Doru Dăncuș moștenește rețeaua corupției Cherecheș: afaceri de milioane și pariuri

Gabriel Zetea (stânga) și Doru Dăncuș (dreapta)/ Sursa foto: Doru Dăncuș

Doru Dăncuș este actualul primar interimar din Baia Mare și candidatul PSD la alegerile locale din 2024. Gabriel Zetea, liderul PSD Maramureș, l-a recrutat imediat pe Dăncuș, mai ales că cei doi au lucrat împreună la Consiliul Județean în perioada 2016-2020. Chiar dacă fostul primar Cherecheș a fost arestat, apropiații săi încearcă să acapareze toată puterea în Baia Mare și Maramureș, instalând o nouă rețea de firme abonate la banii statului.

Dăncuș continuă afacerile lui Cherecheș

Doru Dăncuș este și el un om de afaceri. Acesta a avut firma ArtTradition, care a supraviețuit cu banii primăriei. ArtTradition era abonată la contracte cu Primăria Baia Mare, pe vremea lui Cătălin Cherecheș. În 2016, Dăncuș a devenit vicepreședinte al CJ Maramureș (în timpul mandatului lui Gabriel Zetea) și a renunțat la afaceri. ArtTradition a intrat imediat în faliment dacă nu a mai avut contracte cu primăria. Procurorii DNA au arătat că, din 2011, firma ArtTradition a obținut numeroase contracte cu primăria condusă de Cherecheș.

Banii primăriei au continuă să ajungă în buzunarele altor firme ale rețelei Dăncuș-Zetea-Cherecheș. În 2024, Doru Dăncuș, din funcția de primar interimar, a prelungit contractul de deszăpezire cu firma Construrom, deținută de Vasile Marcel Zoicaș, finul fostului primar Cătălin Cherecheș.

Contractul dintre Primăria Baia Mare și firma Construrom trebuia să expire de mai mulți ani, dar a fost prelungit în fiecare an de Cătălin Cherecheș și acum de Doru Dăncuș. În plus, Dăncuș a mărit și valoarea contractului cu 9,9%.

În 2018, când a fost semnat contractul de Chereche, a fost umflată valoarea totală la 107,5 milioane de lei pentru 4 ani. Această sumă exagerată îi ajută pe politicieni să nu atingă plafonul maxim. Potrivit legislației din România, un contract poate fi prelungit dacă suma maximă prevăzută nu a fost epuizată/cheltuită.

Din 2018 și până la început de 2024, Primăria Baia Mare a plătit 51,14 milioane de lei către Construrom. O sumă foarte mare pentru un oraș mic ca Baia Mare. Astfel, Cherecheș și Dăncuș au avut posibilitatea să prelungească acest contract, iar firma Construrom rămâne abonată la banii primăriei.

Construrom, cel mai mare preț pentru deszăpezire

Finul coruptului Cherecheș rămâne abonat la banii primăriei, deși are cel mai mare preț pentru deszăpezire. Doar într-o singură iarnă, Primăria Baia Mare a plătit 8 milioane de lei pentru deszăpezirea celor 221 de km de stradă din oraș. Asta înseamnă că s-a plătit 36.200 lei pentru fiecare kilometru, arată presa locală.

Tot în județul Maramureș, Primăria Cavnic a plătit doar 150.000 de lei pentru deszăpezirea a 34 de kilometru de străzi. Adică 4.412 lei pentru fiecare kilometru, într-o zonă în care ninge mult mai mult.

Construrom a reușit aproape să-și dubleze cifra de afaceri după ce a semnat contractul cu Primăria Baia Mare. În 2018, compania avea o cifră de afaceri de 25 de milioane de lei și un profit de 1 milion de lei. În 2019, Construrom a ajuns la o cifră de afaceri de 40 de milioane de lei și un profit de 2,3 milioane de lei. În 2023, Construrom a declarat o cifră de afaceri de 72 de milioane de lei și un profit de 6,4 milioane de lei.

Finul lui Cherecheș a reușit să-și dubleze profitul imediat după ce a semnat contractul de deszăpezirea cu Primăria Baia Mare. Din 2018 și până în 2023, Construrom a ajuns la un profit de 6 ori mai mare, semn că sunt foarte avantajoase contractele umflate de Cherecheș și Dăncuș.

Doru Dăncuș, pariuri și golănie

Doru Dăncuș, candidatul PSD la Primăria Baia Mare, are un trecut controversat și în viața personală. Pe vremea când era vicepreședinte al Consiliului Județean, intervenea în emisiuni și le întrerupea. Dăncuș punea presiune pe jurnaliștii care scoteau la lumină ilegalitățile pe care acesta le făcea la CJ Maramureș.

Presa locală a arătat că Dăncuș se ducea cu mașina Consiliului Județean și cu șoferul plătit de instituție la meciurile de fotbal din București. De asemenea, soția lui Dăncuș, director al Ansamblului Transilvania, își ducea copiii la grădiniță cu mașina instituției. Mașina plătită din bani publici avea scaun pentru copii și era folosită inclusiv pentru a merge la cumpărături. Între timp, Dăncuș a divorțat de soție și are o iubită de 31 de ani, pe care o plimbă prin destinații de lux din lume precum insulele Seychelles. Între cei doi îndrăgostiți este o diferență de 20 de ani.

Ansamblul Transilvania este în subordinea Consiliului Județean Maramureș. Iar Gabriel Zetea, prietenul lui Doru Dăncuș, a triplat bugetul ansamblului, în perioada în care a fost președinte CJ Maramureș. Zetea a decis și majorarea salariilor angajaților Ansamblului Transilvania, unde director era chiar soția lui Dăncuș. În acea perioadă, Doru Dăncuș era vicepreședintele CJ Maramureș. Instituțiile statului sunt doar o afacere pentru familiile Zetea-Dăncuș-Cherecheș.

Doru Dăncuș este pasionat și de pariuri. În 2022, acesta a declarat că a câștigat 122.482 de lei din pariuri. În perioada 2015-2022, candidatul PSD a câștigat aproape 600.000 de lei doar din pariuri. În cazul candidatului PSD la Baia Mare este vorba de o dependență de jocuri de noroc. Cetățenii din Baia Mare trebuie să decidă, pe 9 iunie, dacă vor un primar care riscă să le joace viitorul la păcănele și pariuri.

CITEȘTE ȘI: Doru Dăncuș, „locotenentul” lui Cherecheș, și noua rețea de corupție din Baia Mare

Doru Dăncuș și noua iubită, Prodan Ioana-Simina/ Sursa foto: Prodan Ioana-Simina

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: