Dominic Fritz, un dezastru economic: taxe mărite, fonduri europene pierdute și împrumuturi de la bănci

Dominic Fritz/ sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Dominic Fritz este primarul USR din Timișoara și în doar 4 ani a demonstrat că este un dezastru economic pentru oraș. Cetățenii din Timișoara plătesc cele mai mari taxe din țară, iar Dominic Fritz a continuat să le mărească în fiecare an în care inflația a scăpat de sub control. Primarul USR nu a fost capabil să atragă investiții care să mărească salariile timișorenilor și să contribuie la dezvoltarea orașului.

Dominic Fritz a mărit taxele

Primarul USR a decis să mărească taxele până la limita stabilită de lege. Primăria Timișoara are printre cele mai mari taxe din țară, după ce doi ani la rând a mărit taxele pentru locuințe. Atunci când taxele au ajuns la limita stabilită de lege, primarul Fritz a continuat să le mărească cu rata inflației.

În 2023, Primăria Timișoara a mărit taxele și impozitele cu 13,8%. Această mărire a fost propunerea USR, care își arată ipocrizia. În timp ce USR-iștii cer pe Facebook „zero taxe”, atunci când ajung la conducerea unei instituții nu fac decât să mărească taxele plătite de cetățeni.

În doar doi ani cu Fritz, cetățeni din Timișoara s-au trezit cu impozitul pe locuință mărit cu 20%, iar persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidențiale au plătit un impozit de trei ori mai mare, după ce cota a crescut de la 0,6 la 1,95. USR a profitat de inflație pentru a lua mai mulți bani de la cetățeni. În timp ce inflația scade, taxele timișorenilor vor rămâne mărite și printre cele mai mari din țară.

Fonduri europene pierdute

Nicolae Robu a reușit să acceseze numeroase fonduri europene și i-a lăsat lui Dominic Fritz zeci de proiecte în lucru. Primarul USR nu a fost capabil să finalizeze proiectele începute de Nicolae Robu, iar Primăria Timișoara a pierdut fonduri europene.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest arată că administrația USR nu a dus la bun sfârșit multe proiecte, care au fost abandonate sau nefinalizate. Pentru că Dominic Fritz nu a fost capabil să termine aceste proiecte, Primăria Timișoara va trebui să dea explicații în fața Comisiei Europene și riscă să returneze banii pe care i-a primit până acum.

În timpul mandatului lui Dominic Fritz, Primăria Timișoara a pierdut proiecte cu finanțare europeană în valoare de  aproape 100 de milioane de lei. Alte proiecte riscă și ele să fie pierdute, deoarece Fritz nu respectă termenele asumate în contracte.

Nicolae Robu, fostul primar din Timișoara, a arătat că din cele 42 de proiecte pe care le-a preluat Dominic Fritz, doar 6 au fost finalizate până la final de 2023. Dominic Fritz a pierdut 60% din banii europeni, iar cel mai mult a avut de suferit sistemul de sănătate din oraș.

„Administraţia Fritz a pierdut 60% din fondurile europene, dacă nu punem la socoteală banii pentru cele 23 de tramvaie cu care Fritz doar s-a fotografiat când le-a primit. (…).Din 42 de proiecte care au fost în gestiunea Primăriei, doar şase au fost finalizate până la termenul de 31 decembrie 2023”, a explicat Robu.

Sporuri nelegale din banii cetățenilor

Deși Primăria Timișoara nu e capabilă să atragă fondurile europene, Dominic Fritz și-a răsplătit apropiații din USR cu sporuri necuvenite. Un control de la Curtea de Conturi arată că Primăria Timișoara a oferit sporuri necuvenite în valoare de 339.475 lei. De asemenea, același raport al Curții arată că primarul a făcut mai multe angajări fără să respecte legislația în vigoare.

„Efectuarea de cheltuieli de personal, în perioada 01.01.2022-31.12.2022 cu încălcarea prevederilor legale în vigoare prin angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata drepturilor salariale acordate în anul 2022 cu depășirea indemnizației lunare a viceprimarului, în cazul personalului de conducere din cadrul UATM Timișoara, astfel: – în sumă totală brută (salariu net + contribuții angajați) de 339.475 lei, aferentă perioadei 01.01.2022 – 31.11.2022, plătită persoanelor de conducere din cadrul UATM Timișoara. – în sumă totală brută (salar net + contribuții angajați) de 21.574 lei, aferentă perioadei 01.12.2022-31.12.2022, acordată unor persoane angajate în cadrul UATM Timișoara”, arată Curtea de Conturi.

Primăria Timișoara pierde fondurile europene și nu finalizează proiectele, dar Dominic Fritz le dă sporuri angajaților care lucrează la proiectele europene. Și în acest caz, administrația USR nu a respectat legea.

„(…) majorare salarială pentru activitatea prestată în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, indemnizație de hrană și sporuri pentru condiții de muncă, fără a se respecta prevederile legale în vigoare, depășindu-se astfel indemnizația lunară a viceprimarului de 361.049 lei (339.475 lei – perioada 01.01.2022-31.11.2022 + 21.574 lei – perioada 01.12.2022-31.12.2022)”, precizează Curtea de Conturi.

Dominic Fritz a crescut datoria orașului

De când a preluat mandatul de primar, Dominic Fritz s-a transformat într-un prieten al băncilor și a îndatorat orașul. În loc să atragă fondurile europene nerambursabile, primarul USR a preferat să facă împrumuturi la bănci.

În decembrie 2021, Fritz a luat un împrumut de 20,3 milioane de euro de la BERD, care trebuie plătit în 15 ani. În 2023, tot de la BERD, primarul USR a mai împrumutat alte 15,1 milioane de euro.

Dominic Fritz anunța că acești bani erau folosiți pentru a plăti contribuția Primăriei la proiectele cu finanțare europeană. Dar același lucru l-a spus de fiecare dată când s-a împrumutat și Primăria Timișoara nu a finalizat niciodată proiectele. Dominic Fritz s-a împrumutat într-o perioadă cu cele mai mari dobânzi, iar în final vor suferi cetățenii care vor plăti tot mai mult.

În doar 4 ani cu Dominic Fritz, timișorenii au avut taxele mărite, au pierdut fonduri europene și s-au îndatorat tot mai mult la bănci pentru a plăti proiecte care nu au fost finalizate. Administrația USR a demonstrat că este un dezastru economic pentru Timișoara.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: