Donald Trump nu este eligibil să candideze la preşedinţia SUA în Colorado

Donald Trump
Sursă foto: X

Într-o decizie uimitoare şi fără precedent, Curtea Supremă din Colorado l-a eliminat marţi pe fostul preşedinte Donald Trump de pe buletinul de vot din statul Colorado pentru anul 2024, hotărând că acesta nu este un candidat eligibil din cauza „interdicţiei de insurecţie” prevăzută de al 14-lea amendament, transmite CNN.

Decizia de 4-3 va fi suspendată până la 4 ianuarie, în aşteptarea apelului lui Trump la Curtea Supremă a SUA, care ar putea soluţiona problema pentru întreaga naţiune.

Decizia Curţii Supreme a statului se aplică doar în Colorado, dar hotărârea istorică va zgudui campania prezidenţială din 2024. Oficialii electorali din Colorado au declarat că această chestiune trebuie să fie soluţionată până la 5 ianuarie, care este termenul legal pentru stabilirea listei de candidaţi pentru alegerile primare republicane programate pentru 5 martie.

„Preşedintele Trump nu a incitat pur şi simplu la insurecţie”, a scris majoritatea în opinia nesemnată.

„Chiar şi atunci când asediul asupra Capitoliului era în plină desfăşurare, el a continuat să îl susţină cerându-i în mod repetat vicepreşedintelui (Mike) Pence să refuze să îşi îndeplinească datoria constituţională şi sunându-i pe senatori pentru a-i convinge să oprească numărarea voturilor electorale. Aceste acţiuni au constituit o participare evidentă, voluntară şi directă la insurecţie”, se mai arată în document.

„Concluzionăm că dovezile de mai sus, a căror mare parte a fost necontestată la proces, au stabilit că preşedintele Trump s-a implicat în insurecţie”, a adăugat opinia.

„Eforturile directe şi exprese ale preşedintelui Trump, timp de mai multe luni, prin care şi-a îndemnat susţinătorii să mărşăluiască spre Capitoliu pentru a împiedica ceea ce el a caracterizat în mod fals ca fiind o presupusă fraudă asupra poporului acestei ţări au fost în mod incontestabil evidente şi voluntare”, au mai stabilit judecătorii.

În plus, instanţa a respins pretenţiile lui Trump privind libertatea de exprimare, scriind: „Discursul preşedintelui Trump din 6 ianuarie nu a fost protejat de Primul Amendament”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL