Doi oameni sunt încă dați dispăruți după viiturile devastatoare din Galați. 18.000 de case fără electricitate

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

UPDATE 14:33

Încă o persoană decedată în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi a fost găsită, duminică, în localitatea Slobozia Conachi, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

UPDATE 13: 58

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, merge, duminică, în mai multe localităţi afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui.

UPDATE 13:18

Cursurile au fost suspendate luni şi marţi în 25 de unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi, anunţă duminică Ministerul Educaţiei, precizând că situaţia nu permite nici desfăşurarea cursurilor online.

Inundațiile istorice din Galați au lăsat în urmă un dezastru de nedescris. Patru persoane și-au pierdut viața, iar alte două sunt date dispărute. Apa a înghițit mașini și animale, iar salvatorii au avut misiuni dificile. Oamenii au fost salvați din mijlocul apelor și în această noapte. Localnicii afectați au fost recuperați cu ajutorul excavatoarelor.

Cronologia evenimentelor de duminică, 15 septembrie

S-a produs o breşă în digul pârâului Sucu. A scăzut nivelul apei

UPDATE 11:25 Autorităţile au reuşit să creeze o breşă în digul pârâului Sucu iar nivelul apei a început să scadă, a anunţat, duminică, în tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Acesta a subliniat că măsura a fost luată după ce sâmbătă s-a realizat o misiune aeriană de recunoaştere, în urma căreia s-a constatat care este motivul pentru care nivelul apei nu scade, potrivit Agerpres.

„Situaţia este dramatică. Măsurile trebuie să continue, să existe toate cele necesare pentru a gestiona nevoile de sprijin ale populaţiei, cât şi cele de infrastructură. Ieri după-amiază am reuşit ca împreună cu premierul să executăm o recunoaştere şi să identificăm problema reală care ţinea nivelul apei ridicat. S-au luat măsuri azi-noapte şi s-a produs o breşă în digul de pe pârâul Sucu. În momentul de faţă a scăzut nivelul apei”, a declarat Nicolae Ciucă.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a precizat că Armata este pregătită să intervină imediat ce nivelul apei va scădea suficient.

„După străpungerea de azi-noapte, veţi vedea că lucrurile încep să intre în normal. Deja, pe drum, Armata este pregătită cu maşini specializate să ajungă, după ce se retrag apele. Este totul sub control”, a subliniat premierul.

UPDATE 11:22  Doi oameni sunt încă dați dispăruți după viitura din Galați, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, aflat în zonele afectate.

Peste 18.000 de case nu au curent electric nici la aceasta oră. Iar pericolul nu a trecut. În zonele afectate, au ajuns și primele ajutoare. 29 de tiruri cu alimente, dar și saci de dormit, perne și pături pentru oamenii care au rămas pe drumuri. Mai multe drumuri rămân închise, circulația trenurilor e perturbată, conform Digi24.

UPDATE 10:15 Guvernul a scos de la rezervele de stat mai multe alimente și obiecte pentru persoanele afectate de inundațiile istorice din Galați.

În acest moment, 6 tiruri cu apă sunt în comuna Șendreni și așteaptă să fie direcționate spre distriubuție de către Prefect. 7 camioane cu mâncare se află între Tecuci și comuna Piscu și așteaptă indicații de la Prefect.

De asemenea, au fost distribuite elemente de cazarmament pentru 500 de persoane ( localnici din Slobozia Conachi, Cuza Vodă și Piscu). 16 camioane, pentru 1.000 de persoane, așteaptă să fie direcționate de către Prefect.

Totodată, 30 de case au fost montate în comunele Piscu, Cudalbi, Costache Negri și Slobozia. De asemenea, sunt pregătite 200 de case suplimentare, fiind așteptată o decizie de la nivelul Prefecturii.

UPDATE 10:00 În ultimele 24 de ore au fost afectate 28 de localități din 7 județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 de persoane. Au fost afectate parțial sau total peste 5.000 de gospodării și peste 15.000 de persoane. Peste 360 de persoane au fost evacuate de la începutul alertelor din localități din Galați și Vaslui.

De asemenea, 4 persoane și-au pierdut viața, în timp ce două persoane sunt date dispărute. Cei dispăruți sunt comunele Pechea și Costache Negri, unde de asemenea au fost înregistrare și decese.

UPDATE 09:20 Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a anunță că mai sunt tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene din Galaţi şi Vaslui unde circulaţia este oprită din cauza inundaţiilor.

  • DN 25, între localităţile Vameş şi Piscu; DN 26, între localităţile Rogojeni şi Găneşti şi între localităţile Chiraftei şi Măstăcan (rută ocolitoare
  • DJ 242 Folteşti – Fârţăneşti – Cuca – Vârlezi);
  • 9 tronsoane de drumuri judeţene.
  • În judeţul Vaslui este oprită circulaţia pe DN 26, între localitatea Blăgeşti şi limita cu judeţul Galaţi.

Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto ca, înainte de a porni la drum, să se informeze cu privire la condiţiile meteorologice şi la restricţiile de circulaţie şi, pentru siguranţa lor, să nu pătrundă pe tronsoane închise traficului.

Și traficul feroviar este perturbat din cauza ploilor abundente, anunță CFR.

  • Pe raza Sucursalei Regionale CF Iași, pe intervalul de cale ferată Crasna – Zorleni, trenurile circulă cu restricție de viteză de 30 km/h, măsură necesară, până la retragerea apelor, pentru siguranța traficului, iar pe intervalul Valea Seacă – Faraoani, firul I este închis, circulația feroviară realizându-se în condiții normale pe firul II”, anunță CFR într-un comunicat.
  • Pe distanța Hanu Conachi – Independența (SRCF Galați), firul II rămâne închis, fiind afectat de inundații (apă peste ciuperca șinei). În cursul acestei dimineți, în intervalul 06:50 – 07:39 circulația feroviară a fost temporar oprită și pe firul I (a fost afectat trenul IR 12830, care va ajunge cu întâziere la destinație). În prezent, circulația feroviară pe distanța Hanu Conachi – Independența, se realizează doar pe firul I, cu restricție de viteză de 20 km/h, măsură necesară, până la retragerea apelor, pentru siguranța traficului.
  • Pe linia CF Călimănești – Cozia (SRCF Craiova), firul I rămâne în continuare închis (aluviuni provocate de ploile torențiale), circulația feroviară realizându-se în condiții normale pe firul II.
  • Secția CF neinteroperabilă Berești – Târgu Bujor – Galați (gestionar de infrastructură fiind Transferoviar Infrastructură Neinteroperabilă SRL), rămâne închisă din cauza aluviunilor aduse de ploaia torențială. Suferința oamenilor loviți de inundații

UPDATE 08:44  Sunt în continuare ore critice în Galați, județ lovit de cele mai violente inundații din ultimii 14 ani. Patru persoane și-au pierdut viața, apa a înghițit mașini și animale, iar salvatorii au avut misiuni dificile. Oamenii au fost salvați din mijlocul apelor până și în această noapte. Localnicii afectați au fost recuperați cu ajutorul excavatoarelor. Imaginile din dronă au surprins proporțiile dezastrului.

Mii de locuințe au fost inundate, sute de oameni evacuați, în timp ce peste 24.000 de case nu au curent electric nici la această oră. Mărturiile celor prinși în mijlocul dezastrului sunt dramatice. Iar pericolul nu a trecut, apele s-au umflat din nou. În zonele afectate, au ajuns și primele ajutoare. 400 de tone de alimente, dar și saci de dormit, perne și pături pentru oamenii care au rămas pe drumuri.

Localnicii sunt încă șocați de furia apei care a măturat totul în cale.

Ploile se mută în vest

După dezastrul din Galați și Vaslui, meteorologii au emis noi avertizări. Astăzi va ploua mai ales în partea de vest a țării, unde este în vigoare un cod galben de precipitații. Pe alocuri va mai ploua și în Dobrogea, dar și în Moldova, unde ciclonul Boris a făcut patru victime. Aceasta furtună nu a adus doar ploi abundente, ci și temperaturi scăzute pentru această perioadă din an. Temperaturile au scăzut de la o zi la alta chiar și cu 15 grade.

Cronologia evenimentelor de sâmbătă, 14 septembrie

MApN: Toate unitățile militare din Galați și Brăila sunt pregătite să intervină cu autocamioane

UPDATE 20:44 Două detașamente ale Ministerului Apărării Naționale, dotate cu bărci de salvare și camioane, au intervenit, în ultimele 24 de ore, la solicitarea autorităților locale, în județul Galați, pentru sprijinirea populației din zonele afectate de inundații, se arată într-un comunicat al MApN.

„Astfel, în localitatea Slobozia Conachi, județul Galați, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Brigada 10 Geniu din Brăila a intervenit, în această dimineață, cu un detașament de militari, bărci cu motor și alte echipamente specifice de salvare. Un alt detașament de militari de la Brigada 10 Geniu și Regimentul 528 ISR „Vlad Țepeș” din Brăila a intervenit cu 10 bărci și cu camioane în localitatea Pechea, județul Galați”, conform MApN.

La solicitarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, MApN asigură transportul cu 10 camioane și opt trailere a unor materiale din depozitele Rezervelor de Stat din București și Bacău către zonele afectate din județul Galați. De asemenea, au fost puse la dispoziție două macarale de înalt tonaj, în punctele de încărcare de la Bacău și de descărcare de la Galați.

Toate unitățile militare din județele Galați și Brăila sunt pregătite să intervină oricând cu autocamioane, bărci și echipamente necesare pentru evacuare și salvare, la cererea autorităților centrale și locale responsabile de gestionarea situațiilor de urgență.

UPDATE 20:20: Președintele Senatului a postat mai multe imagini cu inundațiile din Galați, filmate din elicopter. Nicolae Ciucă, alături de premierul Marcel Ciolacu și mai mulți miniștrii au urcat la bordul avionului Black Hawk, care a survolat zonele inundate.

„Sentimentul de solidaritate ne face să devenim o comunitate puternică, nu doar la nivel declarativ. Deasupra dialecticii politicii interne se află interesul național și grija față de semenii aflați în dificultate. Suntem suflet către suflet alături de grijile și nevoile compatrioților noștri din zonele calamitate”, a postat Nicolae Ciucă pe rețelele de socializare. Peste 25.000 de case din Galați au rămas fără curent electric

UPDATE 18:15: Un număr de 25.199 de gospodării din judeţul Galaţi se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică, ca urmare a inundațiilor, a anunţat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja a subliniat că aceste întreruperi au fost, în unele cazuri, efectuate la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a proteja vieţile oamenilor.

UPDATE 18:10: Nicolae Ciucă, președintele PNL, a ajuns în județul Galați. Acesta se află în aceste momente la Consiliul Județean, într-o ședință cu membrii guvernului care sunt deja prezenți în județ, dar și cu autoritățile locale. Potrivit surse Digi24, acesta va rămâne peste noapte în Galați.

UPDATE 17:05: Locuitorii afectați de inundații primesc ajutoare de urgență de la Guvern. Premierul a dispus Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Sociale să elibereze urgent ajutoare pentru persoanelen afectate de inundații. Populația va primi apă și alimente (conserve de carne, legume, pateu, gem, zahăr și cașcaval) pentru o perioadă de 7 zile. De asemenea, vor primi 50 de locuințe modulare, 12 grupuri sanitare, paturi și lenjerii ded pat, saci de dormit și tot ce este necesar pentru cazare temporară.

„Este a treia inundație pe care oamenii din localitate o trăiesc. S-a întâmplat și în 2013. S-a întâmplat și în 2016 și acum din nou”

UPDATE 16:30: Valentin Stan, jurnalist Digi24, transmite din județul Galați:„Astăzi am văzut îmbrățișări și promisiuni și am mai văzut apă, foarte multă apă. Iată în spatele meu.  Aici are jumătate de metru. În spate am încercat ceva mai devreme să ajungem, însă este mult prea adâncă. Sunt curenți destul de puternici. Am rămas aici. Vedem o mașină în spate, proprietarul nu a avut nicio șansă să o mute. În câteva secunde s-a întâmplat totul, au fost mai multe viituri, ne povesteau oamenii, la distanță de câteva câteva minute, prima viitură ceva mai ușoară, însă a doua a fost extrem de puternică. Oamenii povesteau că pur și simplu au fugit din calea apelor și nu au apucat să scoată nimic din case și curți. Uite în stânga, ce să scoți de aici? Probabil că oamenii care locuiau în această  clădire nu mai au nimic de recuperat și este a treia inundație pe care oamenii din localitate o trăiesc.

S-a întâmplat și în 2013. S-a întâmplat și în 2016 și acum din nou. Normal, întrebarea noastră a fost de ce este nevoie de trei inundații extrem de grave pentru a se căuta soluții? Nu am primit un răspuns la această întrebare în conferința de presă.

Cinci mii de locuințe au fost distruse în toată această criză la nivelul întregului județ. Sunt oameni care nu au unde să doarmă la noapte. Guvernul și Ministerul Afacerilor Interne caută  soluții pentru ei. Ne povesteau oficialii că se vor ridica tabere și, dacă este nevoie, inclusiv armata va ridica tabere militare. Se pare că pentru această noapte au fost găsite soluții, însă oamenii aceștia nu mai au nimic. Sunt unele clase care s-au prăbușit, sunt oameni în vârstă care au fost salvați de pe acoperiș, atât de mare era apa, încât oamenii s-au urcat pe acoperiș ca să supraviețuiască.

Ieșim din această zonă inundată, imaginați-vă că noi nu suntem în localitatea care a fost cea mai afectată. Undeva în dreapta, la un kilometru distanță, este o altă localitate. Acolo nu poți să intri cu o mașină normală, este extrem de greu să ajungi, atât de multă apă a ajuns acolo. Patru oameni, din păcate, au murit. Este vorba despre patru persoane care nu au reușit să scape. Este vorba despre oameni în vârstă, care nu puteau să se deplaseze. Pompierii au ajuns prea târziu la ei, așa că au au murit. Au fost și persoane date dispărute, însă acestea au fost găsite în viață”.

UPDATE 15:30: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vor fi alocați bani de la fondul de urgență pentru județul Galați. Sumele de bani vor fi folosite pentru a repara drumurile și casele distruse în urma inundațiilor istorice din județ. De asemenea, în cadrul Consiliului Național pentru Situații de Urgență s-a discutat alocarea de alimente și locuri de cazare pentru oamenii rămași fără locuințe.

„Facem ședință de Guvern imediat cum e nevoie. Să dislocăm sumele din fondul de rezerve. Nu are nimeni o estimare în acest moment, Ministerul de Interne va hotărî”.

De asemenea, în cadrul Consiliului Național pentru Situații de Urgență s-a discutat alocarea de alimente și locuri de cazare pentru oamenii rămași fără locuințe.

„În acest moment am hotărât dislocare și este votul în votul interministerial. Tot ce înseamnă alimente, paturi, containere de dormit pentru case distruse. Predoiu și Arafat au venit cu Jandarmerie, vom amplasa două tabere aproapiate de zonele sinistrate”.

UPDATE 13:50 Jurnalistul Digi24 Vali Stan a ajuns în Slobozia Conachi, una dintre localitățile din Galați cel mai grav afectată de inundații. Ploaia s-a oprit, dar în unele locuri apa ajunge încă până la genunchi, iar casele sunt inundate.

UPDATE 13:29 Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne Cătălin Predoiu au ajuns în zonele afectate de inundații.

Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe famililor victimelor celor mai grave inundații din ultimii 15 ani din județul Galați.

„În aceste momente dificile, autoritățile centrale și locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient. Sunt în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervențiile pentru a ne asigura că sinistrații primesc cât mai rapid asistența necesară, adăpost, hrană și îngrijiri medicale. Operațiunile de salvare și evaluare a pagubelor trebuie să se desfășoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, până când situația revine sub control și viețile oamenilor nu mai sunt puse în pericol. Pe termen mediu și lung, trebuie să sprijinim reconstrucția comunităților afectate și să luăm măsuri adiționale de adaptare a infrastructurii la inundații și viituri”, arată Iohannis într-o declarație. Ministrul de Interne rectifică bilanțul victimelor și explică de ce au fost anunțați 5 morți în loc de 4

UPDATE 12:o8 Bilanțul victimelor a fost restabilit la 4 morți. Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a explicat la Digi24 că o a cincea persoană murise de fapt în urmă cu două zile, dar a fost trecută în mod eronat la numărătoarea victimelor inundațiilor.

Nou cod roșu de ploi în Vaslui

UPDATE 12:oo Meteorologii au emis o nouă avertizare nowcasting cod roșu de ploi pentru județul Vaslui. Până la ora 14.00 vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 60 l/mp.

Zoneele vizate sunt, în județul Vaslui: Zorleni, Murgeni, Fălciu, Banca, Roșiești, Epureni, Albești, Costești, Bogdănești, Șuletea, Vutcani, Găgești, Viișoara, Dodești, Fruntișeni. 5 morți în urma inundațiilor

UPDATE 11:30 Bilanțul persoanelor decedate a ajuns la 5 persoane din localitățile Pechea, Dragușeni, Costache Negrii (două persoane) și Corod.

UPDATE 11.07 Bilanțul inundațiilor devastatoare din Galați și Vaslui a ajuns la 4 morți, anunță autoritățile. O altă persoană este dată dispărută.

Este un bilanț tragic”, a spus la Digi24 ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Ministrul a spus că este în drum spre zonele afectate de inundații din Galați. Acolo vor merge și premierul Marcel Ciolacu și șeful DSU, Raed Arafat.

De la o oră la alta primim vești tot mai proaste din partea salvatorilor care au mers în localitățile inundate. Bilanțul persoanelor care au murit arată patru persoane decedate și un om dispărut, o persoană care este căutată acum de pompierii care intervin în județul Galați.

Sunt zeci de gospodării inundate, pompierii au găsit oameni care s-au urcat inclusiv pe acoperișul caselor pentru a scăpa de viitură. Sunt anumite zone în care apa ajunge chiar și la 1,70 înălțime. Peste 200 de pompieri sunt la muncă, încearcă să-i ajute pe oameni. Mai sunt persoane blocate în case care au nevoie de ajutor pentru că în această zonă sunt foarte multe persoane în vârstă, bolnave care nu se pot deplasa. Este nevoie ca militarii să intre în case și să le ia în brațe, în spate.

„Am văzut imagini cu pompierii care salvează bătrânii. În urmă cu câteva minute au anunțat salvatorii că un elicopter Black Hawk a decolat din Băneasa și merge acolo”, relatează de la fața locului Vali Stan, jurnalist Digi24.

Cod roșu de inundații

UPDATE 09.18 Hidrologii au emis un cod roșu de inundații pentru râuri din județele Galați și Vaslui.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Siret – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Lungoci (județul Galați), Prut – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Elan (județele Galați și Vaslui)”, se arată în avertizare. Ploi abundente: 150 de litri pe metru pătrat în Galați

UPDATE 09.05 Cinci avertizări de cod roșu de ploi au fost emise într-o singură noapte pentru județul Galați, cel mai grav afectat de ciclonul Boris. S-au acumulat cantități de apă de până la 150 litri pe metru pătrat, adică de trei ori mai mult decât media lunii septembrie, a spus la Digi24, Elena Mateescu, director general ANM.

19 localități afectate

19 localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea au fost afectate de ploile abundente. Judeţul Galaţi este cel mai afectat, anunță Inspectoratul General pentru Situați de Urgență.

UPDATE 08.20 Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că cea mai gravă situație este în localitatea Pechea. 90 de oameni au fost evacuați până acum.

Pompierii intervin pentru a salva și alte persoane afectate de viitură. Arafat a spus că în acest moment nu există informații despre alte persoane dispărute.

El a precizat că viitura din Galați s-a produs rapid, în urma scurgerilor de pe versanți, din cauza cantității mari de ploaie.

Salvatorii așteaptă ca vremea să le permită să trimită și mijloace aeriene în ajutorul pompierilor.

UPDATE 08.15 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor.

  • DN 25 între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu
  • DJ 251 între Cuza Vodă şi Costache Negri
  • DJ 251A între Drăguşeni şi Corod
  • DJ 242B între Suceveni şi Drăguşeni
  • DN 24D între Vârlezi şi Crăieşti
  • DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălţime de aproximativ 1,5 metri
  • DJ 253 între Băleni şi Umbrăreşti
  • DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor
  • DJ 242B între Băneasa şi Moscu
  • DJ 251A între Nicopole şi Brătuleşti
  • DJ 251 între Suceveni şi Rogojeni
  • DJ 251 între Valea Mărului şi Măcişeni
  • DJ 251 între Corod şi Valea Mărului

Localităţile afectate de viituri şi inundaţii includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti. În localitatea Cudalbi, situaţia este deosebit de gravă, apa atingând o înălţime de aproximativ 1,5 metri.

UPDATE 08.07. E fost emis un nou cod roșu de ploi pentru județele Galați și Vaslui, valabil până la ora 10.00. Este cincea avertizare nowcasting de cod roșu emisp pentru această regiune.

Vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 60 l/mp, potrivit ANM.

În județul Galaţi sunt vizate localitățile Berești-Meria și Bălăbănești, iar în jdețul Vaslui – Zorleni, Murgeni, Banca, Vinderei, Roșiești, Hoceni, Epureni, Albești, Costești, Mălușteni, Bogdănești, Șuletea,

Cea mai gravă situație a fost înregistrată în zona de est a județului Galați, în special la granița dintre județele Galați și Vaslui.

Două persoane au murit în județul Galați, în urma unei viituri, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Galați. Una dintre victime este un bărbat în vârstă, imobilizat la pat, a cărui casă a fost inundată.

Dan Cristian Ionașcu, purtător de cuvânt al ISU Galați, a spus că 60 de oameni au fost evacuați. Numeroase persoane au rămas blocate în case. Sunt afectați circa 500 de oameni din patru localități.

Ionașcu a făcut apel la localnici să se adăpostească la mansarde sau pe acoperișuri, deoarece în unele locuri apa ajunge la 1,7 metri.

El a mai spus că sunt oameni care sună la 112 pentru a anunța că nu reușesc să ia legătura cu părinții lor din localitățile afectate.

Oficialul ISU a adăugat că intervin și pompieri din mai multe județe, cu bărcile, pentru a-i evacua pe oameni.

Imaginile surprinse de localnici arată că mai multe străzi au fost inundate. Apa a intrat în curțile oamenilor, iar echipele de la ISU Galați au fost nevoiți să intervină pe parcursul ultimelor ore pentru a-i ajuta pe oameni să se adăpostească.

Afectate de ploile din cursul nopții au fost și marile orașe din zona Moldovei. În Bacău, imaginile filmate de localnici arată mșini rămase blocate pe bulevardele din oraș, inundate de cantitățile mari de ploaie căzute într-un interval scurt de timp. Sistemul de canalizare nu a mai făcut față.

De altfel, meteorologii au emis în cursul nopții mai multe avertizări nowcasting de cod roșu de ploi. Oamenii au primit și mesaje RO-Alert prin care au fost sfătuiți să rămână în case și să se protejeze.

Vremea rea a făcut deja probleme și în Pitești, unde aseară a fost rupere de nori. O ploaie torențială a inundat mai multe străzi din oraș, iar vîntul puternic a doborât copaci. Cel puțin o mașină a fost avariată, iar locuitorii au primit mesaje RO-Alert să se adăpostească. Alerta s-a dat puțin după ora 21, iar furtuna a durat mai bine de o oră.

Străzile și bulevardele din mai multe cartiere s-au inundat, deoarece canalizarea nu a mai făcut față. Pompierii au făcut cu greu față cererilor de ajutor pentru evacuarea apei de pe străzi și din curți, dar și pentru îndepărtarea arborilor căzuți pe mașini, șosele și trotuare.

Potrivit meteorologilor, ciclonul Boris va aduce prima zăpadă la munte din aceste sezon. În restul țării vor și ploi și temperaturi scăzute.

În Banat și Crișana, termometrele nu vor indica mai mult de 10 grade Celsius. Deja există diferențe semnificative de temperatură între vestul și estul țării.

În Arad, Timișoara, zone din Caraș-Severin se înregitrează 8-9 grade Celsius. Iar la polul opus, în est, pe litoral, sunt 24 de grade Celsius – o diferență de 15 grade Celsius.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: