Donald Trump a semnat „cel mai mare acord de apărare din istorie” cu Riadul: 142 miliarde de dolari

Sursa foto: Youtube/ captura video

Președintele american Donald Trump a declarat că firmele americane „vor pleca cu o mulțime de cecuri” în timpul vizitei sale de marți din Arabia Saudită, în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu. Printre acordurile deja semnate se numără „cel mai mare acord de vânzări de apărare din istorie”, în valoare de 142 de miliarde de dolari, a declarat Casa Albă, potrivit The Times.

Acesta include furnizarea către Arabia Saudită a „echipamentelor și serviciilor de luptă de ultimă generație de la peste o duzină de firme de apărare din SUA”, potrivit Casei Albe.

Prima călătorie în străinătate a lui Trump din cel de-al doilea mandat – care îl va duce și în Qatar, și Emiratele Arabe Unite – a stârnit deja controverse în SUA, după ce președintele a anunțat că Qatarul îi va oferi un avion de linie Boeing 747-8 modificat, în valoare de 400 de milioane de dolari, pentru a fi folosit ca Air Force One.

Trump este însoțit de Elon Musk și de lideri de afaceri care speră să încheie acorduri în regat, inclusiv Larry Fink, directorul executiv al firmei de investiții BlackRock, și Sam Altman, șeful OpenAI.

Steagurile saudit și american au umplut străzile din Riad pentru sosirea președintelui SUA. Acesta a fost întâmpinat cu o strângere de mână de către prințul moștenitor Mohammed bin Salman. Ulterior, cei doi s-au retras la o recepție într-un palat din Riad.

„Avem aici astăzi cei mai mari lideri de afaceri din lume și vor pleca cu o mulțime de cecuri”, i-a spus Trump prințului, adăugând că „probabil vorbim despre două milioane de locuri de muncă” pentru SUA.

Cele două părți au semnat, de asemenea, acorduri privind energia și cooperarea economică și strategică.

Acordul în domeniul apărării face parte dintr-un angajament de investiții saudite de 600 de miliarde de dolari pentru SUA, a declarat Casa Albă. Acesta include exporturi de turbine cu gaz și soluții energetice fabricate în SUA în valoare totală de 14,2 miliarde de dolari și aeronave de pasageri Boeing 737 în valoare de 4,8 miliarde de dolari.

În timpul vizitei sale la Riad, Trump urmează să participe la un summit al țărilor din Golf și se așteaptă, de asemenea, să se întâlnească cu un grup de lideri regionali, inclusiv Mahmoud Abbas, șeful Autorității Naționale Palestiniene, și președintele Libanului.

Este posibil ca acesta să se întâlnească și cu președintele Siriei, deși luni seară Casa Albă a declarat că acest lucru nu va avea loc. Sharaa, un fost comandant al-Qaeda care a condus rebelii în răsturnarea de la putere a lui Bashar al-Assad în decembrie, rămâne desemnat terorist în SUA. Arabia Saudită și alte țări arabe au cerut încetarea sancțiunilor împotriva Siriei.

Într-o victorie timpurie pentru președinte, Hamas a fost de acord să elibereze un ostatic americano-israelian care fusese ținut prizonier mai bine de 19 luni în Fâșia Gaza, în urma discuțiilor mediate de Qatar.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a avut luni o întâlnire cu trimisul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, și a vorbit cu președintele la telefon. Witkoff le-a spus reporterilor că se va deplasa în Qatar pentru discuții suplimentare privind un acord de eliberare a ostaticilor rămași și de încetare a luptelor, cu o zi înainte de sosirea lui Trump la Doha, miercuri.

Trump a sugerat luni că ar putea participa și la discuțiile de pace din Turcia, care vor avea loc joi, dintre președintele Putin și președintele Zelenski, dacă acestea vor avea loc.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: