și el la Comisia Națională de Arbitraj a USR, contestând lista propusă pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Scandalul ilustrează cât se poate de clar faptul că există disfuncționalități interne majore în USR. Cătălin Drulă, la fel ca și Dan Barna înaintea lui, acționează cu impunitate, ignorând până și statutul partidului pentru a-și impune candidații preferați la europarlamentare. În acest context, democrația de partid reprezintă doar un concept pe hârtie în USR. Rămâne de văzut care va fi deznodământul în acest caz și ce va decide Comisia Națională de Arbitraj a USR.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL